Ţara care a ajutat Apple să devină cea mai profitabilă firmă din IT, nu e China

blank

Gigantul american Apple a fost criticat vehement într-o comisie a Senatului pentru că utilizează un sistem contabil complex.

O piesă importantă din strategia companiei: canalizează o parte însemnată din profiturile realizate prin subsidiare din Irlanda.

Apple-Wide-Screen-farverigeAsigurarea unui nivel scăzut de impozitare pentru corporaţii este o parte fundamentală din strategia economică a Irlandei de zeci de ani şi reprezintă o modalitate de atragere a companiilor străine pe teritoriul ţării.

În audierea din Senatul american, CEO-ul Apple, Tim Cook, a menţionat faptul că Apple are o subsidiară în Irlandă încă din 1980, perioadă în care ţara recruta firme internaţionale din domeniul tehnologiei prin oferirea unor avantaje în taxare.

Idea utilizării taxelor pentru a ademeni companii străine este însă mult mai veche de atât, potrivit lui Frank Barry, un economist irlandez care a studiat istoria de taxare a ţării.După Cel De-Al Doilea Război Mondial, guvernul irlandez a folosit fondurile de dezvoltare oferite de guvernul american, printre altele, pentru a angaja consultanţi americani, spune Barry. Aceşti consultanţi au realizat un raport de 100 de pagini care oferea o privire amplă asupra economiei irlandeze. (Prima propoziţie din raport: „În economia irlandeză, vitele sunt rege“.)

Pe o altă pagină, raportul menţiona că Puerto Rico – o altă mică economie insulară – a făcut bine să reducă nivelul taxelor pentru companii, mod prin care a atras corporaţii multinaţionale.

„Consultanţii SUA au minimalizat importanţa acestei constatări“, spune Barry. „Dar birocraţii din America au identificat-o imediat şi au spus: aceasta ar putea deveni o idee foarte bună“.

Ascultaţi analiza integrală făcută de jurnaliştii de la NPR mai jos

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.