CM 2014: Olanda s-a calificat în semifinale, după 4-3 cu Costa Rica, la loviturile de departajare

OLA-COS Echipa Olandei s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie – 13 iulie), cu mari emoții, după ce a învins surprinzătoarea echipă a Costa Ricăi, cu 4-3, la loviturile de departajare, sâmbătă, pe ”Arena Fonte Nova” din Salvador, într-un meci fără gol marcat timp de 120 de minute (0-0).

Tripla vicecampioană mondială (1974, 1978, 2010) a reușit cu mare dificultate să treacă de o echipă senzațională, care a făcut un joc defensiv aproape perfect, dar olandezii au fost lipsiți și de șansă, trimițând de trei ori mingea în bară în timpul meciului. La loviturile de departajare, van Persie, Robben, Sneijder și Kuyt au marcat pentru echipa lui van Gaal, iar Borges, Gonzalez și Bolanos pentru latino-americani.

Începutul de meci a fost neinteresant, cele două echipe evitând și cel mai mic risc, astfel că în primele 20 de minute nu s-a înregistrat nici măcar un șut la poartă. Olanda a construit prima acțiune periculoasă cu adevărat, în min. 21, când Kuyt a centrat de pe dreapta, mingea a trecut pe la Depay și a ajuns la van Persie, dar șutul acestuia, din poziție excelentă, a fost respins de Navas, care a reținut apoi și balonul expediat de Sneidjer. Portarul costarican s-a remarcat și la șutul lui Depay (29), care a finalizat un contraatac.

Prima ocazie costaricană a venit în minutul 34, când fundașii olandezi au respins cu emoții o minge trimisă în fața porții. Navas a mai salvat un gol ca și făcut, la lovitura liberă executată de Sneijder (39).

Și debutul părții secunde a fost unul prudent, prima situație periculoasă avându-l ca autor pe Stefan de Vrij, dar lovitura sa de cap a fost respinsă de un fundaș (56).”Los Ticos” a irosit o situație bună în minutul 65, când Gonzalez a reluat cu capul, dar balonul s-a dus peste poartă.

Olanda, cea mai eficientă echipă la Mondialul brazilian, a continuat să aibă o posesie covârșitoare, dar a ineficace, ocaziile au întârziat să apară, o oportunitate notabilă fiind cea a lui Vlaar (75), care a trimis peste poartă cu capul. ”Oranje” a fost mai bună pe final, când a ratat cea mai mare situație a meciului, prin Sneijder, bară în minutul 82, din lovitură liberă. Apoi, Navas a fost excepțional (84), salvând golul la șutul lui van Persie. Van Persie, căpitanul Olandei, a luftat din poziție excelentă, la doar cinci metri, în min. 88. Olanda a mai ratat ocazii uriașe în ultimele secunde, când Navas a respins lovitura liberă a lui van Persie (90+4), după care Tejeda a salvat de pe linia porții mingea trimisă de același ghinionist van Persie (90+4), balonul izbind și transversala.

Portarul costarican a fost imbatabil și în prelungiri, respingând mingea expediată de Vlaar (94). După minute bune de presiune batavă, latino-americanii, care nu au tras pe poartă până în prelungiri, au avut câteva acțiuni ofensive periculoase în careul ”portocalei mecanice”, ambele prin Bolanos (113, 116). Cillessen a salvat o mare ocazie a costaricanilor, respingând șutul lui Urena (117). Finalul a fost incandescent, Olanda având a treia sa bară, în minutul 119, prin Sneijder.

Van Gaal a făcut o mutare neașteptată, dar foarte inspirată în finalul prelungirilor, când a schimbat portarii, iar Krul a reușit să apere două șuturi la loviturile de departajare (Ruiz și Umana), făcând astfel diferența.

Olanda s-a calificat meritat în semifinale, unde va înfrunta Argentina, iar Costa Rica părăsește turneul final practic neînvinsă, după cea mai mare performanță din istoria sa. Costaricanii au învins Uruguayul, Italia, au remizat cu Anglia, Grecia (victorie la penalty-uri) și Olanda (eșec la penalty-uri).

Olanda — Costa Rica 0-0, după prelungiri; 4-3 la loviturile de departajare

Au executat în ordine: Celso Borges 0-1 (gol), Robin van Persie 1-1 (gol), Bryan Ruiz 1-1 (ratare — apără Krul), Arjen Robben 2-1 (gol), Giancarlo Gonzalez 2-2 (gol), Wesley Sneijder 3-2 (gol), Christian Bolanos 3-3 (gol), Dirk Kuyt 4-3 (gol), Michael Umana 4-3 (ratare — apără Krul).

Salvador, ”Arena Fonte Nova”: 51.179 spectatori

Cupa Mondială 2014 — sfert de finală

Au evoluat echipele:

Olanda: 1. Jasper Cillessen (23. Tim Krul, 120+1) — 3. Stefan de Vrij, 2. Ron Vlaar, 4. Bruno Martins Indi (19. Klaas-Jan Huntelaar, 106) — 15. Dirk Kuyt, 20. Georginio Wijnaldum, 10. Wesley Sneijder, 5. Daley Blind — 11. Arjen Robben, 21. Memphis Depay (17. Jeremain Lens, 76) — 9. Robin van Persie (căpitan). Selecționer: Louis van Gaal.

Rezerve neutilizate: 22. Michel Vorm — 7. Daryl Janmaat, 8. Jonathan de Guzman, 12. Paul Verhaegh, 13. Joel Veltman, 14. Terence Kongolo, 16. Jordy Clasie, 18. Leroy Fer.

Costa Rica: 1. Keylor Navas — 16. Cristian Gamboa (8. Dave Myrie, 79), 2. Johnny Acosta, 3. Giancarlo Gonzalez, 4. Michael Umana, 15. Junior Diaz — 10. Bryan Ruiz (căpitan), 17. Yeltsin Tejeda (22. Jose Miguel Cubero, 97), 5. Celso Borges, 7. Christian Bolanos — 9. Joel Campbell (21. Marco Urena, 66). Selecționer: Jorge Luis Pinto.

Rezerve neutilizate: 18. Patrick Pemberton, 23. Daniel Cambronero — 11. Michael Barrantes, 12. Waylon Francis, 13. Oscar Esteban Granados, 14. Randall Brenes, 20. Diego Calvo.

Arbitru: Ravșan Irmatov; Abduxamidullo Rasulov (ambii din Uzbekistan), Bahadir Kocikarov (Kîrghîzstan); arbitru de rezervă: Noumandiez Doue (Cote d’Ivoire)

Cartonașe galbene: Junior Diaz (37), Umana (52), Martins Indi (64), Gonzalez (81), Acosta (107), Huntelaar (111), anunta Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.