Regizorii Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean incluşi în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes

Inca un pas inportant in industria filmului romanesc in acest an.
Regizorii Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean au fost incluşi în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc între 13 şi 24 mai, potrivit site-ului oficial al organizatorilor. Secţiunea respectivă are loc în paralel cu competiţia oficială. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni originale, care caută recunoaştere internaţională.
porumboiuCorneliu Porumboiu nascut la 14 septembrie 1975 in Vaslui, este un regizor și scenarist român contemporan. Este fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu, în prezent om de afaceri 😉
Si ca sa nu amestecam cultura cu afacerile si sportul cu toate ca se cam imbina spunem noi, palmaresul regizorului este demn de a participa la atfel de copetitii :
– in anul 2004 a câștigat premiul II la secțiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul “Călătorie la oraș”, iar în anul 2006 a câștigat premiul Caméra d’Or și trofeul “Transilvania” la TIFF 2006 pentru filmul A fost sau n-a fost?.
– in 2007, în cadrul galei Premiilor Gopo, a obținut premiul Gopo pentru cea mai bună regie pentru filmul A fost sau n-a fost?.
La Festivalul de la Cannes, la 23 mai 2009, filmul lui Corneliu Porumboiu, Polițist, adjectiv (2009), a fost distins cu Premiul FIPRESCI și cu Premiul Juriului, pentru secțiunea „Un Certain Regard”.

32-radu-munteanUn al doilea personaj din lumea filmului este tot regizor , Radu Muntean,nascut la 8 iunie 1971, București, este un scenarist și regizor român de lung-metraj.
Radu Muntean a absolvit în 1994 Academia de Teatru și Film, secția Regie Film. Din 1996 până în prezent, a regizat peste 400 de spoturi publicitare și a câștigat peste 40 de premii naționale și internaționale la festivaluri de publicitate.

În 1999 a fost lector universitar la Universitatea Media, Facultatea de Regie Film. Lung-metrajul său de debut, Furia, a primit Premiul pentru debut din partea UCIN. Cel de-al doilea lung-metraj, Hârtia va fi albastră, a deschis Competiția internațională a Festivalului de la Locarno. Cel de-al treilea film, Boogie, a fost selectat pentru Quinzaine de Realisateurs, Cannes, 2008, pentru Karlovy Vary, Mar del Plata.

Le uram sussces din partea nostra dar si a cinefililor
Radio Deea. 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.