Am intrat în era în care computerele preiau controlul

Una dintre cele mai importante invenţii ale secolului al XX-lea, computerul, a adus beneficii imense omenirii, permiţând eficientizarea multor sarcini.

 

computere-insideDacă în secolul trecut computerul facilita îndeplinirea deciziilor luate de oameni, în zilele noastre el are din ce în ce mai des sarcina de a lua decizii în locul nostru, preluând uşor-uşor controlul în tot mai multe aspecte ale vieţii noastre.

În ultimele decenii, lumea computerelor a fost dominată de aşa-numita “lege a lui Moore”. Aceasta portă numele co-fondatorului Intel, Gordon Moore, care în 1965 a observat că, de când a fost inventat circuitul integrat, în 1958, numărul de tranzistori aplicaţi pe un cip de siliciu s-a dublat la fiecare 12 luni. Moore a prezis că această tendinţă se va menţine pentru “cel puţin 10 ani”. Predicţia lui a fost confirmată de-a lungul timpului, rămânând valabilă până în ziua de astăzi (chiar dacă perioada necesară pentru dublarea capacităţii computaţionale este de aproximativ 18 luni). Legea lui Moore a fost adoptată de mult timp ca obiectiv de către companiile producătoare de microcipuri, garantându-i valabilitatea pentru multă vreme de-acum înainte.

Această creştere exponenţială a capacităţii de procesare a cipurilor a declanşat o adevărată revoluţie, permiţând apariţia computerelor personale, a Internetului şi a companiilor-gigant ce domină astăzi Terra, printre care Google, Apple sau Microsoft.

Mai multe detalii

http://www.descopera.ro/lumea-digitala/8691232-am-intrat-in-era-in-care-computerele-preiau-controlul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.