După parcurgerea unui traseu similar celui impus în preselecție, TVR a decis cele două piese care vor participa la Selecția Națională în baza activării opțiunii de wild card, conform prevederii din regulamentul asumat de toți participanții la concurs.
„Army of love”, interpretată de Bella Santiago și „Renegades”, interpretată de Linda Teodosiu sunt melodiile care vor intra în semifinală, alături de celelalte piese calificate din preselecție.
Cele nouă piese pentru care organizatorii au primit, până în data de 10 ianuarie, ora 22.00, solicitări de wild card, au fost evaluate de același juriu, în baza acelorași criterii de selecție, atât administrative cât și artistice, avute în vedere la departajarea semifinaliștilor. Activând clauza din regulament care îi permite să califice, pe această cale extraordinară, câte o piesă în fiecare spectacol Eurovision România, organizatorii și-au propus să aducă plus valoare Selecției Naționale, crescând, astfel, șansele României la etapa internațională.
Sub sloganul „Împlinește visul!”, seria show-urilor Selecției Naționale debutează la Iași, în Sala Polivalentă, pe 27 ianuarie 2019, când vom afla primii finaliști ai concursului. Spectacolul Eurovision va continua la Arad, pe 10 februarie, unde juriul și telespectatorii vor califica celelalte piese pentru finală, în decorul de la Sala Sporturilor „Victoria”.
Marea Finală va avea loc pe 17 februarie 2019, la București, într-un spectacol transmis în exclusivitate de TVR.
La capătul celor trei show-uri ale Selecţiei Naţionale 2019, vom afla cine va urca pe scena Eurovision din Tel Aviv. Smaranda Vornicu-Shalit va conduce, anul acesta, delegaţia României la Tel Aviv.
Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediția cu numărul 64 a competiției muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de țări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina și Marea Britanie.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.
Despre Eurovision:
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Ediția precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai. România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.