Incident la SAGA Festival. DJ Hardwell și-a anulat concertul

Captura video Saga Festival
Hardwell părăsește scena vorbind la microfon, în timp ce echipa tehnică încearcă să rezolve problemele.

DJ Hardwell și-a anulat concertul în fața fanilor, invocând probleme tehnice și că nu a fost plătit. În mediul online părerile sunt împărțite. Ce spun organizatorii SAGA ?

Festivalul Saga, desfășurat anul acesta la Romaero, București, a fost scena unui incident neplăcut. DJ-ul olandez Hardwell, unul dintre cei mai așteptați artiști din line-up-ul primei zile, și-a anulat set-ul în fața fanilor. Și-a întrerupt concertul, a aruncat căştile şi a ieşit de pe scenă. El a invocat probleme tehnice și i-a acuzat pe organizatori că nu l-au plătit.

 

În replică, organizatorii Saga Festival spun că artistul este singurul care a invocat asemenea motive și că ar fi rezolvat problemele dacă ar fi știut de ele.

Sunt aici, am călătorit tocmai din Olanda pentru a performa pentru voi. Sunt aici, asta vă spun. Ca să fiu sincer, acest festival de rahat nu mi-a dat niciun rahat de ban pentru a fi aici în această seară dar tot sunt aici, iar echipamentul lor e de rahat. Nu funcționează nimic. Dacă sunt aici înseamnă că vreau să performez pentru voi, dar întregul echipament mă dezamăgește. Nu pot să performez, este imposibil pentru mine să fac asta”, le-a spus Hardwell fanilor.

„Am fi rezolvat orice dificultate tehnică fără efort și în cel mai scurt timp, dacă ne-ai fi lăsat”

Reacția organizatorilor Saga Festival a apărut la scurt timp după ce DJ-ul a cedat nervos pe scenă.

Păi, Hardwell, ne pare rău că Rita Ora, Sickick, Loreen și toți DJ-ii de la celelalte 5 scene au apucat să performeze în prima zi de SAGA iar tu nu. Echipamentul a venit tocmai din Olanda, la fel ca și tine. Același set pare să funcționeze acum perfect pentru Will Sparks. Am muncit atât de mult pentru a construi SAGA de anul acesta pentru artiști și participanți. Am fi rezolvat orice dificultate tehnică fără efort și în cel mai scurt timp, dacă ne-ai fi lăsat și nu ai fi oprit setul atât de repede. Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a-ți răspunde cerințelor, inclusiv cele legate de plată. Ne pare rău pentru fanii tăi, ai noștri. Le-ar fi plăcut să te vadă în sfârșit la București. Nimic în afară de iubire și îți dorim să-ți fie bine. SAGA”, au scris organizatorii pe conturile de socializare.

James Hype a fost pe scena SAGA și a mixat discursul lui Hardwell


Părerile sunt împărțite pe rețelele de socializare:

Unii consideră că vina pentru situație aparține organizatorilor festivalului și nu lui Hardwell, subliniind importanța respectării contractelor și a plăților. Alții cred că Hardwell ar fi trebuit să fie mai profesionist și să gestioneze mai bine problemele tehnice, în loc să reacționeze negativ. Foarte mulți critică limbajul folosit de Hardwell.

F.D. Nu Hardwell s-a făcut de râs, ci noi, ca țară! Și e trist…

M.F. Sigur și-a luat un avans, pentru că așa se fac deal-urile acestea, mai ales la nivel de headliner. Din câte știu, artiștii mari sunt plătiți până la urmă, chiar dacă apar probleme. Chiar dacă sonorizarea a fost aiurea, băiatul acesta nu-mi inspiră încredere, sincer. Mai ales că spune că a venit pentru fani, bla bla bla. Vrăjeală, bro. Dacă era pentru fani, puneai piesele și de pe iPhone și tot ar fi trebuit să fie ok. Și să vorbești așa urât, nu știu ce să zic. Unde este bunul simț, educația și respectul pentru fani? Și pentru că a venit vorba de fani, lor nu le pasă că nu ai monitor sau că ai mixer Pioneer în loc de Xone sau că ai fost plătit sau nu. Au venit pentru tine. Restul e cancan. 

