Suntem in pragul unei noi Revolutii Industriale

Bre Prettis CEO MakerBot cu o imprimanta MakerBot replicator

Imprimarea 3D este un proces folosit de cateva decenii in industrie, unde mai poarta numele de “prototipare rapida”. Aceasta tehnologie a aparut in anii ’80, fiind folosita initial de companiile cu bugete masive, precum cele din industria aerospatiala, sau de echipele de Formula 1.

Acestea functioneaza intr-un mod similar imprimantelor obisnuite, folosind in loc de cerneala diferite materiale (de la plastic la argint,titaniu sau chiar tesut uman viu) pe care le «imprima» in straturi succesive, construind astfel un obiect.

 

 

 

3d chocolate printer

Iubitorii de ciocolata vor putea “tipari” in curand propriile lor creatii 3D. O imprimanta 3D care foloseste ciocolata a fost dezvoltata de cercetatorii de la Universitatea din Exeter – si imprima straturi de ciocolata in loc de cerneala sau de plastic.

 

Tehnologia a progresat enorm in ultimii 20 de ani, astazi fiind posibila imprimarea de modele 3D din peste 40 de tipuri de materiale. Ca urmare a acestui progres, imprimantele 3D nu mai sunt folosite doar pentru crearea de prototipuri, ci chiar pentru produsele finite.

 

 

 

 

 

 

 

Specialistii NASA considera ca imprimantele 3D reprezinta o metoda eficienta de productie a instrumentelor si pieselor de schimb necesare pentru buna functionare a Statiei Spatiale Internationale. In acest moment, transportul unui kilogram de echipamente catre SSI costa aproximativ 20.000 de dolari, astfel ca folosirea unei imprimante 3D ar reduce semnificativ costurile. Mai mult, o imprimanta 3D ofera flexibilitate. Unul dintre cercetatorii care colaboreaza cu NASA in cadrul proiectului imprimarii 3D, Gonzalo Martinez, a explicat: “Daca astronautii de pe Apollo 13 ar fi avut o imprimanta 3D la bord, celebra fraza «Houston, avem o problema» ar fi fost de fapt «Houston, avem o problema, trimiteti un model ca sa tiparim instrumentul de care avem nevoie pentru a o rezolva”.

Astazi, zeci de mii de persoane folosesc astazi aceasta tehnologie pentru a concepe si crea obiecte si piese de schimb. Pe cel mai important site destinat pasionatilor imprimantelor 3D, Thingiverse ( http://www.thingiverse.com/ ), se regasesc deja peste 15.000 de modele.

 

 

Bre Prettis, CEO-ul uneia dintre cele mai cunoscute companii din domeniu, MakerBot, afirma ca “trebuie sa facem tot posibilul ca aceasta tehnologie sa ajunga in mainile celor din noua generatie. Copiii din ziua de azi vor fi nevoiti sa stie «digital design» pentru a putea sa rezolve problemele zilei de maine”.

Obiectele nu sunt singurele creatii ale imprimantelor 3D. Acestea reprezinta o tehnologie promitatoare si pentru domeniul medicinei, unde sunt deja folosite pentru tiparirea de tesut uman si chiar de organe.

O demonstratie a acestei tehnologii a avut loc anul trecut, pe scena conferintei TED, ce a avut loc in California. Dr. Anthony Atala a folosit o imprimanta 3D pentru a tipari un rinichi sub ochii publicului. 

 

Pentru a imprima, insa, ceva atat de fin si de complex ca vasul de sange, cercetatorii au combinat tehnologia tiparirii tridimensionale cu cea a polimerizarii bifotonice – folosirea fasciculelor laser asupra materialului pentru a stimula moleculele in puncte de focalizare de dimensiuni foarte mici.

 

 

Utilizarea tehnologiilor existente de printare in format tridimensional, folosind materiale din biocompusi si imagistica medicala, ar putea ajuta la reproducerea unor replici exacte ale dintilor lipsa ai pacientilor.

Cel mai important pas in istoria acestei tehnologii revolutionare va fi momentul in care aceasta nu va mai fi doar apanajul pasionatilor, ci va fi folosita de un numar tot mai mare de persoane.

 

Surse: FastCompanyBBC News, D:News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.