Înscrieri Young Audience Award

Elevii clujeni votează pentru Premiile Academiei Europene de Film.

2014_yaa_hd-map_0Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc definitivează echipa tinerilor cinefili, care își vor da votul, în data de 4 mai, pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate pentru trofeul EFA Young Audience Award. Jurații clujeni, de 12-14 ani, vor participa la un mini-maraton de cinema, iar la final vor vota simultan filmul preferat împreună cu ceilalți membri din cele 17 orașe europene, invitate de către Academia Europenă de Fim (EFA) să ia parte la acest concept. Cele trei lungmetraje ajunse în finala competiției sunt Spijt!/ Regret, în regia olandezului Dave Schram, MGP Missionen/ Misiune: competiţie muzicală, filmul danezului Martin Miehe-Renard, și pelicula Ostwind/ Vijelie, semnată de Katja von Garnier.

Aflat la cea de a III-a ediție, EFA Young Audience Award se va desfășura în cadrul evenimentului Young Audience Film Day și va fi organizat şi în Cluj-Napoca de către Cinema Victoria, EducaTIFF și Casa TIFF.

Organizatorii au dat deja startul înscrierilor și se așteaptă la aproximativ 100 de participanți. Tinerii cinefili care doresc să ia parte la desemnarea Celui mai bun film european, intrat în cursa pentru EFA Young Audience Award, se pot înscrie pe adresa de e-mail gabibodea@cinemavictoria.ro sau telefonic, la numărul 0741.064.764.

Intrarea va fi liberă pentru toți spectatorii.

În data de 4 mai, jurații vor avea ocazia să trăiască experiența unui festival. Ei vor viziona împreună cele trei filme, vor discuta pe marginea fiecărei producții, iar la final, într-o transmisiune live, își vor anunța voturile. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în aceeași zi, în Erfurt, Germania, în prezența cineaștilor.

“Căutăm tineri pasionați de film și suntem siguri că judeţul Cluj este plin de astfel de elevi. Îi cunoaștem deja, pe o parte din ei, din proiectul EducaTIFF, dar sperăm să ne facem noi prieteni. Este o experiență inedită și șansa de a vedea trei filme foarte bune, în premieră, filme care vor ajunge de-abia peste câteva luni in cinematografe”, spune Cristian Hordilă, manager al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Tinerii cinefili vor trebui să aleagă din trei lungmetraje emoționante: Spijt!/ Regret, MGP Missionen/ Misiune: competiţie muzicală şi Ostwind/ Vijelie.

Spijt!/ Regret, în regia olandezului Dave Schram, pune pe tapet problema agresiunii în rândul tinerilor. Ţinta permanentă a glumelor proaste şi a capcanelor violente puse la cale de Sanne şi de alţi doi colegi, Jochem nu are deloc o viaţă uşoară la şcoală. Deși David, colegul lui Jochem, încearcă să-i ia apărarea în fața agresorilor, se pare că e prea târziu.

„A fi străin nu înseamnă neapărat a veni de undeva, de departe.” Este un adevăr evident, dar şi o lecţie cât se poate de importanta pe care o vor învăţa Karl şi mama lui, atunci când se mută dintr-o zonă fundamental creştină din Hvide Sande, pe coasta de vest a Iutlandei, într-o zonă mixtă din punct de vedere etnic (şi religios) din Nørrebro, Copenhaga. De aici pornește subiectul filmului regizat de danezul Martin Miehe-Renard, MGP Missionen/ Misiune: competiţie muzicală.

Ostwind/ Vijelie, lungmetrajul semnat de Katja von Garnier, spune povestea lui Mika, o fată de 13 ani, convinsă că nu este bună la… nimic! Mika nu se poate baza pe sprijinul familiei, așa că trebuie să se bizuie doar pe ea însăşi. Reuşeşte să treacă în anul şcolar următor, dar cu preţul unei tabere de vară, la care trebuie să renunţe pentru a-şi pregăti examenele din toamnă. Mai mult, trebuie să-şi petreacă vara de studiu alături de o bunică foarte strictă, a cărei fermă de cai va reprezenta o mare tentaţie pentru ea. Într-o zi, îl descoperă în grajd pe Vijelie, armăsarul cel mai imprevizibil din toată ferma, pe care nimeni nu-l poate îmblânzi; este începutul unei prietenii neobişnuite, ce o ajută pe Mika să-şi dea seama că nu este lipsită de talent, aşa cum credea.

Cele 17 oraşe în care are loc evenimentul Young Audience Film Day în acest an, în cadrul căruia elevii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 14 ani jurizează filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film – EFA Young Audience Award sunt: Cluj-Napoca, Budapesta, Belgrad, Wroklaw, Sofia, Prizren, Izola, Bratislava, Erfurt, Riga, Aalborg, Stockholm, Londra, Barcelona, Valtetta, Tbilisi și Tel Aviv.

De 6 ani, Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc desfășoară programul de educaţie cinematografică pentru elevi, EducaTIFF, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca. Programul are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film, şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

European Film Academy a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr.
Pentru rezervări la proiecţiile din data de 4 mai:
Gabriela Bodea, director Cinema Victoria: email: gabibodea@cinemavictoria.ro, tel: 0741.064.764

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.