Memoria noastră este ca „telefonul fără fir”: de ce ne amintim uneori lucruri care nu s-au întâmplat niciodată

Toți avem amintiri plăcute sau dureroase, care revin deseori în gândurile noastre și ne fac să retrăim mereu un moment care s-a întâmplat demult. Sau cel puțin așa credem noi că se întâmplă. Dar v-ați gândit vreodată că poate memoria ne înșeală de fapt, iar amintirile noastre nu sunt deloc așa de corecte cum credem noi?

Oare este posibil ca, în timp, să ajungem să ne imaginăm o scenă care ni s-ar fi întâmplat cândva, deși ea este complet diferită de cea trăită de noi în realitate? Nu doar că este posibil, ci în mod sigur asta ni se întâmplă tuturor, pentru că memoria noastră este un mecanism foarte sensibil, nu o mașină de călătorit în timp, spun psihologii.

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Citește și:

Bolovanii care merg singuri prin Valea Morții: un mister descifrat după zeci de ani

Cum arată cel mai izolat loc și înghețat din lume, unde puțini oameni pot ajunge

————————————————————————————————————————————————————————————————

Timpul șterge amintirile și dă naștere altora

Practic, pe măsură ce ne amintim ceva, informațiile despre acel moment devin tot mai deformate, fiind modificate mereu de mintea noastră. Nu suntem roboți, nu putem fixa pentru totdeauna în creierul nostru o scenă, ca o înregistrare pe o casetă video (chiar și ea se strică în timp, iar imaginea devine mai neclară).

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Northwestern și publicat în Journal of Neuroscience, arată că în realitate noi nu ne putem aduce aminte evenimentul real din trecut, ci doar ultima noastră impresie despre el.

Deci, dacă ne-am certat cu șeful în urmă cu două luni, iar între timp ne-am tot amintit acele momente, azi mintea noastră nu va putea reproduce fidel clipele de atunci, ci doar amintirea ultimei dăți când ne-am gândit la acel scandal (să zicem că în urmă cu trei zile). Prin urmare, memoria noastră va reproduce ce am gândit și simțit noi acum trei zile, nu ce am trăit în urmă cu două luni.

Memoria noastră este ca „telefonul fără fir”

Astfel, pe măsură ce ne amintim mai des un eveniment, memoria noastră ne va trăda din ce în ce mai mult, ajungând poate chiar să deformeze complet realitatea de atunci.

Cercetătorii americani au comparat memoria noastră cu telefonul fără fir. Țineți minte jocul acela în care spuneam un cuvânt la urechea unui prieten, el îl spunea mai departe altuia și tot așa, ca în final ultima persoană din șir să înțeleagă ceva complet diferit de cuvântul inițial? Exact așa este și cu amintirile noastre.

De aceea, vom uita unele detalii și vom inventa altele. Amintirile noastre vor fi influențate mereu de mediul în care le-am reprodus ultima dată și chiar de starea noastră de spirit din acel moment.

Cercetătorii au aflat cum funcționează memoria în urma unui studiu în care 70 de voluntari au fost rugați să asocieze unele obiecte cu anumite locuri, într-un joc pe calculator, iar apoi să-și amintească aceste asocieri. Testul s-a desfășurat timp de mai multe zile. A doua zi, oamenii și-au amintit destul de clar ce făcuseră pe calculator, dar au și greșit uneori. A treia zi însă, ei au greșit mai mult, considerând că și amintirile eronate reproduse în ziua anterioară erau de fapt reale.

Iată de ce ar trebui să fim puțin mai toleranți cu oamenii care poate ne-au supărat în trecut și să nu le reproșăm după mult timp: „mai ții tu minte când…?” Nu, ei nu-și mai aduc aminte prea bine acel moment delicat. Și de fapt nici noi.

Vrei să afli mai multe despre lumea din jur și despre corpul tău? Te ajută Pastila de Minte

Sursă info: Medicalxpress.com

Sursă foto: Sodahead.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.