Creaturile ciudate care trăiesc în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc din lume: imagini surprinzătoare

Groapa Marianelor este unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu pentru că aici s-ar produce cine știe ce fenomene inexplicabile, ci pentru că este o zonă foarte greu de cercetat. Nu-i de mirare, având în vedere că este cea mai adâncă groapă din lume, ajungând până la 11.000 de metri sub nivelul mării. Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă asta, să ținem cont că avioanele comerciale zboară de obicei la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri.

Graficul de mai jos prezintă proporțiile între adâncimea de 11.000 de metri a Gropii Marianelor în zona Chellenger Deep, înălțimea la care zboară un avion comercial (aproximativ 10.000 de metri), înălțimea Muntelui Everest, cel mai mare din lume (peste 8.800 de metri), a Vârfului Matterhorn, cel mai înalt din Alpi (în jur de 4.500 metri) și a celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa (800 de metri). Nu ratați norișorii, desenați acolo unde le este locul, la o altitudine de aproximativ 6 kilometri.

grafic

Cum s-a format Groapa Marianelor

Groapa este o uriașă fisură în scoarța Pământului, care se întinde pe o lungime de 2.550 kilometri și pe o lățime de 69 de kilometri, în apropiere de Insulele Mariane din Oceanul Pacific. S-a format în urma coliziunii între două plăci tectonice: o placă tectonică s-a lovit de alta și s-a scufundat sub ea. Statele Unite au declarat zona monument național și este protejată prin lege, fiind rezervată exclusiv cercetărilor științifice.

harta

Având în vedere adâncimea extrem de mare, în Groapa Marianelor este întuneric complet, iar temperatura apei este cu doar câteva grade peste limita de îngheț. Frig și beznă… pe scurt, n-am vrea să facem scufundări aici! 🙂

 

———————————————————————————————————————————————————————-

Citește și:

Imagini impresionante surprinse lângă Cernobîl și Fukushima: ce se întâmplă cu animalele și plantele de aici

Cât de corecte sunt amintirile noastre și de ce ne amintim uneori lucruri care nu s-au întâmplat niciodată

———————————————————————————————————————————————————————-

 

Surpriză uriașă pentru biologi

Pe fundul gropii presiunea apei este uriașă, dar un submarin fără echipaj uman poate coborî până la 10.000 de metri. Astfel, oamenii de știință au descoperit cu uimire creaturile ciudate care trăiesc în acest loc deloc primitor: pe lângă microorganisme, există specii de pești cu forme stranii, transparenți, fără oase, care seamănă mai curând cu o bucată de gelatină decât cu un animal, dar care s-au adaptat perfect la condițiile extreme de aici.

Acești pești pot fi întâlniți și în alte locuri din ocean, la adâncimi foarte mari, de peste 6.000 de metri. Dar, pe 6 decembrie 2014 biologii care cercetau Groapa Marianelor au avut pare de o surpriză colosală: iată filmulețul difuzat de National Geographic, care arată un pește trăind bine-mersi la o adâncime record de peste 8.000 de metri (mai exact la 8.145 metri).

Peștele, dintr-o specie încă necunoscută, are doar 15 cm lungime și, pentru că nu poate vedea, își caută hrana cu ajutor înotătoarelor foarte sensibile, pe care le târăște prin mâlul de pe fundul oceanului, în căutarea prăzii. Exemplarul nu a putut fi prins pentru a fi studiat și clasificat, astfel că tot ce a rămas în urmă este această scurtă înregistrare, care continuă să-i uimească pe biologi. Ei spun că niciun pește nu ar putea supraviețui la o adâncime mai mare de 8.200 de metri, din cauza presiunii uriașe care ar strivi pur și simplu celulele unui animal.

Prin urmare, ori acest exemplar s-a apropiat extrem de mult de limita suportabilului, ori există o altă explicație, care îi încântă pe cercetători: „Dacă un pește poate ajunge la o adâncime mai mare de atât, atunci este diferit de orice altă creatură de pe planetă”, a declarat Alan Jamieson, biolog la Universitatea britanică Aberdeen.

Mistere care așteaptă să fie lămurite

Groapa Marianelor ascunde încă multe mistere, pe care oamenii de știință vor să le descopere cercetând cel mai adânc punct al gropii, Challenger Deep, care coboară până la la 11.000 de metri sub nivelul oceanului. Descoperind alte creaturi care poate se ascund în întunericul de aici, biologii pot afla multe informații despre evoluția vieții pe Pământ și, de ce nu, își pot face o idee despre cum ar putea să arate și să trăiască ființele de pe alte planete, aparent inospitaliere.

 

Vrei să afli mai multe despre lumea din jur și despre corpul tău? Ia o Pastilă de Minte!

 

Sursă info: National Geographic

Sursă foto: Slate.com, National Geographic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.