Franta introduce etilotestul obligatoriu in fiecare autoturism

echilotest

Masura a fost luata de guvernul francez in incercarea de a reduce numarul accidentelor cauzate de consumul de alcool. Si conducatorii auto din alte tari sunt vizati de lege, insa exista o perioada de gratie pentru acestia pana in noiembrie. Circa 4.000 de oameni isi pierd viata in accidente rutiere in Franta in feicare an, iar consumul de alcool este principala cauza, urmat de viteza excesiva.

 

Autoritatile spera ca soferii care considera ca au depasit limita de alcool se vor testa si nu se vor mai urca la volan. Fostul guvern al presedintelui Nicolas Sarkozy, care a aprobat legea, sustinea ca spera ca aproximativ 500 de vieti vor fi salvate astfel in fiecare an. In Franta exista doar doi producatori de etiloteste. In prezent exista un numar limitat de astfel de kit-uri, motiv pentru care se acorde perioada de gratie pana in noiembrie. Asociatiile conducatorilor auto care se impotrivesc noului cod rutier sustin ca “legea etilotestului” a fost rezultatul unui lobby intens din partea industriei.

 

(UPDATE) MAE: Romanii care merg cu masina in Franta trebuie sa detina un etilotest

 

Din aceasta luna toti conducatorii auto in Franta sunt obligati sa aiba un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. Dispozitivul indica prezenta alcoolului in aerul expirat. Este interzisa conducerea autovehiculelor, pe soselele din Franta, cand valoarea acestui indicator depaseste 0,25 mg/l. Sunt exceptati de la aceasta obligatie conducatorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roti, avand o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc. Ministerul de externe de la Bucuresti atentioneaza romanii care calatoresc in aceasta tara si folosesc autovehicule, de noua regula de circulatie. Etilotestul este de doua feluri, chimic si electronic. In general costul dispozitivului chimic este de 1-2 euro, iar al celui electronic depaseste 100 euro. Acestea aparate se pot achizitiona atat din hipermarketuri, cat si din magazinele de cartier. In cazul utilizarii dispozitivului chimic, este preferabil sa se achizitioneze doua aparate. Masura a fost luata de guvernul francez in incercarea de a reduce numarul accidentelor cauzate de consumul de alcool.

 

 

Sursa: Hotnews

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.