UNTOLD, locul 3 în topul celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii

În 2024 festivalul UNTOLD, organizat în Cluj-Napoca, marchează o urcare spectaculoasă de trei poziții în singurul clasament anul dedicat industriei de evenimente, Top 100 Festivals, realizat de publicația britanică DJ Mag. UNTOLD ocupa locul 3 in topul celor mai mari festivaluri din lume, dupa Tomorrowland si EDC Las Vegas. Și festivalul Neversea a fost votat de fani în Top 100 Festivals, unde ocupă locul 23.

Acesta este al patrulea an în care DJ Mag a prezentat lista Top 100 Festivals, iar în acest an a fost înregistrat un număr record de voturi în cadrul sondajului. Liniile de vot au fost deschise în perioada 1 mai – 12 iunie, pentru ediția din acest an, la care au votat doar fanii festivalurilor.

Top 100 Festivals a fost lansat în 2019, când sondajul a fost votat de o serie de DJ de top, înainte de a trece la un vot public pentru prima dată în 2022. Anul trecut, în 2023, Tomorrowland a ocupat primul loc în sondaj, oferind o scenă nouă și revenirea postului One World Radio.

Peisajul festivalier s-a confruntat cu câțiva ani dificili din cauza pandemiei Covid-19 și nu numai. 40 de festivaluri din Regatul Unit au fost anulate, amânate sau închise definitiv înainte de sezonul 2024, conform unui raport al Asociației Festivalurilor Independente  (AIF).

Viteza pierderilor de festivaluri în 2024 nu dă semne de încetinire. Asistăm la erodarea constantă a uneia dintre industriile cele mai de succes și semnificative din punct de vedere cultural din Regatul Unit, nu din cauza lipsei de cerere din partea publicului, ci din cauza costurilor imprevizibile și nesustenabile ale lanțului de aprovizionare și a fluctuațiilor pieței“, a declarat directorul general al Asociației Festivalurilor Independente , John Rostron.

Solicitând o reducere temporară a TVA-ului aferent vânzărilor de bilete, am oferit guvernului o soluție direcționată și rezonabilă, care ar salva acest sector important. Avem nevoie de acțiune acum“, a adăugat acesta.

 

Top 100 Festivals 2024

 

  1. TOMORROWLAND, BELGIA

Tomorrowland – mega-festivalul belgian care are loc timp de două weekenduri în luna iulie în orașul Boom se află pentru a patra oară în acest an în fruntea Top 100 Festivaluri. Tomorrowland își sărbătorește, de asemenea, cea de-a 20-a aniversare în această vară, cu un line-up de peste 800 de artiști, care cântă pe 15 scene, inclusiv Mainstage, The Rose Garden, Elixir, The Rave Cave și Planaxis. Core, scena care a avut premiera recent în Tulum, va fi, de asemenea, prezentă pentru prima dată la festivalul belgian.

Biletele pentru festivalurile de vară Tomorrowland 2024 – care vor avea loc în perioada 19-21 iulie și 26-28 iulie – s-au epuizat în mai puțin de o zi când au fost puse în vânzare în februarie. Pe parcursul celor două weekenduri din acest an, line-up-ul include Armin van Buuren, Amelie Lens, Bonobo B2B Dixon, ACRAZE, David Guetta, ANNA, Keinemusik, Dimitri Vegas & Like Mike, Solomun B2B Four Tet, Eliza Rose, Swedish House Mafia și mulți, mulți alții. DJ-ul belgian de hardstyle Mandy va concerta, de asemenea, pe scena principală pentru prima dată.

  1. EDC LAS VEGAS, USA

Nu este întâmplător faptul că EDC Las Vegas a devenit cel mai mare festival de muzică electronică dance din America de Nord. De la înființarea sa în 1997 și până la găsirea căminului său definitiv pe Las Vegas Motor Speedway în 2011, festivalul plin de neon a stabilit noi parametri pentru ceea ce este posibil pe circuitul evenimentelor globale. La ediția din acest an, EDC a primit o jumătate de milion de spectatori pe parcursul a trei zile, atrași de lista sa de 230 de DJ și de scenografia uluitoare.

  1. UNTOLD, ROMÂNIA

Megafestul românesc Untold este relativ tânăr în comparație cu unele dintre evenimentele de top din această listă, având prima sa ediție în 2015, când orașul său natal Cluj-Napoca din Transilvania a fost numit Capitala Europeană a Tineretului. Dar ceea ce îi lipsește lui Untold în ceea ce privește anii, este mai mult decât compensat în orice altceva. Primul festival a găzduit peste 240 000 de persoane pe parcursul a patru zile și nopți, însă în 2023, Untold a primit 420 000 de spectatori și 250 de artiști. În fiecare an, evenimentul se bazează pe o nouă poveste care combină mitologia și fantezia pentru a crea o experiență imersivă, în timp ce printre capetele de afiș din 2023 s-au numărat Martin Garrix, David Guetta, ZHU, Amelie Lens și Armin van Buuren (acesta din urmă este un obișnuit Untold cunoscut pentru spectacolele sale unice la festival; în trecut, acest lucru a însemnat seturi prelungite epice, iar anul trecut a adus 300 de fani pe scenă).

