Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp “are all down”

Mai multe companii mari care ofera servicii online sunt afectate de caderea unui nod de servere DNS

UPDATE | Facebook, Instagram si WhatsApp sunt din nou disponibile pentru majoritatea utilizatorilor după aproape 6 ore de pană.

“Echipele noastre de ingineri au descoperit că modificările de configurație pe routerele principale, care coordonează traficul de rețea între centrele noastre de date, au cauzat problemele. Această întrerupere a traficului de rețea a avut un efect în cascadă asupra modului în care comunică centrele noastre de date, cauzând întreruperea serviciile noastre”, a explicat Santosh Janardhan pe blogul https://engineering.fb.com/

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg, a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni utilizatorii serviciilor companiei. ”Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

De ce au “picat” serviciile trustului Facebook

Compania Cloudfare, care furnizează servicii avansate CDN (Content Delivery Network – un grup de servere distribuite geografic care accelerează livrarea conținutului web prin apropierea acestuia de locul în care se află utilizatorii şi livrarea lui de pe servere foarte rapide), a explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează routerele printr-un sistem de peering şi care hotărăşte care este “next hop” (cel mai apropiat router din rețea) folosind o bază cu informaţii de routare (RIB) via TCP. S-ar părea că un administrator a rescris politicile de routare (RIB). Nu ştim încă dacă a fost o tentativă de hacking sau doar o încercare de optimizare a reţelei în backbones-urile companiei.

Facebook down!

Utilizatorii din toata lumea se confruntă azi (4 Oct.) cu întreruperi pe Facebook si pe celelalte rețelele sociale pe care le deține compania (Messenger, Instagram, Oculus, Workplace și WhatsApp). La accesarea retelelor web apare o eroare de server – „eroare de server 5xx”, care indică faptul că aceasta este o problemă cu serverele Facebook. De asemenea, utilizatorii nu pot trimite mesaje sau încărca conținut nou pe aplicațiile mobile pentru aceste platforme. Paginile de Facebook, WhatsApp și Instagram nu se încarcă nici pe varianta desktop, nici în aplicațiile proprii pentru mobil, dar in aplicații, pentru unii dintre utilizatori, este disponibilă o versiune temporară “cahe” a rețelei.

Se pare că întreruperea este cauzată de nod DNS (server de nume de domeniu – transforma un numar IP intr-un nume de domeniu). Deci, dacă încercați să navigați la Facebook acum, internetul nu va ști unde să găsească facebook.com.

Microsoft Azure, Zoom, Telegram, Discord şi TikTok sunt doar câteva dintre marile platforme care întâmpină probleme în acest moment, conform downdetector.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.