Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra riscului pierderii permanente a auzului, în cazul tinerilor care ascultă prea mult timp muzică la căști.
Astfel, OMS recomandă ca durata de ascultare la căști să nu depășească o oră pe zi. Studii recente, la care au participat voluntari cu vârsta între 12 și 35 de ani, din mai multe țări, demonstrează că mulți oameni ascultă muzică foarte tare.
În plus, 40% dintre tineri sunt expuși riscului de a surzi, pentru că petrec mult timp în cluburi sau la evenimente sportive, unde este zgomot puternic.
În acest caz, durata de ascultare ar trebui limitată și mai mult, pentru că intentitatea zgomotului crește, spune medicul Shelly Chadha, de la OMS.
Limita maximă admisă, pentru o durată de 8 ore, este de 85 decibeli, adică foarte puțin comparativ cu zgomotul la care este expusă o persoană într-un club sau la un festival de muzică.
Experții de la OMS recomandă tinerilor sa renunțe la căști în cazul telefonului mobil, să asculte muzică la un volum cât mai mic, iar atunci când merg la un concert sau în alte locuri foarte zgomotoase să folosească dopuri speciale de urechi.
Un tânăr care ascultă muzică la căști la intensitatea de 95 de decibeli, timp de 30 de minute zilnic, își va pierde auzul în doar câțiva ani, avertizează Chadha.
O altă soluție o reprezintă pauzele frecvente, între mai multe reprize de ascultate muzică la căști.
Sursa: Dancing Astronaut
Citește și: Participanții la festivalul Coachella vor primi dopuri de urechi din partea organizatorilor