- Pe 1 Martie, într-un spectacol organizat la Sala Sporturilor din Buzău, aflăm actul artistic care va reprezenta România la Rotterdam
Astăzi, 12 februarie 2020, reprezentanţii Primăriei Buzău şi ai Televiziunii Române au susţinut o conferinţă de presă comună în care au anunţat semnarea unui parteneriat pentru organizarea ediţiei din acest an a Selecţiei Naţionale Eurovision.
La evenimentul organizat la sediul Primăriei Buzău au participat Doina Gradea, Preşedinte-Director General TVR şi Constantin Toma, Primar al Municipiului Buzău, Elena Isbăşoiu, director al Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” şi Liana Stanciu, şef al Delegaţiei României la ESC2020.
TVR continuă astfel să aducă spectacolul Eurovision în mijlocul publicului din toată ţara. Anul acesta, Buzăul va fi gazda unui show în premieră pentru Selecţia Naţională Eurovision, după ce, la ediţiile trecute, TVR a organizat semifinale şi finale naţionale în oraşe precum Bucureşti, Baia Mare, Craiova, Arad, Iaşi, Focşani, Timişoara, Turda şi Sighişoara.
„Este o mare bucurie pentru noi să fim din nou în mijlocul telespectatorilor din ţară. Sperăm ca spectacolul pe care televiziunea publică şi partenerii săi îl vor aduce pe scena din Buzău să fie debutul unui rezultat cât mai bun pentru România la ediţia din acest an a concursului Eurovision”, a declarat Doina Gradea, Preşedinte-Director General TVR. „Îi mulţumesc domnului Primar Contantin Toma şi autorităţilor locale buzoiene pentru deschiderea şi sprijinul consistent oferit în organizarea acestui eveniment”, a adăugat Doina Gradea.
„Primăria Municipiului Buzău doreşte să mulţumească Televiziunii Române pentru alegerea Municipiului Buzău ca gazdă a finalei Selecţiei Naţionale a “Eurovision Song Contest 2020″, ca o recunoaştere a progresului remarcabil al oraşului din ultimii ani în organizarea unor evenimente culturale de anvergură. Dorim să mulţumim pe această cale locuitorilor oraşului Buzău pentru sprijinul extraordinar pe care îl acordă organizării finalei Eurovision din acest an. Pentru noi, organizarea unui asemenea spectacol de înalt nivel oferă nu doar oportunitatea de a ne promova oraşul în ţară şi în lume, ocazia de a face cunoscut ataşamentul nostru la valorile europene, ci şi prilejul de a ne sprijini concret naţiunea în a se afirma într-o competiţie de cea mai largă audienţă la nivel continental”, a precizat Constantin Toma, Primar al Municipiului Buzău.
Despre Selecţia Naţională Eurovision 2020
Anul acesta, Televiziunea Română a ales o abordare în premieră pentru Selecţia Naţională Eurovision, care constă mai întâi în selectarea unei voci şi, ulterior, a pieselor pe care aceasta le va interpreta în Finala Naţională din data de 1 martie a.c. Acest format a fost dezvoltat împreună cu Global Records, cel mai dinamic jucător de pe piaţa muzicală din România.
Pentru a alege cea mai bună voce, TVR şi Global Records au derulat un proces de preselecţie riguros asupra mai multor candidaturi, trei artişti intrând în faza finală de selecţie. Cei trei artişti – Roxen, Diana V şi Cezar – au fost supuşi unei analize desfăşurate de-a lungul mai multor zile, în sesiuni efective de lucru şi sesiuni de compoziţie într-o Tabără de creaţie. Analiza a fost realizată atât de o comisie de specialitate, cât şi de compozitorii cu care fiecare dintre ei a lucrat.
România va participa în luna mai la concursul internaţional Eurovision cu o piesă interpretată de Roxen, o artistă complexă, cu un timbru vocal special şi o prezenţă scenică memorabilă.
Decizia finală de selecţie a vocii care să ne reprezinte la Rotterdam a aparţinut unei comisii de specialişti compusă din: Crina Mardare, vocal coach, Luminiţa Anghel, interpret, Lucian Ştefan, managing partner Global Records, Liana Stanciu, producător muzical radio tv şi Şeful Delegaţiei României la Eurovision, Dan Manoliu, producător tv, director artistic, Gabriel Scîrlet, regizor muzical, Liviu Elekes, compozitor şi regizor muzical, Andrei Tudor, compozitor şi Bogdan Păun, regizor muzical. Conform regulamentului, activitatea comisiei a fost supervizată de doamna Florentina Aron, notar public.
Pentru vocea selectată au fost compuse şi dezvoltate mai multe piese, dintre care cele mai bune cinci vor intra în Selecţia Naţională. Selecţia celor 5 creaţii muzicale a fost realizată de o comisie de specialitate, cu membri din domenii şi specializări variate – compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producători de divertisment radio şi/sau televiziune, regizori muzicali radio şi/sau de televiziune, ţinând cont de următorii parametri: forma muzicală a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistică şi mesaj.
În Finala Naţională, cele 5 piese, care vor fi prezentate sub forma a 5 momente artistice diferite, vor fi votate de un juriu de specialitate şi de public, în proporţie egală, de 50%. În caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvânt, voturile sale fiind cele decisive.
TVR a ales să colaboreze, pentru cea de-a 65-a ediţie a Eurovision Song Contest, cu Global Records – o casă de discuri care are o contribuţie însemnată la impunerea muzicii româneşti pe plan internaţional, atât prin selectarea celor mai competitive piese pentru tipuri de public şi teritorii specifice, cât şi prin mecanismele şi canalele de promovare utilizate cu rezultate remarcabile.
Un alt factor relevant în luarea acestei decizii a fost faptul că acest parteneriat între TVR şi Global Records este unul cu valoare financiară zero, dar în care ambii parteneri investesc resurse financiare, tehnice şi artistice pentru reprezentarea României la Eurovision cu un moment artistic de valoare, complex şi atractiv atât pentru publicul din România, cât şi pentru cel internaţional.