Romania trista fara actori pe scena si spectacole in aer liber

Ministrul Culturii a cerut adoptarea unei reglementări prin care radiodifuzorii să difuzeze producţii româneşti în proporţie de minimum 50%. Propunerea vizează producţii muzicale, cinematografice, spectacole de teatru şi dans româneşti, potrivit Mediafax.

Propunerea a fost făcută după ce mai mulţi artişti i-au cerut Ministerului Culturii să intervină asupra impactului pe care măsurile pentru prevenirea COVID-19 le vor avea asupra industriei.

“Am solicitat marti 25 martie 2020, Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela, secretarului de stat Raed Arafat şi preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Maria Monica Gubernat, să adopte o reglementare prin care posturile radio şi TV de pe teritoriul României să difuzeze producţii muzicale, cinematografice, spectacole de teatru şi dans româneşti, în proporţie de minimum 50%. Ca urmare, artiştii vor continua să aibă venituri din drepturile de autor aferente unor astfel de difuzări”, a scris Bogdan Gheorghiu pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

În contextul măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii COVID – 19, 65 de artişti şi compozitori, reprezentaţi de Global Records, HaHaHa Production şi Quantum Music, au solicitat Ministerului Culturii, printr-o scrisoare deschisă, să intervină asupra impactului pe care acestea le vor avea asupra industriei muzicale din România şi, cu precădere, asupra artiştilor interpreţi.

În România, au arătat semnatarii scrisorii, 80% din veniturile artiştilor sunt realizate din prestaţii artistice şi cesiunea interpretării lor live în cadrul evenimentelor şi concertelor, care în următoarele luni nu vor mai fi organizate, se arată în document. Acest fenomen poate influenţa şi reduce dramatic creaţia muzicală autohtonă, piaţa urmând a fi dominată, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada 1990-1999, de artiştii străini, care au supravieţuit datorită posibilităţii lor de a atrage venituri substanţial mai mari din drepturi de autor pentru difuzarea producţiilor lor muzicale.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a mai arătat că este “deschis propunerilor care vin din partea artiştilor şi lucrătorilor din domeniul cultural”. “Le analizez atât în contextul măsurilor luate la nivel de Guvern, cât şi din punct de vedere a ceea ce poate face Ministerul Culturii punctual. Astfel, artiştii care nu îşi mai pot susţine traiul zilnic din spectacole sau concerte, în această perioadă, pentru că li s-au restrâns unele drepturi, ar putea fi susţinuţi de posturile de radio şi TV”, a mai scris acesta.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene aplică asemenea măsuri, de exemplu, Franţa, care a impus ca un procent din muzica difuzată pe radiourile şi televiziunile de pe teritoriul ţării să fie în limba franceză.

Sursă: Mediafax

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.