Imagini impresionante surprinse la Cernobîl și Fukushima: ce se întâmplă în zona interzisă

Ne imaginăm că după o poluare radioactivă așa de puternică precum cea de la Cernobîl sau Fukushima, în apropierea fostelor centrale nucleare nu mai poate crește niciun fir de iarbă. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că aici natura înflorește, iar fotografii au surprins în cadre animale sălbatice care trăiesc chiar în interiorul zonei interzise, unde nimeni nu are voie să intre fără un permis special și fără protecție.

La 30 de ani după dezastrul nuclear de la Cernobîl, în pădurea din apropiere, unde radiațiile sunt încă foarte puternice și oamenii nu ar putea trăi, natura nu pare să țină cont de nimic. Mai mulți fotografi, printre care și Serghei Gaschak, au întâlnit aici căprioare, elani, porci mistreți, lupi, râși. Pin urmare, noile imagini și informații contrazic o teorie mai veche, potrivit căreia speciile de animale și de plante din zona interzisă au fost grav afectate de radiații.

————————————————————————————————————————————————————————

Citește și:

Deja-vu: de ce avem uneori senzația că am mai trăit exact acel moment

Cum putem scăpa dintr-o clădire în flăcări? Reacțiile care ne salvează viața

Misterul oamenilor-himeră, „mutanții” care trăiesc printre noi

———————————————————————————————————————————————————————–

Omul, un dezastru mai mare pentru natură decât radiațiile

Profesorul Jim Smith, de la Universitatea Portsmouth, care a analizat noile informații despre fauna din această regiune, explică de ce natura se dezvoltă, în ciuda radițiilor puternice: nu înseamnă că aceste radiații sunt bune pentru speciile sălbatice, dar ele au acum șansa să se înmulțească pentru că oamenii nu mai trăiesc în zonă. Nimeni nu mai vânează, nu mai pescuiește, nu mai taie copacii. Iată deci că omul pare să fie un dezastru mai mare pentru natură decât scurgerile radioactive, precizează profesorul.

cernobil

După explozia care a avut loc în anul 1986 la centrala atomică de la Cernobîl, aproximativ 116.000 de locuitori din orașul Pripiat au fost evacuați, iar autoritățile au delimitat o zonă interzisă de peste 2.600 de kilometri pătrați în jurul fostei centrale.

Și la Fukushima natura își reintră în drepturi

Lângă fosta centrală nucleară Fukushima Daichii I din Japonia natura începe să acopere urmele dezastrului. După cutremurul de 9 grade magnitudine, urmat de un tsunami înalt de aproape 6 metri, care a lovit regiunea și complexul energetic pe 11 martie 2011, mai multe reactoare au fost afectate și s-au înregistrat scurgeri radioactive, peste 160.000 de oameni fiind evacuați de urgență.

Acum, un fotograf a surprins în imagini cum arată zona fostei centrale atomice. Polonezul Arkadiusz Podniesinski a vrut să arate întregii lumi ce s-a întâmplat în zona interzisă de lângă Fukushima, care este considerată extrem de periculoasă din cauza radiațiilor. Chiar dacă sunt mai puțin cunoscute ca imaginile de la Cernobîl, aceste poze sunt la fel de impresionante. Și aici timpul pare să fi stat în loc, iar natura și-a cerut drepturile asupra orașului incredibil de repede.

După doar 4 ani de la abandonarea zonei, mașinile părăsite de oamenii evacuați în mare grabă par să fi ajuns undeva în mijlocul unui câmp. Drumul pe care circulau cândva a dispărut complet sub vegetația abundentă, la fel și unele autoturisme sau motociclete, care abia se mai văd.

Într-un magazin, produsele zac aruncate pe jos, iar peste tot se întinde o pânză uriașă de păianjen, ca în filmele post-apocaliptice. Animalele și-au făcut nevoiele pe calculatoarele dintr-un laborator, iar tabla dintr-o sală de clasă își așteaptă încă elevii cu lecția frumos scrisă. La restaurante, mesele au rămas pregătite pentru clienți, frumos aranjate cu farfurii și tacâmuri, chiar cu sos în boluri, ca și când oamenii abia s-au ridicat și se vor întoarce în doar câteva minute.

fukushima4

Nimeni nu mai intră în sălile de jocuri, nici nu mai merge pe biciclete, dar toate astea sunt încă aici și vor rămâne astfel, neatinse, zeci de ani, până când autoritățile vor declara sigură zona. Mii de pungi cu sol radioactiv zac încă aruncate în apropierea țărmului și nimeni nu știe când vor fi luate, pentru a fi depozitate sigur.

După înregistrarea scurgerilor radioactive de la centrală și evacuarea oamenilor, autoritățile japoneze au declarat o zonă interzisă de 20 de kilometri în jurul centralei, unde nimeni nu are voie să intre. La intrarea în fostul complex energetic, pe un panou, s-a păstrat încă intact un mesaj de propagandă, care acum ni se pare de-a dreptul ironic: „Energia nucleară este energia care asigură un viitor luminos”.

Puteți vedea o GALERIE FOTO aici!

 

Suse info: The Independent, Bored Panda

Surse foto: Podniesinski.pl, Serghei Gaschak

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.