Ediția din 2024 va include un nou Fashion Village pentru a sprijini designerii români și va primi superstaruri precum Swedish House Mafia, Dimitri Vegas & Like Mike, Alok, Purple Disco Machine, Black Coffee și Sam Smith.

4. FESTIVALUL DE MUZICĂ ULTRA, SUA

Anul acesta, Ultra Music Festival a împlinit 25 de ani. Ceea ce a început ca un eveniment de o zi pe Miami Beach în 1999, la care au participat aproximativ 10.000 de persoane, s-a transformat într-un fenomen global cu peste 150. 000 de participanți în fiecare an. Locul de desfășurare din Miami este o trăsătură cheie a identității festivalului – petrecăreții pot admira priveliștile spectaculoase ale golfului Biscayne, precum și linia de orizont uimitoare a orașului.

 

  1. CREAMFIELDS, UK

Cream este unul dintre cele mai emblematice branduri din clubbingul britanic, înființat în Liverpool în 1992 de promotorii James Barton, Darren Hughes și Andy Carroll. În 1998, Cream a găzduit un festival de o zi – Creamfields – iar restul este istorie. În prezent, marca este deținută de gigantul de evenimente Live Nation, iar ediția emblematică din Regatul Unit, Creamfields North, a devenit o extravaganță de patru zile organizată în weekendul Bank Holiday de la sfârșitul lunii august.

6.FESTIVALUL GLASTONBURY, MAREA BRITANIE

Glastonbury s-a impus ca o instituție britanică a festivalurilor de când a avut loc pentru prima dată în 1970, devenind un festival de cinci zile în care peste 200 000 de persoane se adună la Worthy Farm, lângă Pilton, în Somerset, după solstițiul de vară din fiecare iunie. Când Orbital a cântat pe NME Stage – a doua scenă ca mărime de la Glastonbury, numită acum Other Stage – în 1994, a fost considerat un moment crucial în trecerea muzicii dance în mainstream.

  1. KAPPA FUTURFESTIVAL, ITALIA

Fondat la centenarul Futurismului italian, o mișcare culturală care a apoteotizat modernitatea, Kappa Futur a devenit un reper pentru iubitorii de muzică electronică din întreaga lume. În cel mai mare an al său, festivalul a atras peste 90 000 de participanți din 118 țări în locația sa din Torino, o dovadă a programărilor sale extrem de selecte, care asociază artiști globali cu talente locale emergente. Printre artiștii din trecut se numără Carl Cox, Charlotte de Witte, Vintage Culture și Amelie Lens, în timp ce anul acesta artiști precum Mochakk, CARISTA, LP GIOBBI și Aurora Halal vor urca pe una dintre cele cinci scene principale ale festivalului.

8.EXIT FESTIVAL, SERBIA

Apusul soarelui în vasta Dance Arena a EXIT Festival este o legendă. Dar acest eveniment sârbesc premiat este mult mai mult decât atât. Început ca un protest studențesc în 2000, EXIT a devenit un adevărat festival de destinație, întorcându-se în fiecare an la sediul său din Cetatea Petrovaradin din Novi Sad, pe malul Dunării. Există prea multe momente emblematice din istoria festivalului pentru a fi menționate, dar 2023 a adăugat pe listă un spectacol The Prodigy – un grup cu o relație îndelungată cu EXIT, care a revenit cu emoție pe scena principală – seturi Dance Arena de la Keinemusik, Amelie Lens, Indira Paganotto și Nina Kraviz, precum și prima apariție a lui Eric Prydz după un deceniu.

9.WORLD CLUB DOME, GERMANIA

Desfășurat pe stadionul Deutsche Bank Park din Frankfurt, World Club Dome este adesea prezentat drept cel mai mare club din lume – și nu este greu de înțeles de ce; cei 700.000 de metri pătrați ai locației se mândresc cu 25 de scene și atrag aproximativ 180.000 de participanți în cele trei zile ale festivalului, găzduind sub același acoperiș iubitori de trance, techno, hardcore, hip-hop, future bass și minimal.

Totuși, acest club colosal are mult mai multe avantaje decât dimensiunea. Valoarea producției sale, cu sisteme de sunet de ultimă generație, efecte pirotehnice și spectacole de lumini uimitoare, oferă o experiență senzorială greu de găsit la majoritatea festivalurilor. Această abordare a servit bine festivalului, motiv pentru care continuă să se afle atât de sus în Top 100 Festivaluri DJ Mag.

În septembrie va avea loc Future Edition, care va pune pe afiș nume precum David Guetta, Steve Aoki, James Hype și 3 Are Legend.

