Două inimi de bebeluși salvate de români

În luna iunie a.c., Asociația “Salvează o inimă” a reușit să strângă fondurile necesare pentru intervențiile chirurgicale pe cord deschis a doi bebeluși, născuți cu malformații cardiace congenitale (MCC).

Dr. Cotul cu David si CatalinLa campaniile umanitare, derulate pe platforma de donații www.salveazaoinima.ro, au aderat peste 700 de români care au dorit să-i ajute pe micuți, iar aceștia au fost operați cu succes de doctorul Mircea Cotul, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, din cadrul Spitalul Monza din București.
Cei doi copii, David Prisecariu, în vârstă de 6 luni și Cătălin Gheorghe, de 8 luni, au fost deja externați din spital și au primit o nouă șansă la viață, grație oamenilor cu suflet, care l-au sprijinit financiar și a echipei de specialiști în chirurgie cardiovasculară pediatrică, condusă de doctorul Mircea Cotul. “David a fost diagnosticat ecocardiografic cu boala Fallot, iar această malformație reunește un complex de mai multe afecțiuni, care pot fi tratate cu rezolvare definitivă într-o singură intervenție chirurgicală. Mai precis, boala include o serie de stenoze (îngustare) la nivelul ventriculului drept, a valvei și arterei pulmonare, responsabile de limitarea circulației sângelui spre plămâni și două orificii în interiorul inimii. Se întâlnește destul de frecvent, este considerată cu risc mediu/sever și beneficiază de corecție totală începând cu vârsta de 5-6 luni. Micuțul David acuza oboseală la eforturi mici și prezenta o dezvoltare anormală în greutate și în înălțime, raportată la vârstă. Intervenția chirurgicală reparatorie ameliorează net starea clinică, iar evoluția ulterioară este similară cu a unui copil perfect sănătos la vârsta respectivă. Operația s-a efectuat în data de 17 iunie 2015 și a fost o reușită deplină. Timp de două zile a fost menținut în terapie intensivă pediatrică (o procedură standard, obișnuită, de altfel în toate cazurile, imediat după o intervenție chirurgicală pe cord deschis), iar ulterior a revenit în Secția de Cardiologie Pediatrică. După 9 zile de la intervenție a fost externat în stare clinică foarte bună, complet vindecat, fără niciun fel de restricții pe viitor. Va reveni în spital la controlul de o lună și ulterior la 3, 6 și 12 luni de la operație, în cadrul programului de dispensarizare, astfel încât echipa din Spitalul Monza, împreună cu Asociația Salvează o inimă, se vor implica îndeaproape în urmărirea și evoluția micuțului și în continuare, asigurându-se că va primi și va beneficia de îngrijirea și supravegherea adecvată”, declară dr. Mircea Cotul.
Celălalt bebeluș salvat de doctori, Cătălin Gheorghe a fost diagnosticat, de asemenea, în Spitalul Monza, prin ecografie clasică, dar și transesofagiană cu două orificii la nivelul peretului care separă cei doi ventriculi (defect de sept ventricular multiplu – DSV) și un al treilea orificiu în peretele interatrial (DSA), specifică doctorul Cotul. “Menționez că DSV asociat de tip muscular este, în general, dificil de abordat chirurgical; cu toate acestea, a fost închis în condiții optime, evitându-se în acest fel o altă intervenție prin dispozitiv, de excludere, de tip umbreluță, care ar fi presupus costuri suplimentare. A fost operat în 22 iunie, cu evoluția ulterioară foarte bună, specializat 24 de ore în terapie intensivă, ulterior recuperarea pe secție clinică, urmând să se externeze la sfârșitul lunii. Este vindecat complet, cu aceleași recomandări și dispensarizare, ca și în cazul lui David”, continuă doctorul Mircea Cotul.
Reamintim că aceste două cazuri nu sunt singurele cu deznodământ fericit pentru copii și părinții lor. La începutul anului 2015 a fost operat și Andrei Grigoraș, atunci în vârstă de 11 luni, pentru DSV, de asemenea cu evoluție favorabilă, revăzut până în prezent la cele două controale, la o lună și la trei luni de la operație. Micuțul Andrei a fost operat tot la Spitalul Monza, iar campania umanitară a fost derulată de Asociația “Salvează o inimă”, suma necesară fiind strânsă în timp record.
În prezent, Asociația “Salvează o inimă” continuă lupta pentru un alt copil, Nicolas Sidoriac, în vârstă de doar 8 luni, care a primit un diagnostic cumplit din partea medicilor – tetralogie Fallot, formă severă, și se va opera, în foarte scurt timp, la Spitalul Monza, pentru corecție totală. Suma totală de care are nevoie Nicolas, pentru a-i salva viața, este de 20.000 de lei, dintre care, în urma campaniei umanitare inițiate la mijlocul lunii curente, s-au strâns deja 13.000 de lei și mai are nevoie de doar 7.000 de lei. Donațiile se pot face, prin PayPal sau Card, accesând link-ul https://salveazaoinima.ro/campaigns/nicolas-sidoriac/ sau în conturile părinților, RO97BRDE070SV28809110700 (Lei) și RO75BRDE070SV28808580700 (Euro). Cei care vor să ia legătura cu mama copilului, Iulia Sidoriac, o pot contacta la numărul de telefon 0746.651.455.
“Copiilor născuți cu malformații cardiace congenitale, cu o situație familială mai specială, li se oferă acum o nouă șansă la viață, de a fi operați în România, la Spitalul Monza, cu sprijinul unor oameni deosebiți și dedicați, aflați în spatele unor Fundații sau Asociații, așa cum este Salvează o inimă”, condusă de domnul Vlad Plăcintă și echipa lui de specialiști. Vă mulțumim și vă suntem recunoscători pentru implicare și pentru dăruire, în numele micuților și părinților”, declară doctorul Mircea Cotul, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, din cadrul Spitalul Monza.
Departamentul de Chirurgie cardiovasculară și Cardiologie intervențională pediatrică – Cardiopediatric Center, din Spitalul Monza București, reprezintă o speranță pentru copiii cu malformatii cardiace congenitale (MCC), care au nevoie de un diagnostic corect, dar și de tehnici și proceduri moderne de tratament și de îngrijire medicală la standarde europene. Spitalul din București oferă, astfel, micuţilor pacienţi, asistența medicală completă, o alternativă la opţiunea unei intervenţii chirurgicale în străinătate, care de cele mai multe ori se dovedeşte în final mult mai costisitoare. Activitatea specialiștilor în chirurgie cardiovasculară pediatrică, conduși de doctorul Mircea Cotul, ar putea conduce pe termen mediu și lung la scăderea semnificativă a mortalității infantile de cauză cardiacă.
Asociația “Salvează o inimă” a fost inființată pe data de 17 decembrie 2012, și își dorește să reunească sub același acoperiș un număr cât mai mare de profesioniști din diferite domenii, oameni bine pregatiți și motivați, oameni de bine, oameni simpli, cinstiți și onești, oameni care cu suflet și dedicare pot ajuta în campaniile și proiectele noastre și astfel împreună să ne atingem scopul final de a lăsa copiilor noștri o moștenire valoroasă, mărturie a faptului că noi oamenii, comunitatea în ansamblul ei, suntem tot ce trebuie și suficient pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție bună.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.