Jumătate dintre femeile din industria muzicală, discriminate

O artista tine o consola pentru mixat in dreptul coapselor
Artista (ilustratie. Sursa: Pexells / RDNE Stock project)

Un nou raport demonstrează că misoginismul și hărțuirea sexuală rămân probleme serioase pentru femeile din industria muzicală britanică. Potrivit cercetării, realizate pe 2.526 de femei din industria muzicală, jumătate dintre acestea au suferit o formă de discriminare. Raportul a urmat o anchetă asupra misoginiei în industria muzicală, care a început în iunie 2022, scrie BBC.

O treime dintre femeile din industria muzicală au fost hărțuite sexual la locul de muncă, iar multe dintre ele au declarat că acest lucru a reprezentat o barieră în calea carierei lor. De asemenea, femeile au de opt ori mai multe șanse de a se confrunta cu discriminarea decât bărbații, scrie BBC care citează raportul muzicienilor din Marea Britanie, realizat de Sindicatul Muzicienilor și Help Musicians.

Femeile, plătite mai puțin și cu o carieră mai scurtă

În raport se arată că femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații și au adesea o carieră mai scurtă, chiar dacă sunt instruite și educate la un nivel superior. Mai mult de un sfert dintre femeile muzicieni (27%) au declarat că nu câștigă suficient din muzică pentru a-și susține cariera, față de 20% dintre bărbați.
În medie, femeile câștigă cu 10% mai puțin decât bărbații lor, cu un venit mediu anual de 19.850 de lire sterline, față de 21.750 de lire sterline pentru bărbați. Autorii au calificat inegalitatea ca fiind „alarmantă”, adăugând că femeile se confruntă cu bariere înrădăcinate și structurale în calea progresului lor în carieră.

„Este vital ca industria să își ia angajamente reale și să întreprindă acțiuni „decisive” pentru a „preveni” repetarea constatărilor. Progresul adevărat poate fi atins doar atunci când abordăm aceste probleme sistemice din față și creăm un peisaj mai echitabil pentru femeile din muzică”, a declarat Nadia Khan, fondatoarea organizației non-profit Women in CTRL.

Comisia pentru Femei și Egalitate (UK), un grup cu membri din mai multe partide politice, a desfășurat o anchetă privind sectorul muzical din Regatul Unit, concluziile fiind publicate în ianuarie 2024. Comisia a descris industria muzicală drept un „club de băieți” în care hărțuirea și abuzul sexual sunt „endemice” și a cerut o legislație care să abordeze problema. Raportul a urmat o anchetă asupra misoginiei în industria muzicală, care a început în iunie 2022.

Fostul DJ BBC Radio 1, Annie Macmanus, cunoscută sub numele de Annie Mac, a declarat că a existat un „val mare” de dezvăluiri despre agresiuni sexuale în industria muzicală care așteaptă să fie spuse. Aceasta a povestit în fața comisiei despre o femeie fotograf care a fost chemată în turneu de o trupă exclusiv masculină, doar pentru a fi concediată după ce a respins avansurile solistului.
La rândul său, cântăreața și fosta concurentă la X Factor Rebecca Ferguson a spus în dovada sa că misoginia în muzică este doar „vârful aisbergului”. Ea a recunoscut că a fost agresată de compania ei de management când a încercat să-i părăsească, spunând parlamentarilor că personalul „a fost instruit să-mi ruineze relațiile personale și să ignore apelurile de la copiii mei”.

Atacul pe scenă

Femeile care au participat la cercetarea realizată de Sindicatul Muzicienilor au avut povești similare. 51% au spus că au suferit discriminare de gen la locul de muncă.

Un DJ din East Midlands a spus că a fost agresată sexual pe scenă, în timp ce o altă tânără muziciană, din Londra, a spus că hărțuirea i-a afectat „încrederea și anxietatea” în timpul concertelor.

Raportul a subliniat, de asemenea, că femeile se confruntă cu obstacole în progresul lor în carieră, în special în ceea ce privește îngrijirea copiilor și discriminarea în funcție de vârstă.
Locurile de muncă sunt adesea stereotipe și în funcție de gen, se mai arată în raport. Doar 12% dintre inginerii de studio, 8% dintre rapperi și 24% dintre DJ sunt femei. În schimb, femeile reprezintă 59% din rolurile din muzica clasică.

Asemenea povești ilustrează modul în care femeile sunt încă „reținute” în industria muzicală, a punctat Naomi Pohl, secretarul general al Uniunii Muzicienilor din UK.

SURSA: https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-68667119

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.