Care este cel mai mic lucru din Univers?

Întrebarea şi-o pun cărturarii de mii de ani, iar răspunsul… răspunsul evoluează de la o epocă la alta, împreună cu omul şi cunoaşterea.

univers-coverFărâma elementară de materie, cea mai mică unitate de structură, „cărămida” infinitezimală din care este construit tot ceea ce ne înconjoară, care este? Atomul? Am trecut de mult de atom, odată ce s-a descoperit că şi el este alcătuit din particule încă şi mai mici. Întrebarea „care este cel mai mic lucru din Univers?” este încă actuală, iar oamenii de ştiinţă caută să găsească un răspuns.

Cândva, oamenii credeau că particule de mărimea firelor de nisip alcătuiesc tot ceea ce ne înconjoară.

univers-3Apoi, a fost conceptualizat atomul şi, o vreme, ne-am legănat în iluzia că aveam răspunsul: cea mai mică unitate indivizibilă din care este alcătuită materia este atomul. Dar progresul, după cum ştim, pentru fiecare răspuns pe care-l dă, ridică şi mai multe întrebări.

Când oamenii au aflat că atomul, aşa elementar cum părea el, era la rândul său alcătuit din componente, au început să se întrebe până unde se va putea merge cu această despicare ştiinţifică a firului în patru, în căutarea celui mai mic lucru care există. Iar răspunsurile reflectă atât progresele cunoaşterii, cât şi frustrarea oamenilor de ştiinţă confruntaţi cu această chinuitoare enigmă a Universului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.