Corpul uman are puterea de a se vindeca singur. Corpul, dar în special mintea noastră ascunde această abilitate surprinzătoare, încă imposibil de explicat pe deplin.
Medicii au întâlnit pacienți grav bolnavi, unii aflați chiar și în faza terminală a bolii, care și-au revenit aparent miraculos, fără să primească vreun tratament revoluționar. Secretul lor: au fost absolut convinși că se vor vindeca. Iată, pe scurt, prezentarea efectului placebo, care la unele persoane se manifestă, iar la altele nu.
Cercetătorii au încercat de multe ori să afle exact ce se întâmplă în creierul și în corpul unui pacient care răspunde la efectul placebo. Experimentele realizate au arătat că unii bolnavi reacționează neașteptat de bine și de puternic la tratamente false, care în mod normal nu ar trebui să aibă niciun efect: soluție salină, apă distilată sau pastiluțe cu zahăr. Pacienții sunt însă convinși că au primit medicamente și că se vor vindeca.
Gândirea pozitivă, secretul vindecării
Efectul placebo apare pentru că unii oameni pot gândi pozitiv cu o intensitate atât de mare încât în corpul lor au loc reacții chimice surprinzătoare, care la alte persoane nu au loc nici în cazul administrării unor medicamente foarte puternice. Mai exact, unii bolnavi vor să se vindece, sunt convinși că se vor face bine și, culmea, chiar reușesc! Desigur, vindecările cu adevărat miraculoase, în cazuri extrem de grave, cum ar fi cancerul, sunt foarte rare, dar efectul placebo este întâlnit destul de des de medici, în diferite situații. Pacienții se vindecă mai repede ca alții sau se simt mult mai bine, adică simptomele lor sunt mult ameliorate, chiar dacă boala nu dispare.
Multă credință și tratamente false
Fenomenul poate să apară însă și fără administrarea unor false tratamente medicale și cu siguranță ați auzit de asemenea cazuri. Poate chiar ați simțit pe pielea voastră efectul placebo. V-a trecut vreodată durerea de măsea după un simplu control la dentist? Și asta e tot o formă de placebo, efectul fiind produs de convingerea pacientului că face exact ce trebuie și că va scăpa de necaz în scurt timp. Anticipând efectul tratamentului pe care îl va primi curând, bolnavul începe deja să se simtă mai bine.
În aceeași categorie a vindecării prin credință pot fi incluse și tratamentele neconvenționale la care unii oameni apelează din superstiție, convinși însă că sunt de un real folos: ritualul pentru scăparea de deochi, statul în cap de trei ori pe zi, purtarea unei brățări norocoase ori a unei șosete roz sau orice altceva. Nu le recomand, categoric, dar în cazul unora funcționează, pentru că produc efectul placebo, așa că trebuie să scriu și despre ele.
Din păcate, fenomenul apare la doar 32% dintre pacienți, după cum reiese dintr-o amplă cercetare, care a înclus monitorizarea a 26 de studii pe acest subiect. Este totuși un procent destul de mare, așa că data viitoare când vă îmbolnăviți, pe lângă tratamentul dat de doctor, încercați să vă gândiți intens că o să vă faceți bine curând. S-ar putea să vă numărați printre norocoșii care se vindecă rapid prin forța minții. (La mine nu merge, am încercat, dar testați pe voi, cred că veți fi plăcut surprinși!)
Ce te vindecă te poate și ucide
Mulți pacienți care au luat tratamente false și s-au simțit mai bine s-au plâns apoi de efecte secundare neplăcute, pe care se așteptau să le aibă în urma terapiei pe care credeau că o primesc. Deși substanța administrată nu avea un efect real, ei au avut stări de greață sau de amețeală, convinși că toate sunt provocate de tratament. Asta este cealaltă față a monedei, numită efectul nocebo. Cu alte cuvinte, dacă sunteți receptivi la placebo și vă gândiți că o să vă fie rău, atunci în mod sigur veți avea simptome greu de suportat.
Citiți și alte articole interesante despre știință pe Pastila de Minte!
Surse info: Cancer.org, Medicinenet.com, Scientific American
Sursă foto: UCHealth.com