Studiu: Fulgerele pot declansa dureri de cap

migrena

portret femeie vopsita violetIn studiu, au fost implicati voluntari care sufereau in mod regulat de migrene. Pentru fiecare dintre acesti indivizi specialistii au inregistrat activitatea zilnica a migrenelor timp de 3 sau 6 luni. De asemenea, s-a tinut o evidenta a locurilor in care se produceau fulgerele in relatie cu casele participantilor la studiu.

Analizand aceste date, specialistii americani au putut observa ca durerile de cap si migrenele apar cu 30% mai des in zilele in care se produceau fulgere.

Am folosit modele matematice pentru a determina daca fulgerele, in sine, au dus la cresterea frecventei migrenelor sau daca aceste dureri sunt atribuite altor factori meteorologici care sunt asociati cu furtunile. Dupa ce am luat in calcul toti acesti factori asociati cu furtunile, rezultatele noastre au aratat ca riscul de aparitie a migrenelor intr-o zi in care fulgera, este cu 19 procente mai crescut, comparativ cu o zi obisnuita. Constatarea sugereaza ca fulgerul este asociat direct cu aparitia durerilor de cap”, a explicat profesorul Martin, de la Universitatea din Cincinnati.

Cu toate acestea,specialistul recunoaste ca, pentru moment, nu se cunoaste „mecanismul exact prin care fulgerele si/sau factori meteorologici asociati cu acestea determina aparitia durerilor de cap”.

 

Sursa:Daily Mail, D-news

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.