Site-ul Flavor Wire a realizat o selectie a zece femei prezentate drept pioniere in muzica electronica, de care publicul larg ar trebui sa stie.
Intrucat ne intereseaza largimea publicului, mai ales din punct de vedere muzical, sa vedem despre cine este vorba.
1. Gudrun Gut s-a nascut in 1960 in Celle, Germania. Tocmai a lansat un nou album, Wildlife, ce va fi disponibil foarte curand in magazinele online de specialitate. Are propria casa de discuri, intitulata Monika Enterprise, unde a lansat o buna parte din muzica sa.
http://youtu.be/VOKRJQ22mTY
2. Daphne Oram experimenta muzica electronica din anii ’40, iar la sfarsitul anilor ’50, avea deja propriul studio si propriul drawn sound, intitulat Oramics. A lucrat la BBC din 1943 si pana in 1959 si este co-fondatoarea si directorul Radiophonic Workshop. A murit in 2003 la varsta de 77de ani.
3. Cam din aceeasi perioada cu Daphne Oram este si Delia Derbyshire. Este cunoscuta in primul rand pentru tema din Doctor Who, insa contributia Deliei este mult mai importanta decat acea piesa iconica.
4. Charlotte “Bebe” Barron a creat, impreuna cu sotul ei, prima coloana sonora electronica pentru un film. Este vorba despre Forbidden Planet din 1956, regizat de Fred Wilcox. Vezi si acest articol pentru mai multe detalii.
5 .Wendy Carlos a cunoscut culmile succesului in anii ’60, odata cu hit-ul Switched-On Bach, o reinterpretare a muzicii compozitorului Bach, folosind un sintetizator Moog. Astfel, publicul general incepea deja sa digere ideea (relativ abstracta) a unui sunet si muzici noi, muzica electronica.
6. Annette Peacock facea muzica rap electronic/experimental de la inceputul anilor ’70. Este cam mult spus rap, caci primul ei album, “I’m the One”, este o calatorie fascinanta prin free jazz, psychedelic rock, poezie cu rima alba.
7. Clara Rockmore a fost un copil minune al vioarei in copilarie, urmand ca dupa cativa ani sa descopere instrumentul theremin al inventatorului rus Leon Theremin. A lansat si un album pe aceasta tema in ’77, “The Art of the Theremin“.
8. De origine americana (nascuta in Chicago), Laurie Spiegel este una dintre primii muzicieni care au folosit calculatoarele pentru a face muzica. A facut Music Mouse, un program pentru calculatoare care simula un sintetizator.
9. Francisco, varianta lor pentru Radiophonic Workshop de la BBC. A fondat ulterior Deep Listening Institute, proiect care respira propria filosofie a Paulinei, conform careia exista o distinctie clara intre natura involuntara de a auzi si natura voluntar selectiva de a asculta.
10.Ultima, dar nu cea din urma, este Laurie Anderson, probabil cea mai cunoscuta femeie care a experimentat cu muzica electronica; cunoscuta in Romania, caci a si sustinut un concert la Bucuresti in 2010. A devenit populara odata cu hit-ul “Oh Superman“, dar Laurie Anderson inseamna mult mai mult decat atat.