Un grup de mari case de discuri dau în judecată Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor

Ciocan de judecător pe masă în sala de judecată, cu un judecător scriind documente în fundal.
Sursa: Pexels / KATRIN BOLOVTSOVA. Un ciocan de judecător pe o masă din sala de judecată, cu un judecător completând documente legale în fundal (ilustrație).

Asociația Industriei de Înregistrare din America (RIAA), organizație comercială care reprezintă industria muzicală din Statele Unite, a anunțat că dă în judecată două dintre cele mai importante nume din domeniul producției de muzică generată cu AI – Suno și Udio – pe baza a ceea ce descrie drept “încălcarea în masă a înregistrărilor sonore protejate de drepturi de autor copiate și exploatate fără permisiune“.

Cauza împotriva Suno Inc., dezvoltatorul Suno AI, a fost depusă la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Massachusetts, iar cauza împotriva Uncharted Labs, Inc, dezvoltatorul Udio AI, a fost depusă la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York. Reclamanții în aceste cazuri sunt companii muzicale care dețin drepturi aspra înregistrărilor încălcate de Suno și Udio, printre acestea numărându-se Sony Music Entertainment, Universal Music Group și Warner Records.

Comunitatea muzicală a îmbrățișat inteligența artificială. Deja suntem parteneri și colaborăm cu dezvoltatori responsabili pentru a construi instrumente durabile de inteligență artificială centrate pe creativitatea umană, care pun artiștii și compozitorii la conducere.

Dar putem reuși doar dacă dezvoltatorii sunt dispuși să lucreze împreună cu noi. Serviciile fără licență, cum ar fi Suno și Udio, care pretind că este “corect” să copieze munca de o viață a unui artist și să o exploateze pentru propriul profit, fără consimțământ sau plată, ne îndepărtează de promisiunea unei AI cu adevărat inovatoare pentru noi toți.“, a declarat Mitch Glazier, președinte și CEO al RIAA.

În plângerile înaintate instanței de RIAA, se arată:

Companiile AI, ca toate celelalte întreprinderi, trebuie să respecte legile care protejează creativitatea și ingeniozitatea umană.  Nimic nu exceptează tehnologia AI de la legislația privind drepturile de autor sau nu scutește companiile AI de la respectarea regulilor.  Aceste procese urmăresc să pună în aplicare aceste principii de bază.

Atunci când cei care dezvoltă astfel de servicii fură înregistrări sonore protejate prin drepturi de autor, rezultatele muzicale sintetice ale serviciilor ar putea satura piața cu conținut generat automat care va concura direct cu înregistrările sonore autentice pe baza cărora [serviciile] au fost construite, le va ieftini și, în cele din urmă, le va <îneca>.”

🔖 Citește și: Unele platforme AI vor să licențieze Opere de la Casele de Discuri. Ar fi Etică vânzarea?

Având în vedere că baza acestor afaceri a fost exploatarea înregistrărilor sonore protejate de drepturi de autor fără permisiune, [acestea] au fost în mod deliberat evazive cu privire la ce anume au copiat. Acest lucru nu este surprinzător. La urma urmei, a răspunde sincer la această întrebare ar însemna să admitem încălcarea voluntară a drepturilor de autor la o scară aproape inimaginabilă.

Din ziua în care au fost lansate, serviciile au batjocorit drepturile titularilor de drepturi de autor din industria muzicală, ca parte a unei curse nebunești pentru a deveni serviciul dominant de generare a muzicii prin inteligență artificială. Nu se poate permite nici acestor servicii, nici oricărei alte companii de inteligență artificială generativă, să avanseze spre acest obiectiv prin călcarea în picioare a drepturilor titularilor de drepturi de autor“.

RIAA susține că generatorul Udio a creat melodii cu asemănări izbitoare cu piese precum „Billie Jean” de Michael Jackson, „I Get Around” de The Beach Boys, „Dancing Queen” de Abba și „All I Want For Christmas Is You” de Mariah Carey, printre altele.

În cazul Suno, RIAA a susținut că generatorul a creat piese care conțineau fragmente din melodii precum „The Thrill Is Gone” de B.B. King, „Great Balls of Fire” de Jerry Lee Lewis, „I Got You (I Feel Good)” de James Brown și „Johnny B. Goode” de Chuck Berry. Ultima piesă, intitulată „Deep Down in Louisiana Close to New Orle”, scrie ETHAN MILLMAN în articolul pentru revista Rolling Stone.

RIAA solicită despăgubiri de până la 150.000 de dolari pentru fiecare melodie care încalcă drepturile de autor.

 Companiile de inteligență artificială susțin că utilizarea datelor pentru antrenarea AI se încadrează în conceptul de fair use.

Ce părere au cei mai mari dezvoltatori despre antrenarea AI

 

Microsoft: Schimbarea legislației privind drepturile de autor ar putea afecta dezvoltatorii mici de AI

Orice cerință de a obține consimțământul pentru utilizarea operelor accesibile în scopul antrenării ar descuraja inovația în AI. Nu este fezabil, având în vedere volumul necesar de date pentru a dezvolta modele de AI, chiar și atunci când identitatea unei opere și a proprietarului său este cunoscută. Aceste scheme de licențiere vor împiedica inovația din partea start-up-urilor și a noilor veniți, lăsând dezvoltarea AI în mâinile unui număr mic de companii cu resurse mari.

Google: Antrenarea AI-ului este ca citirea unei cărți

Dacă antrenarea s-ar putea realiza fără crearea de copii, nu ar exista probleme legate de drepturile de autor. De fapt, actul de “recoltare a cunoștințelor” este asemănător cu citirea unei cărți și învățarea ideilor și faptelor din aceasta; deci, nu doar că nu ar încălca legea drepturilor de autor, ci ar susține scopul acesteia.

Meta: Deținătorii de drepturi de autor nu ar primi oricum mulți bani

Impunerea unui regim de licențiere unic acum, mult după fapt, va provoca haos, deoarece dezvoltatorii vor trebui să identifice milioane de titulari de drepturi, pentru un beneficiu foarte mic, având în vedere că orice redevență corectă ar fi incredibil de mică, datorită insignifianței fiecărei lucrări individuale într-un set de antrenament AI.

 

SURSE: Variety, Rolling Stone, The Verge, RIAA


Udio, un generator de muzică bazat pe inteligență artificială, oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea piese muzicale complete prin simpla furnizare de prompturi text. Udio permite utilizatorilor să încarce propriile clipuri audio pentru a ghida procesul de creație.

Exemplu de piesă generată de Udio:

 

Suno AI este o platformă avansată de generare a muzicii bazată pe inteligență artificială, care permite utilizatorilor să creeze muzică folosind prompturi text. Modelele Bark și Suno ale Suno AI sunt utilizate pentru a genera atât elemente vocale, cât și non-vocale. Bark este diponibil în format open-source pe GitHub.

Exemplu de piesă generată de Suno AI:

 

în exemplele de mai sus Inteligența Artificială a generat versurile, muzica și vocea.

Oh!

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.