La mai bine de 36 de ani de la cutremurul in care au pierit mai mult de 1500 de romani si peste 35000 de locuinte au fost distruse, tara noastra nu este inca pregatita sa faca fata unui seism similar, noteaza www.casadex.ro
Numai in Bucuresti exista in acest moment 190 de locuinte incadrate in clasa I de risc seismic reprezentand pericol public si alte 184 de cladiri ce risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur cu magnitudinea celui din 1977. Mai ingrijorator este faptul ca, dintre constructiile noi, putine au structuri prevazute pentru a rezista cu adevarat in astfel de situatii.
Avand in vedere faptul ca Romania se numara printre tarile europene cele mai expuse la cel putin un cutremur de mare magnitudine in urmatorii 50 de ani, conform unui studiu efectuat in 13 state, ar trebui sa acordam o importanta deosebita structurii de rezistenta la cutremure a imobilelor, asa cum o fac si alte state ale lumii: Chile, Japonia etc.
Iata 8 dintre cele mai rezistente la cutremur constructii moderne ale lumii in acest moment:
1. Turnul zgarie-nori Taipei 101 sau Centrul Financiar Taipei, cu o inaltime de 508 metri, este un alt exemplu de constructie proiectata sa reziste la seisme de mare magnitudine, fiind ridicat in Taiwan, o alta regiune mereu expusa la cutremure si taifunuri. Avand in vedere ca se afla pe o falie extrem de activa din punct de vedere seismic inginerii, constructorii si dezvoltatorii cladirii s-au vazut nevoiti sa gaseasca solutia care sa garanteze rezistenta in caz de cutremure.
Geniala solutie consta in construirea unei bile gigantice din otel, de 730 de tone, care atarna in interiorul turnului. Rolul bilei , montata intr-un leagan urias confectionat din cabluri de otel, este de a absorbi undele de soc ale cutremurelor, contracarand orice tendinta de balansare a turnului care a fost pana recent cea mai inalta cladire a lumii, fiind detronata de mai sus mentionatul Burj Khalifa din Dubai.
2. Din lista nu putea sa lipseasca Japonia, una dintre cele mai afectate tari ale lumii din punct de vedere seismic. Aici se afla turnul Yokohama Landmark – cea mai inalta cladire din arhipelagul nipon. Folosit in calitate de hotel de 5 stele, complex comercial si cladire de birouri, turnul Yokohama Landmark, cu inaltimea de aproape 300 de metri a fost proiectat pentru a rezista celor peste o mie de cutremure produse anual in Japonia. Turnul nipon are o structura flexibila, capabila sa absoarba forta cutremurelor. Cu alte cuvinte, intreaga constructie este realizata din materiale elastice si flexibile care pur si simplu se indoaie in timpul seismelor fara a se sfarama sau sparge. Se pare ca secretul este folosirea unei structuri similare cu cea a templelor japoneze – pagodele cu 5 etaje – care n-au fost niciodata afectate de cutremure.
3. In anul 1985, mai mult de 10.000 de locuitori ai orasului Mexico City au pierit intr-un seism cu magnitudine de 8,1 grade pe scara Richter. In locul cladirilor distruse de cutremurul devastator a fost ridicat turnul Torre Mayor, inaugurat in 2003. Colosul de 225 metri a fost proiectat sa reziste la cutremure cu magnitudine de pana la 9 grade pe scara Richter, numarandu-se in acest moment printre cele mai rezistente structuri seismice din lume.
Construit intr-o zona riscanta din punct de vedere seismic, pe cel mai putin stabil sol din Mexico City, orasul zguduit de mai mult de zece cutremure zilnic, Torre Mayor are o fundatie de 39 de metri adancime, adica de trei ori mai adanca decat fundatia celebrei Empire State Building din New York. Pentru structura cladirii s-a folosit de doua ori mai mult otel decat a fost nevoie la ridicarea Turnului Eiffel.
Specialistii sustin ca secretul rezistentei seismice ridicate a turnului este reteaua de intarituri diagonale, asemanatoare structurii diamantului, cel mai puternic tip de intaritura descoperit pana in prezent, dar si cele 98 de amortizoare ce absorb undele de soc ale cutremurelor.
4. Dovada ca se poate si la noi, o face Sky Tower – o cladire de birouri cu inaltimea de 137 metri, din Bucuresti. In prezent, turnul Sky Tower, construit pe Bulevardul Barbu Vacarescu din capitala, este cea mai inalta cladire din Romania. Constructia proiectata sa reziste unui cutremur cu magnitudine de peste 9 grade pe scara Richter a fost finisata anul trecut.
Articol integral la:
http://www.casadex.ro/2013/10/8-dintre-cele-mai-rezistente-la-cutremur-cladiri-din-lume-care-este-secretul-tehnologic-al-acestora/