CM 2014: Echipele Braziliei și Croației dau lovitura de start a ediției 2014 a Cupei Mondiale

cm-2014-brasil Brazilia, echipa gazdă, și Croația vor juca meciul inaugural al Cupei Mondiale de fotbal 2014, una dintre cele mai așteptate și mai contestate, joi, de la ora 23,00 (ora României), pe Arena Corinthians din Sao Paulo.

Brazilienii sunt o națiune a fotbalului și așteaptă de 64 de ani să câștige titlul mondial pe teren propriu și să șteargă din memorie eșecul înregistrat în 1950 pe ”Maracana”, când Uruguayul se impunea cu scorul de 1-0 și cucerea Cupa ”Jules Rimet”. Brazilia țintește acum al șaselea său titlu mondial, după cele din 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. Selecao a mai jucat meciul de deschidere la trei Cupe Mondiale, învingând Scoția (1998) și Mexic (1950) și remizând cu Iugoslavia (1974).
Mulți brazilieni protestează împotriva Cupei Mondiale, a cărei organizare s-a făcut cu eforturi financiare uriașe, pe care contestatarii nu le consideră justificate, în condițiile în care domenii precum transporturile, sănătate sau educația suferă. Sao Paulo, gazda meciului de deschidere, a fost perturbat recent de o grevă a angajaților de la metrou, suspendată pentru moment, mișcări împotriva Cupei Mondiale având loc în întreaga țară, încă de la Cupa Confederațiilor de anul trecut.
Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a apărat organizarea controversată a Cupei Mondiale, afirmând că Brazilia “este pregătită, atât pe teren cât și în afara lui”. Rousseff, candidată pentru un nou mandat în luna octombrie, s-a lansat într-o pledoarie asupra binefacerilor Cupei Mondiale pentru țară. “Noi am construit, am îmbunătățit aeroporturi, porturi, șosele, poduri, căi de acces, linii de transport rapide și am făcut-o în primul rând pentru brazilieni”, a afirmat ea. Șeful statului a lansat un mesaj de bun venit celor aproximativ 600.000 de suporteri străini așteptați în țară și i-a invitat pe brazilieni să-i întâmpine călduros.
Meciurile competiției din Brazilia vor fi găzduite de 12 stadioane din tot atâtea orașe, Arena da Amazônia din Manaus, Arena da Baixada din Curitiba, Arena das Dunas din Natal, Arena de Sao Paolo (Arena Corinthians), Arena Pantanal din Cuiaba, Plácido Aderaldo Castelo din Fortaleza, Maracana din Rio de Janeiro, Arena Fonte Nova din Salvador, Stadionul Nacional Mané Garrincha din Brasilia, Stadionul José Pinheiro Borda din Porto Alegre, Itaipava Arena Pernambuco din Recife și Mineirao din Belo Horizonte. Finala este programată în data de 13 iulie, pe Maracana.
Ceremonia de deschidere va dura 25 de minute și la ea vor participa 600 de artiști, gimnaști sau specialiști brazilieni în capoeira, festivitatea urmând să aducă ”un omagiu celor trei bogății ale Braziliei: natura, poporul și fotbalul”.
Cântăreața americană Jennifer Lopez va interpreta “We Are One” împreună cu rapperul Pitbull, cântăreața braziliană Claudia Leitte și grupul de percuție brazilian Olodum la finalul ceremoniei de deschidere.

 

