Casa ta e pregatita de un eventual cutremur? Iata 10 verificari si masuri obligatorii

Cutremurul este poate cel mai temut dezastru natural si asta pentru ca nu s-au descoperit inca metode prin care poate fi anticipat, astfel incat sa reusim sa ne punem la adapost.

modalitate fixare boiler perete in caz de cutremurValul de cutremure care a lovit Romania in ultimele saptamani a semanat teama printre romanii ingroziti de apropierea unui seism similar celui produs in 1977.

Dar pentru ca nimeni nu poate spune cu certitudine cand si daca se va produce un astfel de cutremur, este indicat sa ne asiguram ca cel putin casa in care locuim este pregatita sa faca fata unui astfel de dezastru natural.

Casadex.ro a creat o lista cu 10 verificari si masuri pe care le considera obligatorii pentru a avea o casa mai sigura, in eventualitatea producerii unui cutremur:

1. Verifica structura de rezistenta a casei. In cazul in care locuiesti intr-o casa veche este recomandat sa soliciti o expertiza tehnica prin care se va stabili starea structurii de rezistenta si gradul de asigurare la actiuni seismice. In cazul in care va fi nevoie, echipa de ingineri iti poate recomanda solutii tehnice pentru reabilitarea si reconsolidarea constructiei. Costurile unei expertize tehnice variaza intre 150 si 400 de euro si pot varia de la un caz la altul.

2. Trebuie sa te ingrijesti de consolidarea si ancorarea solida a cosului de fum al semineului, sobei sau centralei termice, mai ales cand acesta depaseste cu mult coama acoperisului.

3. Asigura-te de buna functionare a instalatiilor: reteaua electrica, conducta de gaze si cea de apa curenta. Incepe prin a le verifica cu minutiozitate, cautand eventuale fisuri pe care trebuie sa le remediezi imediat. In timpul unui cutremur instalatiile nesigure pot ceda provocand pagube si mai mari: incendii, explozii sau inundatii.

In cazul in care nu ai deja, www.casadex.ro iti recomanda sa montezi la instalatia de gaze o valva automata pentru siguranta seismica, menita sa opreasca scurgerea necontrolata a gazului in cazul unui cutremur. Sau iti poti instala un kit de protectie compus dintr-un detector de seism montat pe perete in apropierea instalatiei de gaze si o electrovalva, montata pe conducta de gaze. Aceasta din urma inchide automat fluxul de gaze in cazul unui cutremur mai mare de 4,6 grade pe scara Richter sesizat de detectorul de seism.

4. Nu uita sa ancorezi cat mai bine aragazul si boilerul electric. In timpul unui seism puternic aragazul risca sa fie efectiv smuls din perete, provocand mari scurgeri de gaze ce pot provoca explozii post-seismice, iar boilerul desprins din perete poate duce la electrocutare.

Articol integral la:
http://www.casadex.ro/2013/10/casa-ta-e-pregatita-de-un-eventual-cutremur-iata-10-verificari-si-masuri-obligatorii/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.