10.COACHELLA VALLEY MUSIC AND ARTS FESTIVAL, SUA

Sărbătorind anul acesta 25 de ani de la debutul său în California, Coachella Valley Music and Arts Festival și-a păstrat reputația de unul dintre cele mai bune festivaluri din SUA, încă de la prima sa ediție din 1999, la care au participat artiști precum Autechre, Beck, Underworld și The Chemical Brothers. Anul acesta, în ciuda vânzării lente a biletelor și a dificultăților tehnice întâmpinate în cele două weekenduri, Coachella a continuat să demonstreze că este una dintre cele mai bune destinații de festivaluri high-end din lume, găzduind 125 000 de vizitatori la Empire Polo Club din Indio, California. Ofertele de muzică dance au venit de la artiști precum ANOTR, BLOND:ISH, Mall Grab, Miss Monique, Skin On Skin și Cloonee, precum și de la Charlotte de Witte, Eric Prydz, Patrick Mason și mulți alții.

 

DJ Top 100 Festivals poate fi accesat aici: https://djmag.com/features/top-100-festivals-2024-voted-dj-mag-readers

 

Comunicatul UNTOLD

 

FESTIVALUL UNTOLD OCUPĂ LOCUL 3 ÎN TOPUL CELOR MAI MARI 100 DE FESTIVALURI ALE LUMII

Festivalul UNTOLD a primit încă o confirmare că este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume. În 2024 festivalul UNTOLD, organizat în Cluj-Napoca, marchează o urcare spectaculoasă de trei poziții în singurul clasament anul dedicat industriei de evenimente. UNTOLD ocupa locul 3 in topul celor mai mari festivaluri din lume, dupa Tomorrowland si EDC Las Vegas. Festivalul UNTOLD a devansat festivaluri cu zeci de ani de tradiție precum Glastonbury, Coachella, Burning Man si ULTRA Music. 

Realizat de publicația britanică DJ Mag, Top 100 Festivals evaluează cele mai mari 100 de festivaluri din întreaga lume. Clasamentul este construit pe baza voturilor primite din partea fanilor de festival și reflectă atât popularitatea cât și impactul pe care îl au aceste evenimente.

         În 2024, UNTOLD festivalulul care a pus România pe harta celor mai mari evenimente din lume, încă de la prima ediție în 2015, ocupă locul 3 în clasamentul cele mai impresionante festivaluri organizate la nivel internațional. Festivalul din Cluj-Napoca, ajuns la a 9-a ediție, a reușit să se poziționeze ca unul dintre cele mai importante evenimente muzicale internaționale. Aflat acum în compania selectă a marilor festivaluri precum Tomorrowland din Belgia și EDC (Las Vegas), acest festival continuă să atragă cel mai frumos public din lume, artiști și DJ de top, consolidându-și reputația pe scena globală a industriei de evenimente. 

UNTOLD a devansat festivaluri cu tradiţie precum ULTRA Music (Miami)  Coochella, Glastonbury, EDC Las Vegas, Lollapalooza, Sziget, Amsterdam Music Festival, Sunburn, Burning Man, Parookaville sau Mysteryland.

  UNTOLD OCUPĂ LOCUL 2 ÎN EUROPA ALĂTURI DE TOMORROWLAND 

       Un lineup diversificat, care include artiști mainstream și undergorund, show-uri vizuale impresionante, fiecare ediție a festivalului UNTOLD se transformă într-un univers, care atrage anual zeci de mii de fani din toate colțurile lumii, pentru că muzica are o magie unică, capabilă să transmită senzații pe care cuvintele pur și simplu nu le pot reda. La ediția din 2023 a festivalului UNTOLD au participat peste 420.000 de fani din toată lumea. 

          Pentru cea de-a 9-a ediție creatorii UNTOLD pregătesc fanilor o nouă experiență alături de cele mai mari nume din industria muzicală: Lenny Kravitz, Sam Smith, Louis Tomlinson, Burna Boy, Tom Grennan și cei mai mari DJ ai lumii: Swedish House Mafia, Martin Garrix, FISHER, Dimitri Vegas & Like Mike, Alok, Carl Cox, Black Coffee, Solumun și mulți alții. 

 

          Porțile universului UNTOLD vor fi redeschise pentru o nouă călătorie în perioada 8-11 august, iar fanii își pot achiziționa abonamentele sau bilete de o zi de pe site-ul oficial: https://untold.com/.

NEVERSEA O URCARE DE 18 POZIȚII ÎN TOP 100

         Și festivalul Neversea – The Queen of Festival a fost votat de fani în Top 100 Festivals. În acest an cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa, Neversea, reușește o performanță extraodinară și urcă 18 poziții în clasamentul DJ Mag, unde ocupă locul 23.  

Cea de-a 6-a ediție a festivalului Neversea va avea loc în perioada 4-7 iulie 2024

UNTOLD DUBAI INTRĂ DIRECT PE LOCUL 45 DUPĂ DOAR O EDIȚIE DE FESTIVAL

Al treilea mare festival din potofoliul UNTOLD Universe, UNTOLD Dubai debutează în topul celor mai mari 100 de festivaluri din lume pe locul 45. După prima ediție UNTOLD Dubai și a stabilit un record de participare, peste 185.000 de fani au ales să trăiască o experiență completă de festival alături de cei peste 100 de artiști și DJ de top.

         în 2024, liniile de vot au fost deschise în perioada 1 mai – 12 iunie, pentru ediția din acest an a Top 100 Festivals au votat doar fanii festivalurilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.