Balonul oficial al Mondialului de fotbal 2014, botezat ”Brazuca”, prezintă linii roșii, albastre și verzi pe un fond alb. El cântărește 437 de grame și a fost testat timp de doi ani și jumătate de 600 de jucători din 30 de echipe din lumea întreagă. Numele i-a fost ales în septembrie 2012 de internauți în urma unui vot la care au participat un milion de fani brazilieni. Internauții au avut de ales între ”Brazuca”, ”Bossa Nova” și ”Carnavalesca”.
Fuleco este mascota oficială a Cupei Mondiale de fotbal 2014, un micuț animal brazilian, un tatu cu trei dungi amenințat cu dispariția. Tatu-ul este supranumit de brazilieni “tatu-bola”, întrucât se rostogolește atunci când este în pericol, singurul său mod de a se apăra, acesta fiind și motivul pentru care a fost ales să devină mascota Cupei Mondiale din 2014. Peste 1,7 milioane de persoane au votat pentru a alege numele micuțului animal, care cântărește mai puțin de 1 kg și se hrănește cu furnici, rădăcini și fructe. “Fuleco” este o combinație de cuvinte în limba portugheză, fotbal (futebol) și ecologie (ecologia). El este urmașul lui Zakumi (de la CM din 2010 din Africa de Sud) și Goleo (CM din 2006 din Germania), scrie Agerpres.
Echipa Spaniei, campioana en titre, are cea mai mare valoare de piață dintre participantele la CM 2014, potrivit unui studiu realizat de site-ul Transfermarkt, ce estimează la 916 milioane dolari (671 milioane euro) prețul cumulat al celor 23 de fotbaliști ai campioanei mondiale en titre. Studiul plasează pe locul 2 echipa Germaniei (828 milioane dolari, 606 milioane euro), în fața Braziliei (689 milioane dolari, 504 milioane euro), Franței (607 milioane dolari, 445 milioane euro) și Argentinei (577 milioane dolari, 423 milioane euro).
Argentinianul Lionel Messi, 26 de ani, este în fruntea acestui clasament individual, cu 177 de milioane de dolari (129 milioane euro), în fața portughezului Cristiano Ronaldo, 29 de ani, “estimat” la 147 de milioane de dolari (107 milioane euro). Urmează uruguayanul Edinson Cavani și brazilianul Neymar, cotați fiecare la aproximativ 80 de milioane de dolari.
Mai bine de trei sferturi dintre jucătorii selecționați pentru Cupa Mondială 2014 evoluează la cluburi europene, Bayern Munchen și Manchester United fiind cei mai importanți “furnizori” de internaționali la turneul final din Brazilia.
Dintre cei 736 de fotbaliști prezenți la Mondialul sud-american, 563 sunt angajați în Europa (76,5 la sută), mai mult de jumătate dintre aceștia (52 la sută) evoluând într-unul dintre cele cinci mari campionate de pe “bătrânul continent”, 16 la sută în Anglia.
Bayern Munchen și Manchester United sunt cluburile cele mai bine reprezentate la competiția din Brazilia, cu câte 14 jucători, gruparea engleză furnizând jucători pentru nouă dintre selecționatele participante. Cele două sunt urmate de FC Barcelona și SSC Napoli, fiecare cu 13 jucători, unul mai mult decât Chelsea, Juventus Torino și Real Madrid (câte 12).
Mondialul brazilian va fi lipsit de o serie de vedete precum Zlatan Ibrahimovic (Suedia), Gareth Bale (Țara Galilor), ale căror echipe nu s-au calificat, dar și de columbianul Radamel Falcao, olandezii Kevin Strootman, Rafael van der Vaart, spaniolii Victor Valdes, Thiago Alcantara, francezul Franck Ribery, englezul Theo Walcott, germanul Marco Reus sau italianul Riccardo Montolivo.
Liga I din România nu are niciun reprezentant la Mondialul brazilian la nivel de jucători, dar fostul internațional român Ionuț Lupescu, director tehnic la UEFA, a fost inclus în Grupul de Studiu Tehnic al FIFA, care va analiza toate cele 64 de partide ale Cupei Mondiale și din care fac parte experți în fotbal din întreaga lume.
Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014 poate fi urmărită la TVR 1, TVR 2, TVR HD și pe TVR+. Televiziunea publică va transmite un total de 64 de partide de fotbal în exclusivitate de la Cupa Mondială.

59 de studiouri Mondial 2014 vor completa, de la București, cu informații și puncte de vedere pertinente, transmisiunile directe din Brazilia. În cele 32 de zile de Campionat Mondial de fotbal, desfășurat în perioada 12 iunie-13 iulie, TVR va dedica peste 420 de ore sportului rege, fie că este vorba despre transmisiuni în direct ale partidelor de fotbal, fie că este vorba despre studiouri de dezbatere conexe transmisiunilor directe, incheie sursa citata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.