Connect
To Top

Sergiu Celibidache, dirijorul roman absolut

Sergiu Celibidache omagiat de GoogleSergiu Celibidache (1912-1996) a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Nascut la Roman, intr-o familie instarita, si-a parasit parintii pentru ca acestia nu ii intelegeau pasiunea pentru muzica.

A trait in saracie multa vreme, dar nu a abdicat niciodata de la dragostea sa pentru muzica. Este dirijorul care a refuzat cu incapatanare, de-a lungul anilor, orice fel de inregistrari audio, pe motiv ca ar scadea emotia prestatiilor sale. 

 

 

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neintrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum si al impresionistilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul sau dirijoral era foarte original, fiind cunoscut in special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cat pasajul muzical era mai bogat si mai complex, cu atat tempo-ul devenea mai lent, un stil care dadea un efect deosebit in sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat inregistrarile pe discuri.

Printre alte compozitii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase in cea mai mare parte inedite.

Pentru activitatea sa artistica, Sergiu Celibidache a primit diverse distinctii, printre care: cetatean de onoare al orasului München (1992), membru de onoare al Academiei Romane (1992), doctor honoris causa al Universitatii din Iasi (1992), Ordinul Maximillian pentru Stiinta si Arta (Germania, 1993).

Dirijorul si compozitorul SERGIU CELIBIDACHE este omagiat de Google, la o suta de ani de la nastere.

Sergiu Celibidache omagiat de Google

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading Disqus Comments ...