În urmă cu câteva zile, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, instituție care face parte din Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că există legătură demonstrată între consumul de carne procesată și riscul crescut de cancer.
În cadrul unei ample cercetări, 22 de experți în sănătate au analizat peste 800 de studii în domeniu și au ajuns la concluzia următoare: cu fiecare gram de carne procesată mâncată crește cu 18% riscul de cancer colorectal. O porție de 50 de grame înseamnă de fapt un hot dog sau două felii de șuncă.
——————————————————————————————————————————————————————–
De aceea, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat carnea procesată ca fiind „cu potențial cancerigen pentru oameni”, incluzând-o pe o listă alături de alte substanțe nocive, care cuprinde asbestul și tutunul. Clasificarea aceasta se face după ce experții consideră că au suficiente dovezi că acel aliment a produs cazuri de cancer la oameni. Potrivit experților care au realizat cercetarea, în fiecare an peste 34.000 de oameni mor de cancer în întreaga lume, din cauza unei diete care conține multă carne procesată.
Carnea roșie (carnea de vită, porc, oaie și capră) a fost și ea inclusă pe o listă de produse „probabil cancerigene”, cercetătorii observând o posibilă legătură cu un risc crescut de cancer de pancreas, de prostată, colorectal sau de stomac. Mai exact, asta înseamnă că nu a fost găsită o legătură clară între carnea roșie și cancerul la oameni, dar la experimentele de laborator s-a observat că acest aliment produce cancer la cobai.
Ce concluzii trebuie să tragem din avertismentul OMS
Anunțul Organizației Mondiale a Sănătății nu trebuie interpretat totuși radical. Nu înseamnă că nu trebuie să mai mâncăm deloc carne roșie sau produse din carne. Totul e să nu exagerăm și pe cât posibil să cumpărăm carne de calitate, pentru că acest aliment conține multe proteine și minerale de care avem nevoie.
La urma urmei, oamenii consumă carne din cele mai vechi timpuri, chiar dacă mii de ani carnea era prăjită direct la foc, nu procesată cum este acum. Dar ce înseamnă de fapt carne procesată? Este carnea care a fost afumată, sărată, fermentată sau preparată pentru conserve, prin urmare produsele vizate sunt: cârnații, crenvurștii, șunca, sosurile cu carne, conservele de carne, carnea uscată.
Dar, un calcul simplu ne arată că nu avem motive de panică, deși aceste alimente ar trebui consumate cu moderație. În mod normal, orice om are un risc de a face cancer de colon de aproximativ 5%, așa arată statisticile pe plan mondial. Dar, dacă vom mânca zilnic (rețineți, ZILNIC!) câte 50 de grame de carne procesată, atunci riscul de cancer va crește cu 18%, deci va ajunge în total la 5,9%. Dacă vom mânca zi de zi câte 10 felii de șuncă, deci mult mai mult de cele 50 de grame, atunci riscul nostru de cancer poate ajunge la 9,5%, deși este puțin probabil să avem o dietă chiar așa de nesănătoasă toată viața noastră.
În plus, chiar dacă acum carnea procesată se află pe lista substanțelor cancerigene alături de tutun, asta nu înseamnă că dacă mâncăm un sandviș cu șuncă ne facem la fel de mult rău ca atunci când fumăm, iar asta o spun chiar experții Organizației Mondiale a Sănătății. Includerea pe listă înseamnă doar că au fost găsite dovezi puternice care indică un risc crescut, nu spune nimic despre cât de periculoasă este carnea, prin urmare nu trebuie exagerat cu o comparație între fumat și consumul de carne.
Dar de ce este așa nesănătoasă carnea procesată? Experții nu știu exact ce anume crește riscul de cancer, dar este vorba de unele substanțe chimice care sunt eliberate în timpul preparării cărnii.
Chiar dacă anunțul OMS a creat ceva agitație în ultimele zile, concluzia pe care trebuie s-o tragem este simplă și valabilă oricând: trebuie să avem o dietă echilibrată, să mâncăm multe fibre, legume și fructe și mai puțină carne sau preparate din carne. Pentru carnivori nu este însă o dramă, pentru că ei pot varia produsele din carne procesată sau carne roșie cu un grătar de pui, curcan sau preparate din pește, care sunt la fel de gustoase și de hrănitoare. Dar un hot dog sau o pizza cu șuncă din când în când nu a omorât pe nimeni. Și nici n-o să omoare.
Vrei să afli mai multe despre lumea din jur și despre corpul tău? Te ajută Pastila de Minte
Surse info: Reuters, Science Alert
Sursă foto: Ifood.tv