PE: limitarea comisioanelor la plata cu cardul si siguranta platilor online

The POS terminal (Point Of Sale/Service) este un dispozitiv electronic cu ajutorul carora se pot incasa bani de pe carduri de credit sau debit

The POS terminal (Point Of Sale/Service) este un dispozitiv electronic cu ajutorul carora se pot incasa bani de pe carduri de credit sau debitParlamentul European vrea limite egale pentru comisioanele pentru cardurile de credit, stabilite la maximum 0,3% din valoarea tranzactiei.

Comisioanele la plata cu cardul ii costa pe comerciantii UE peste 10 miliarde de euro pe an, conform datelor Comisiei Europene. Aceste taxe nu sunt foarte clare pentru utilizatorii cardurilor, fiind si diferite de la un stat membru la altul, intrucat nu sunt fixate de lege, ci de autoritatile nationale in domeniul competitiei. Comerciantii sunt taxati pentru fiecare tranzactie cu cardul, adaugand aceste costuri la preturile bunurilor sau serviciilor pe care le vand.

Comisioanele: clare si limitate

Comisioanele de serviciu sau de “interschimb” pe care le aplica bancile pentru a procesa tranzactiile efectuate in scheme de tipul Visa si MasterCard ar putea fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de credit si 7 eurocenti sau 0,2% din valoarea tranzactiei (suma mai mica), pentru cardurile de debit.

Aceste limite s-ar putea aplica atat platilor interne, cat si celor transfrontaliere in UE si ar putea avea efect la un an dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari. In timp, comisioanele mai mici s-ar putea tranduce in preturi mai mici pentru utilizatorii de carduri.

Siguranta platilor online

Regulile privind siguranta platilor online, votate de asemenea joi, ar putea fi actualizate pentru a tine pasul cu progresul tehnic, dezvoltarile pietei si numarul tot mai mare de plati efectuate online. Utilizatorii de astfel de servicii ar trebui sa primeasca un set uniform de informatii despre, de exemplu, toate comisioanele, termenele de executie, informatiile de contact si, acolo unde este cazul, ratele de schimb, care ar trebui exprimate clar.

Platile neautorizate ar putea fi rambursate in termen de 24 de ore de la notificare, iar clientii ar putea fi obligati sa suporte pierderi de pana la 50 de euro in cazul utilizarii ilegale a unor carduri sau echipamente de plata furate sau pierdute.
Costuri mai mici si mai multe optiuni pentru serviciile de plati
Un platitor care utilizeaza un cont online ar putea avea dreptul sa utilizeze programul sau echipamentele pentru plati puse la dispozitie de o terta parte autorizata, la alegerea sa, iar platile ar putea fi executate in numele sau de catre respectivul furnizor, fara taxe suplimentare pentru destinatarul platii.
Furnizorii de servicii de plati ar putea sa fie obligati sa faca publice, la cerere, costurile reale ale procesarii platilor. Mai mult, limitele pentru comisioanele pentru serviciul de plati ar trebui incluse in viitoarele reguli UE privind platile cu cardul si ar trebui sa fie aplicate indiferent de echipamentul specific prin care se efectueaza plata sau de modalitatea de executie.

Ce urmeaza
Parlamentul European a votat amendamentele sale la propunerea legislativa pentru a consolida ceea ce s-a facut pana acum, pentru a transmite urmatorului Parlament. Astfel, noii deputati alesi in mai vor putea decide sa nu inceapa de la zero, ci sa continue munca depusa in cursul prezentei legislaturi.
REF. : 20140331IPR41233

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.