Se stie deja ca o casa neizolata termic va pierde rapid caldura in sezonul rece, indiferent de sistemul de incalzire implementat.
Asta se traduce in dese variatii de temperatura care ne produc disconfort termic, dar si in cresterea valorii facturii de intretinere a casei.
Stiai ca o casa poate pierde pana la 35% din caldura doar prin tavanul neizolat? Va inregistra pierderi de caldura de pana la 25% prin peretii neizolati, 20% prin pardoseala neizolata si prin ferestre si alti 25% cu ajutorul curentilor de aer. Caldura se indreapta intotdeauna catre suprafetele reci, neizolate, si in acest fel temperatura din interiorul casei scade, iar necesarul de agent termic creste.
Daca am vedea imagini termice comparative ale unei case izolate si ale uneia neizolate, am putea observa pierderile masive de caldura ale celei din urma. Casa neizolata, vazuta prin camera cu termoviziune, va fi colorata in nuante de galben, portocaliu si rosu – semn ca aceasta radiaza caldura si deci, o pierde. O casa termoizolata corespunzator, vazuta prin infrarosu, va fi colorata in nuante de albastru, ceea ce inseamna ca pastreaza caldura in interior si, prin urmare, reduce consumul de agent termic si desigur valoarea facturii de incalzire.
De altfel, o termoizolare eficienta a casei inseamna nu doar costuri mai mici de incalzire pe timpul iernii, ci si reducerea facturii la energie electrica pe timpul verii, cand suntem nevoiti sa apelam la aparatele de aer conditionat, pentru a ne racori.
Pentru a retine caldura in interiorul casei in timpul iernii trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri:
– izolatia corespunzatoare si eficienta a locuintei;
– impiedicarea patrunderii curentilor de aer rece in interiorul casei;
– alegerea corecta a dimensiunii si tipului ferestrelor (pentru cei aflati in faza de constructie a casei) si izolarea acestora in sezonul rece.
Cum alegem materialul termoizolator?
Pe piata romaneasca exista, in prezent, o sumedenie de tipuri de materiale termoizolante pentru casa si alegerea unuia dintre ele poate parea dificila, mai ales pentru necunoscatori. Poate cel mai important factor de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem materialul de termoizolare a casei este valoarea R a acestuia.
Articol integral la:
http://www.casadex.ro/2013/11/afla-pe-unde-pierde-casa-ta-caldura-in-timpul-iernii-si-cum-poti-preveni-acest-lucru/