CM 2014: Germania – Ghana 2-2. Cel mai spectaculos egal de la Mundiale

GER-GHA Echipele Germaniei și Ghanei au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), un meci spectaculos, desfășurat sâmbătă, pe stadionul ”Castelao” din Fortaleza, în Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Germania (12 iunie – 13 iulie).

Partida a avut o repriză secundă de excepție, cu două goluri marcate de fiecare parte, Mario Goetze (51) și Miroslav Klose (71) pentru Germania, iar Andre Ayew (54), Asamoah Gyan (63) pentru Ghana.

Forțată de eșecul cu SUA, echipa Ghanei a abordat cu multă încredere partida cu Germania. Intențiile africanilor s-au făcut simțite încă din minutul 7, când Gyan a reluat pe lângă poartă, din marginea careului mic.

Cele două formații au alternat acțiunile ofensive, dar fără a risca prea mult, germanii nefiind obligați după victoria cu Portugalia (4-0), în timp ce ”Black Stars” nu au dorit să fie surprinși de contrele letale ale echipei antrenate de Joachim Loew.

Nationalmannschaft a reușit câteva faze frumoase, dar Kroos a tras în blocaj (11), după un atac prelungit. Khedira a șutat telefonat (18), din afara careului, Thomas Mueller a fost blocat in extremis de Boye în 6 metri (21), în timp ce mingea expediată de Goetze (37) s-a oprit în brațele lui Dauda.

Ghanezii l-au întrebuințat pe Neuer cu șuturi puternice de la distanță, însă goalkeeperul german nu a putut fi învins nici de Atsu (13) și nici de Sulley Muntari (32).

La doar șase minute de la reluare, Germania a deschis scorul, prin Goetze, apărut surprinzător la finalizare, marcând cu capul: 1-1 (51). Doar trei minute s-a aflat echipa Germaniei în avantaj, pentru că Andre Ayew a restabilit egalitatea, tot cu o lovitură de cap (54), de lângă noul-intrat Mustafi: 1-1.

Ghana a preluat conducerea după ce Lahm a greșit o minge la mijlocul terenului, Asamoah Gyan a scăpat spre poartă și l-a executat pe Neuer: 1-2 (63). Africanii au mai avut o contră tăioasă în minutul 67, dar Jordan Ayew a fost egoist și Neuer a reținut șutul său.

După momente în care Nationalmannschaft a acuzat golurile primite, germanii și-au revenit și au egalat prin Miroslav Klose, care a împins mingea în plasă, după o minge deviată de Hoewedes, în urma unui corner: 2-2 (71). Klose, care intrase de doar două minute, a marcat la prima sa atingere de balon și l-a egalat pe brazilianul Ronaldo, ambii fiind golgheterii all-time ai Cupei Mondiale, cu câte 15 goluri.

Ultimele minute s-au jucat pe contre și ocaziile s-au înmulțit la cele două porți. Mueller a ratat ocazia de a aduce echipa sa în avantaj (84), fiind blocat în ultimul moment de K. Asamoah, în propriul careu. Mensah a avut și el o intervenție salutară (86) în fața propriei porți, la o centrare a lui Mesut Ozil. La poarta cealaltă, Neuer a reținut șutul lui J. Ayew (88), iar Gyan a tras pe lângă (89). Klose a ratat și el ținta din poziție excelentă (90). Finalul a fost pe muchie de cuțit, iar Ghana a avut un contraatac trei contra doi, dar Wakaso a fost surprins în ofsaid.

Echipa africană păstrează șanse de calificare, dar acestea sunt destul de mici după acest egal, însă este obligată să câștige ultimul meci, cu Portugalia, în care nu-l va avea pe Muntari (suspendat), și să spere la un rezultat favorabil în celelalte partide.

Germania este cu un pas un optimile de finală după acest rezultat de egalitate, calificarea fiind practic o formalitate.

Klose a devenit unul dintre cei trei jucători care au marcat la patru Cupe Mondiale, alături de Pele și compatriotul său Uwe Seeler.

Frații Jerome Boateng și Kevin-Prince Boateng au fost adversari doar în prima repriză, după ce s-au mai aflat față în față și la ediția trecută a Cupei Mondiale. Un moment neplăcut pentru organizatori s-a petrecut în minutul 53, când un suporter a pătruns pe teren, fără a comite vreun act de violență.

Celălalt meci din grupă are loc duminică (luni, 01,00, ora României), între SUA și Portugalia, la Manaus. Ultimele partide din grupă sunt programate pe 26 iunie, SUA — Germania, la Recife, și Portugalia — Ghana, la Brasilia, ambele de la ora 19,00, scrie Agerpres.

Germania — Ghana 2-2 (0-0)

Au marcat: Mario Goetze (51), Miroslav Klose (71), respectiv Andre Ayew (54), Asamoah Gyan (63).

Fortaleza, stadion ”Castelao”: 59.621 spectatori

Cupa Mondială 2014 — Grupa G

Au evoluat echipele:

Germania: 1. Manuel Neuer — 20. Jerome Boateng (21. Shkodran Mustafi, 46), 17. Per Mertesacker, 5. Mats Hummels, 4. Benedikt Hoewedes — 6. Sami Khedira (7. Bastian Schweinsteiger, 70), 16. Philip Lahm (căpitan), 18. Toni Kroos — 8. Mesut Ozil, 19. Mario Goetze (11. Miroslav Klose, 69) — 13. Thomas Mueller. Selecționer: Joachim Loew.

Rezerve neutilizate: 12. Ron-Robert Zieler, 22. Roman Weidenfeller — 2. Kevin Grosskreutz, 3. Matthias Ginter, 9. Andre Schuerrle, 10. Lukas Podolski, 14. Julian Draxler, 15. Erik Durm, 23. Chrisoph Kramer.

Ghana: 16. Fatawu Dauda — 23. Harrison Afful, 21. John Boye, 19. Jonathan Mensah, 20. Kwadwo Asamoah — 11. Sulley Muntari, 17. Mohamed Rabiu (8. Emmanuel Agyemang Badu, 78) — 7. Christian Atsu (22. Mubarak Wakaso, 72), 9. Kevin-Prince Boateng (13. Jordan Ayew, 52), 10. Andre Ayew — 3. Asamoah Gyan. Selecționer: James Appiah.

Rezerve neutilizate: 1. Stephen Adams, 12. Adam Kwarasey — 2. Samuel Inkoom, 4. Daniel Opare, 5. Michael Essien, 6. Acquah Afriye, 14. Albert Adomah, 15. Rashid Sumaila, 18. Abdul Majeed Waris.

Arbitru: Sandro Ricci; arbitri asistenți: Emerson De Carvalho, Marcelo van Gasse (toți din Brazilia); arbitru de rezervă: Victor Carrillo (Peru)

Cartonaș galben: Sulley Muntari (90+2).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.