Istoria muzicii Trance | De la origini la succesul global

Muzica trance a fost unul dintre pilonii muzicii electronice din întreaga lume în anii ’90. Istoria Trance este una plină de ritmuri hipnotice, momente emoționante și o călătorie care a evoluat de la cluburile europene underground la scena principală a muzicii electronice la nivel mondial.

Trance, începuturi

Caracterizată prin sunetul său melodic și euforic, TRANCE a câștigat o bază masivă de fani în întreaga lume, iar evoluția sa a fost de-a dreptul remarcabilă.

Istoria muzicii trance poate fi urmărită până la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, când a început să prindă contur ca subgen al muzicii house și techno. Născută în principal în Germania, în special la Frankfurt, dar și în Țările de Jos, muzica trance s-a concentrat pe crearea unei experiențe hipnotice, aproape spirituale, pe ringul de dans.

Primele piese trance erau caracterizate de fraze melodice repetitive și de un tempo cuprins între 120 și 150 BPM. Unele dintre primele producții trance notabile au fost create de pionieri precum The KLF, Klaus Schulze, Dance 2 Trance și  chiar Sven Vath (influențat în acea perioadă de experiențele trăite în Goa, India, pe plajele Ajuna, Vagator sau Arambol, unde DJ-ii foloseau rock psihedelic și alte sunete pentru a induce o stare de transă la petrecerile pe plajă).

Vath a lansat casa de discuri Eye Q cu Heinz Roth și Matthias Hoffman în 1991, urmată de Harthouse în 1992.

Un moment definitoriu în istoria muzicii trance a fost lansarea pieselor „Energy Flash” de Joey Beltram și „Age of Love” de Age of Love la începutul anilor 1990. Aceste piese au pus bazele sunetului genului, concentrându-se pe melodii euforice care i-au transportat pe ascultători într-o experiență aproape extraterestră.

“Epoca de aur” a muzicii Trance, anii ’90

Anii 1990 au fost un deceniu crucial în istoria muzicii trance. În această perioadă, trance a devenit un fenomen global, cluburile din Europa și nu numai umplându-se cu fani dornici să experimenteze sunetul emoțional și înălțător. DJ precum Paul van Dyk, Armin van Buuren și Tiesto s-au aflat în fruntea acestei mișcări, producând piese emblematice care sunt difuzate și astăzi.

Una dintre caracteristicile definitorii ale genului în această epocă a fost capacitatea sa de a induce o stare de „transă”, de unde și numele său.

Piesele erau adesea structurate cu un build up lung și melodic, breakdown-uri și drop-uri, creând un sentiment de călătorie și euforie. Melodii precum „For An Angel” a lui Paul van Dyk și „Adagio for Strings” a lui Tiesto au devenit imnuri care au rezonat cu fanii trance din întreaga lume.

Ascensiunea marilor festivaluri de muzică a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în răspândirea muzicii trance. Evenimente precum Trance Energy și Love Parade au devenit locuri de pelerinaj pentru entuziaștii trance, consolidând locul genului pe scena mondială a muzicii electronice.

Uplifting Trance și subgenurile sale

O evoluție cheie în istoria muzicii trance a fost apariția muzicii trance uplifting la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Acest subgen a ridicat nivelul emoțional al muzicii trance la un nou nivel, cu melodii înălțătoare, breakdown-uri puternice și drop-uri euforice. Artiști precum Above & Beyond, Ferry Corsten și Gareth Emery au devenit liderii acestui subgen, producând unele dintre cele mai memorabile piese trance din toate timpurile.

Dincolo de uplifting trance, au apărut alte subgenuri precum progressive trance, psytrance și tech trance, fiecare oferind o abordare unică a sunetului original. Progressive trance, cu construcțiile sale mai lente și cu un aer mai atmosferic, a devenit popular printre DJ precum Sasha și John Digweed.

Psytrance, pe de altă parte, a aprofundat elementele hipnotice, cu artiști precum Infected Mushroom și Astral Projection în frunte.

Trance în era modernă

Pe măsură ce muzica trance a intrat în anii 2000 și ulterior, sunetul său a evoluat, dar nucleul său a rămas același. Genul s-a confruntat cu concurența altor forme de muzică electronică precum EDM și dubstep, dar trance a continuat să mențină o bază de fani loiali. Festivaluri moderne precum Tomorrowland și Ultra Music Festival includ scene trance, unde DJ precum Aly & Fila și Cosmic Gate continuă să adune mulțimi masive.

Astăzi, istoria muzicii trance continuă să se desfășoare, noi artiști apărând și îmbinând sunetul trance clasic cu tehnici de producție moderne. Muzica trance rămâne un gen care evocă emoții profunde, aducând oamenii împreună prin sentimentul comun de euforie și melodie.

Muzica TRANCE, atemporală

Istoria muzicii trance este o mărturie a puterii melodiei, emoției și comunității. De la originile sale underground în Europa până la prezența sa globală actuală, muzica trance a rămas un gen îndrăgit în lumea muzicii electronice. Capacitatea sa de a transporta ascultătorii într-o stare euforică a făcut-o atemporală, iar influența sa asupra muzicii electronice este incontestabilă. Pe măsură ce noile generații de artiști continuă să ducă mai departe acest gen, viitorul muzicii trance pare mai strălucit ca niciodată.

La Radio DEEA avem două emisiuni dedicate muzicii trance Magnetic Beats cu Magnettor, lunea și Unity in Diversity cu Kristofer, sâmbăta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.