Voltaj va reprezenta Romania la Viena – Eurovision 2015 –

Înființată în anul 1982, trupa Voltaj a avut o personalitate prea puternică pentru regimul comunist, reprezentând pentru unii un pericol social. 

10426164_10155392004080624_6331011543288681048_nUnul din fondatorii trupei, chitaristul Adrian Ilie, povestește pe blogul personal împrejurările înființării trupei, după plecarea din Cenaclul Flacăra.

Ani la  rand a suferit numeroase modificari, pana cand in iulie 1998. are loc o schimbare esențială în componența trupei: apare Călin „Pictorul” Goia ca vocalist, la recomandarea lui Bobby Stoica, fost elev meritoriu al Școlii Vedetelor, a venit Gabi „Porkus” Constantinde ca și chitarist, la bass prestează Vali „Prunus” Ionescu, la clape Bobby „Bobiță” Stoica, iar Paul „Pampon” Neacșu la tobe. Prima lor mișcare a fost aducerea în actualitate a unui hit, Queen – We Will Rock You.

În februarie 1999, Voltaj a lansat primul maxi-single din istoria formației: „Asta-i viața”, urmat pe 12 iulie de lansarea albumului „Risk Maxim 2”.

A urmat numeroase concerte în țară, în săli și în aer liber, turnee pe litoral și festivaluri. În luna decembrie a aceluiași an, Voltaj a câștigat trofeul „Microfonul de Aur” pentru cel mai bun album rock.

Între timp, trupa a lansat albumul Bungee (2000) de pe care se remarca hit-ul „Albinuța” și apoi „3D” (2001), care a adus în atenția publicului piese precum „20 de ani” sau „3D”.

În anul 2002, are loc și ultima schimbare de componenta în cadrul trupei: pentru că Pampon se pregătea să plece în străinătate, locul lui la tobe a fost luat de Oliver Sterian, (fiul regretatului folkist Vali Sterian), care a fost toboșar la trupa Bere Gratis.

În 2002 a fost lansat discul 424. Cifra reprezintă zilele trecute de la lansarea albumului 3D. Videoclipul single-ului „De mâine” reprezintă o alta reușită regizorială a lui Petre Năstase. Locația videoclipului este și ea specialaă- o imensa platformă petrolieră.

Pentru că munca la videoclip a însemnat un efort colectiv susținut, trupa Voltaj a dorit să împărtășească această experiență cu fanii și au inclus pe albumul 424 videoclipul și making of-ul acestuia.

A urmat single-ul „Noapte Bună” în 2003. Tot în 2003, le apare și primul „Best of” în actuala componență, pentru ca anul urmator să apară „Povestea oricui”, reeditat în 2005 pe DVD.

Tot în 2005, a fost scos pe piață, Cartea Voltaj și Integrala Voltaj, un album cu cele mai bune piese din 1998 până în 2005.

Trupa a câștigat „Best Romanian Act” la MTV Europe Music Awards 2005.

Albumul „Revelator” a apărut pe piață în toamna anului 2006. Noutățile albumului constau într-un sound cu accente electro și o simbolistică puternică și atent definită în jurul căreia se regrupează toate elementele discului, începând de la titlu, mesaje și terminând cu grafica coperții.

Voltaj concertează pe 25 iunie la Sala Polivalentă din București în fața a 6.000 de fani. Evenimentul a marcat lansarea celui de-al optulea album din cariera Voltaj – „V8”. Trupa avea să anunțe că acesta este ultimul album Voltaj, grupul alegând să lanseze exclusiv single-uri.

Pe 16 noiembrie 2010, trupa Voltaj a lansat împreuna cu formatia Deepside Deejays un nou videoclip intitulat, I Wanna Be Free.

Un an mai târziu, pe 8 decembrie 2011, trupa Voltaj revine cu un nou videoclip la piesa, Dă Vina Pe Voltaj. Aceasta a fost urmatî de alte melodii, cum ar fi „Ultima secundă” și „Lumea e a mea”.

Pe 30 mai 2012, Voltaj a anunța lansarea celui de-al nouălea album din carieră, „Dă Vina Pe Voltaj”, care include și single-urile lansate din 2010 până azi: „Mi-e dor de…”; „I Wanna Be Free” (împreună cu Deepside Deejays).

Pe 8 iunie 2012, trupa Voltaj a câștigat premiul Romanian Music Awards 2012 pentru cea mai bună performanță live, la fel ca în anul 2011 la concirsul Romanian Music Awards de la Brașov.

Pe 6 decembrie 2012, Bobby Stoica paraseste trupa Voltaj, in urma numeroaselor certuri cu Gabi “Porkus” Constantin, detinatorul brand-ului “Voltaj”, privind situatia drepturilor de autor si a unui scandal in care a fost implicat basistul Valeriu Ionescu, acuzat in repetate randuri de consum exagerat de alcool si comportament violent in public. Cu toate ca multi cunoscuti cunosteau situatia interna a trupei si faptul ca Bobby Stoica este parte vatamata in litigiu, nu au fost reactii in presa. Din 2014, Razvan Dinca & Asociatii se ocupa de caz.

In 2015  piesa  ,, De la capat ” este castigatoarea serii , iar  Voltaj reprezinta  Romania la Viena  .

Felicitari  si mult  succes !!!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.