Stangaci sau dreptaci, care este partea preferata a copilului tau

Copilul nu va face alegerea pana la 3 ani, dar iata cateva teste pentru a afla in avans care este partea lui preferata si in ce mod incepe sa se lateralizeze.

Cateva teste mici:

– Trimiteti catre el o minge si vedeti cu ce picior v-o da inapoi.

– Confectionati un ochean de hartie si cereti-i sa va priveasca prin el: veti vedea de care ochi se foloseste in mod spontan.

– Propuneti-i sa-si puna urechea pe un ceas, pentru a asculta ticaitul. Urechea dreapta sau urechea stanga?

– Cat despre maini, exemplele nu lipsesc! Daca totul este pe o parte, e in regula. Daca nu, refaceti testul regulat si nu va nelinistiti inaintea varstei de 3 ani. Cand ii intindeti jucariile, nimic nu este mai uimitor decat sa le prinda cu indiferent care dintre cele doua maini.

Nimic nu este stabilit inainte de 5-6 luni

Bebelusul incearca sa prinda tot ce trece pe langa el. Nu are importanta cu care mana. El abia a invatat aceasta munca pentru a-si coordona miscarile, lasati-i timp sa creasca. Invers, daca bebelusul foloseste mai mult o mana decat cealalta in mod voluntar, nu va ganditi ca este semnul ce anunta o lateralizare precoce: doar in apropierea varstei de trei ani va fi posibil sa se vada dominanta unei maini sau a celeilalte.

Daca dupa aceasta varsta, copilul continua sa se foloseasca in mod egal de ambele maini, nu intrati in panica: poate avea dubla dexteritate, ca, de altfel, 45% dintre copii la inceput.

Mai problematic este cazul unui dreptaci sau stangaci “partial”. Prost lateralizat, va va tine in incertitudine pana la intrarea la scoala primara. Este sarcina dumneavoastra de a fi un fin observator si a incuraja capacitatile sale, fara a fi impotriva tendintelor sale naturale.

Contrar a ceea ce se crede de zeci de ani, daca el se manifesta ca fiind mai abil in folosirea mainii stangi pentru desenarea omuletilor sai mormoloci, lasati-l sa-si urmeze instinctul in loc sa-l impingeti sa foloseasca mana dreapta.

Mai multe detalii aici : http://www.zuppy.ro/stangaci-sau-dreptaci-care-este-partea-preferata-a-copilului-tau/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.