Interviu Andrew Rayel: “ca să ajungi undeva în sfera asta, trebuie să creezi ceva nou și unic”

Numele de Andrew Rayel nu mai are nevoie de nicio prezentare, lumea muzicii electronice internaționale primindu-l de ani buni în mijlocul său, ca drept dovadă artistul născut la Călărași, în Republica Moldova activează ca DJ la unul dintre cele mai cunoscute labeluri de muzică de profil: Armada Music.

Echipa Radio DEEA a avut ocazia să îl întâlnească pe Andrew Rayel (sau Andrei Rață pe numele său real) la Iași, în cadrul festivalului de muzică și artă Afterhills.

La cei 25 de ani ai săi a înregistrat deja 2 albume, a mixat pe scena a nenumărate festivaluri (Ultra Music Festival, Tomorrowland, Stereosonic, Electric Daisy Carnival etc.) și are colaborări cu nume sonore din sfera trance-ului internațional (ATB, Emma Hewitt, Eric Lumiere sau KhoMha).

Astfel că nu puteam rata ocazia de a îl intervieva, chiar și preț de doar câteva minute, chiar înaite de a intra pe scena Afterhills.

Ne-a întampinat cu zâmbetul pe buze, vizibil obosit, însă plin de vervă imediat ce am început să discutăm despre cea mai mare pasiune a sa – muzica.

Radio DEEA: Andrei, tocmai te-ai întos de la EDC Vegas (Electric Daisy Carnival) unde ai avut șansa de a mixa pe The MainStage. Cum a fost experiența?

Andrew Rayel: Este a treia oară când mixez la EDC – am mixat prima oară la BassCon, apoi la CircuitGrounds iar acum, al treilea an la rând am reușit să ajung pe The MainStage.

Este o onoare pentru mine, pentru că toții marii artiști își doresc să mixeze acest set legendar (chiar și Tiesto a făcut-o). Se creează o atmosferă aparte pentru ca se mixează fix cand răsare soarele în fața a 50,000 de oameni. Nu mixezi în fiecare zi în fața a 50,000 de oameni!

Radio DEEA: Și pentru ca tot am început cu EDC Vegas și te vedem cât de încântat ești de această experiență, cum ți se pare în comparație cu Tomorrowland?

Andrew Rayel: Este o atmosferă diferită pentru că Tomorrowland se bazează mai mult pe show, pe decorații, pe când EDC-ul este mai avansat, mai futurist. Îmi place enorm de mult Tomorrowland, dar mereu am fost amatorul EDC Vegas pentru că îmi permite să contruiesc o poveste, să am vizualuri, led-uri, lasere etc.

Radio DEEA: În luna Mai ți-ai lansat un nou album “Moments”. Cum merge turneul de promovare?

Andrew Rayel: Turneul de promovare s-a terminat în Statele Unite. Practic am început în luna martie și am terminat la EDC. Au fost cam vreo două luni și jumătate de promovare intensivă, cu câte 2-3 evenimente pe weekend.

Acum am trecut la promovarea în Europa și am reușit să ne punem la punct turneul foarte bine. Apoi vom trece în Asia.

Deși se declară extrem de mulțumit de modul în care a fost primit albumul, Andrei ne-a recunoscut faptul că prea puțină lume îl cunoaște în Europa, cu excepția anumitor țări (Republica Moldova, Ucraina), însă speră să poată atinge faima de peste ocean și aici.

Întotdeauna am avut mai puține evenimente în Europa în comparație cu SUA sau Asia. Acolo am dominat mai mult și acest lucru mă bucură foarte tare, dar sper ca în curând să cuceresc și Europa.

L-am rugat însă pe Andrei să ne povestească mai multe despre colaborarea pe care a avut-o cu Emma Hewitt pentru piesa “My Reflecion” inclusă pe ultimul său album.

Andrew Rayel: Cu Emma am vrut, am încercat, să lucrez de foarte, foarte mult timp, dar fie era ea ocupată cu proiectele ei, fie eram eu.