T.C. Se fac contracte, promisiuni de plată, avansuri. Nu e ca și cum punea muzică la discoteca comunală.

D.A. La nivel de echipamente, ce poate să nu funcționeze? Adică un mixer și 4 playere… De ce echipament special avea nevoie? Defecțiuni tehnice apar și la festivaluri mai mari și se înlocuiesc rapid echipamentele defecte în caz de probleme.

C.D.: Salut. Pot doar să presupun și să îți explic ipotetic la ce mă gândesc eu. Am văzut la festivaluri mai mari defecțiuni tehnice. Playere și mixere uzate și samplere cu defecțiuni. Sau necablate în conformitate cu riderul tehnic. Sau nu exact ce au cerut (unii cer DJM A9 și li se dă DJM 900NXS2 ca “e tot aia, bro”). Sau cer CDJ 2000NXS2 și li se bagă pe gât CDJ 3000 ca “sunt mai noi și sună mai bine”. Iar vedetele, de la un anumit nivel, nu mai stau ca noi să verifice dacă e cablat corespunzător cu cerințele lor. Dacă e uzat un echipament, să îi știe “chichitele” și să îi dea să sune. Ei așteaptă totul să arate ca nou și să funcționeze ca nou. Unii nu fac deloc rabat de la calitate și seriozitate. Deci, în acest caz, chiar cred că nu a exagerat Hardwell cu partea tehnică. Doar părerea mea.

G.S. Când încearcă să mixeze 20 de minute fără butonul de cue și e vizibil că nu funcționează, “we would’ve solved any technical issues effortlessly and fast” este pur și simplu o minciună.

P.V. Am vorbit ieri cu cineva de la tehnic și spunea că este foarte dezorganizat și că este posibil să nu se țină festivalul, deoarece sunt furnizori care nu au fost plătiți pentru festivalul de anul trecut. De aici a venit problema.

R.R Poate fi și un pic de marketing. Vestea proastă se răspândește cel mai repede și, culmea, atrage mereu noi interese.

S.K. Acum haideți să nu mai fim cârcotași. Poate omul era obosit. Poate nu e obișnuit să pună muzică la festivaluri unde publicul larg se așteaptă ca fiecare “digei” să pună și câte o manea, ca să le arate că sunt politically correct. Sau poate membrii organizatori AUR chiar nu l-or fi plătit, sau s-a prins omul că sunt bucăți de ziare printre bancnote. Dar cine știe… Adevărul e dincolo de noi. Enjoy the music!

A.M. Lame artist and attitude :))

B.S. Nah for Hardwell to go off like that is out of character so you know something was up with the setup.

N.C.C. Ar trebui susținut acest festival, deoarece este singurul major pe care îl are Bucureștiul. Până la faza cu Hardwell, eu nu am considerat nimic eșuat. Și el putea să fie profesionist și să ia o pauză până se remediază situația. Toți spuneți să boicotăm SAGA, dar după aceea o să vedeți ce frumos va fi să mergem în deplasare până la Cluj sau Constanța. În loc să apărați ce este al nostru, voi îl aruncați la gunoi.

A.R. Just pay him. Why be slow with the money? The attendees all had to pay in advance to attend. Next time, we’re simply going to bribe security 25 Euros to get in.

E.S. He just reacted like an unprofessional child…period!

R.S. He’s pulled these tantrums before, but why show up if they didn’t pay you then pull this hissy fit, so performative.
C.A. I think, in my opinion, Hardwell is not doing well in his own life, some years ago he was a good Dj and producer, then he made a stop, and returned, but, sinced his return things aren’t going very well for him, i think. Hope he gets over this, with friends and family help and that one day he becomes the Hardwell he was.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.