Senzor nou SONY, filmeaza 6K cu 240 fps si 1080p cu 16.000 fps

Senzor SONY

Senzor SONYInovatiile in domeniul senzorilor digitali au evoluat cam incet in ultimii ani. Insa, un document aparut in presa continand detalii despre un nou senzor de la Sony sugereaza ca ar trebui sa ne pregatim pentru un pas urias in viitorul apropiat.

Informatiile timpurii despre acest senzor, aparute pe siteul chinezesc de tehnologie cnBeta, sugereaza ca senzorul va avea o dimensiune de 1,5 inchi, un echivalent pentru Micro 4/3, si ca va putea filma la o rezolutie 6K cu 240 fps si 1080p cu 16,000 fps.

Desi aceste cifre sunt impresionante, felul in care este proiectat senzorul il face cu adevarat inovativ. In loc sa foloseasca metoda bayer de interpolare a culorilor, in care exista pixeli individuali pentru canalele rosu, verde si albastru, noul sensor are pixeli care pot lua monstre din cele 3 culori elementare, folosind o tehnologie numita Active Pixel Color Sampling (Esantionare activa a culorii pixelilor). Practic, asta inseamna ca senzorul are nevoie de 3 ori mai putini pixeli pentru a oferi aceeasi rezolutie. Avand doar 4,85 megapixeli, valoare mica in comparatie cu alte camere, el scoate aproximativ aproximativ la fel ca un sensor de 15 megapixeli.

Inca un efect al Active Pixel Color Sampling este ca pixelii acestui senzor pot fi considerabil mai mari decat cei din senzorii traditionali, lucru care in teorie ar trebui sa creasca performanta in medii intunecate.

Cu un senzor de dimensiunea apropiata a Micro 4/3, este greu de spus unde va ajunge acest senzor. Unii au speculat ca se indreapta catre noua linie de telefoane Xperia, desi acest lucru este indoielnic tinand cont de dimensiunea lui. Mai degraba pare sa se indrepte catre o gama high-end de camere mirrorless. In plus, este probabil ca tehnologia Active Pixel Color Sampling sa fie scalabila, si ca acest senzor de 1,5 inchi este doar primul dintr-o generatie complet noua care ar putea ajunge in toate sau majoritatea camerelor Sony cel putin. Daca tinem cont ca Sony vinde senzori si catre producatori externi de camere, este complet plauzibil ca aceasta tehnologie sa fie disponibila pe scara larga in termen de cativa ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.