Am început colaborarea efectivă anul trecut în septembrie, deși până atunci au mai fost câteva piese la care am lucrat împreuna dar de care nu era niciunul dintre noi mulțumiți. În ultimă instanță am simțit că trebuie să fac ceva și am scris 7 piese într-o săptămână și i le-am trimis Emmei pe toate.

Ea a ales-o pe cea care i s-a potrivit cel mai bine, a scris versurile și asa s-a născut “My Reflecion”.

Radio DEEA: Te-ai implicat foarte tare în acest album, lucru care se simte cu fiecare piesă în parte. Ai vreuna mai aproape de sufletul tău?

Andrew Rayel: E o întrebare foarte dificilă. Am lucrat mult la ele, toate sunt piesele mele, toate sunt ca și copilașii mei. Ar fi straniu să aleg doar una. Am sentimente aparte față de fiecare dintre ele, amintiri din studio, amintiri de ceea ce m-a inspirat când le-am compus. Nu aș putea alege o piesă anume, toate îmi sunt dragi.

Radio DEEA: În 2014 îți lansai primul album “Find Your Harmony“. Acum, trei ani mai târziu, tocmai ce l-ai lansat pe al doilea. Cum a fost evoluția?

Andrew Rayel: Cu “Find Your Harmony” nu a fost nimic planificat, nu a fost gândit cap-coadă ca fiind ceva major. Dacă aș compara albumele, primul nu a fost planificat deloc. A fost ceva de genul – hai să facem un album, uite eu am o mulțime de piese și le-am pus pe toate la un loc. I-am pus o denumire și asta a fost tot. A fost totul spontan.

În cazul “Moments”, aici am gândit fiecare piesă în parte, fiecare o completează pe cealaltă. Am știut de dinainte, din experiența precedentă cum să fac anumite lucruri. Nu pot spune că a fost mai ușor, dar experiența și-a spus cuvântul.

Pentru “Find Your Harmony” îmi doream atât de tare să colaborez cu o grămadă de artiști, dar pentru că nu eram încă cunoscut a fost foarte greu. Trebuia să rog lumea să lucreze cu mine.

Acum, pentru “Moments” artiștii au vrut să colaboreze cu mine. Am anunțat de anul trecut că vreau să lansez un album nou și primeam demo-uri. Eram eu cel care alegea. A fost cu totul și cu totul diferit.

Radio DEEA: Și că tot vorbim despre o evoluție extrem de frumoasă pe plan profesional, am aflat că vrei să îți lansezi propriul label, așa este?

Andrew Rayel: Da, așa este. Va fi lansat până la finalul verii, deja am confirmată denumirea precum și primele 3 piese care vor fi lansate (toate trei sunt piesele mele).

Mă bucur tare mult pentru acest lucru, pentru ca este o nouă etapă în cariera mea. Deja pot promova și alți artiști nu doar pe mine. Maykel Piron – directorul de la Armada s-a ținut vreo 2 ani după mine să făc acest lucru, dar nu mă simțeam pregătit și voiam să mă concentrez mai mult pe cariera mea.

Dar acum simt că pot face asta. Am o echipă minunată alături de mine și experiența necesară pentru a putea demara acest proiect nou. Deja avem si câteva nume confirmate care vor să semneze cu noi, unul dintre ei fiind David Gravell. 

Radio DEEA: În câteva zile vei împlini 25 de ani și nu este un secret faptul că ai realizat atât de multe până la această vârstă. Ce sfat ai pentru cei care își doresc să atingă succesul în acest domeniu?

Andrew Rayel: Cred că este un sfat foarte simplu și evident – ca să ajungi undeva în sfera asta trebuie să creezi ceva nou și unic. Creează, inspiră-te de la alții până la momentul în care ajungi la nivelul de a putea creea singur.

A te inspira de la alții nu înseamnă însă a plagia, trebuie să think outside the box ceea ce câteodată e mai ușor, iar câteodată mai greu.

Fiecare artist – este foarte multă muzică electronică pe piața la momentul de față – fiecare copil de 15 ani cu un laptop poate creea o piesă, dar majoritatea dintre ei copiază. A devenit o piesă hit – atunci sigur cineva o va copia.

Trebuie să te separi de mulțimea asta și o poți face doar dacă creezi ceva nou și frumos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.