Campionatul Mondial FIFA 2014: Analiza Grupei A! Neymar nu scapă de Modric nici în Brazilia

Neymar

Cea de-a 20-a ediție a Campionatului Mondial FIFA 2014 se va desfășura în perioada 12 iunie – 13 iulie în Brazilia. Cele 32 de țări calificate au fost împărțite în 8 grupe, unele mai accesibile, altele cu adevărat ucigătoare.

Noi vom analiza fiecare grupă în parte, de-a lungul a 8 zile. Astăzi vom începe cu grupa A, ce are în componență țara gazdă, Brazilia, Croația lui Luka Modric, Mexicul lui Chicarito Hernandez, dar și Camerunul “bătrânului” Samuel Eto’o.

Brazilia – un nou Maracanazo?:
1950 – Maracana din Rio de Janeiro găzduia Finala Mondialului dintre Brazilia și Uruguay. Gazdele aveau nevoie doar de un egal pentru a ridica trofeul deasupra capului, însă Uruguay a făcut un meci mare și s-a impus cu 2-1, conducând spre suicid peste 1000 de brazilieni. Acest eveniment avea să între în istoria fotbalului sub numele de Maracanazo.

Acum, Mondialul se joacă din nou în Brazilia, iar naționala Cariocas este marea favorită la câștigarea trofeului. Finala Cupei Confederațiilor de anul trecut, când Neymar și ai săi au spulberat Campioana Mondială, Spania, le dă speranțe mari fanilor brazilieni, însă rămâne de văzut dacă Brazilia se va încorona regina fotbalului mondial pentru a șasea oară.

Cum s-a calificat: direct, din postura de țară organizatoare.

Antrenor: Luiz Felipe Școlari – a câștigat titlul Mondial cu Brazilia în 2002 și Cupa Confederațiilor în 2013; a obținut locul 2 cu Portugalia la Campionatul European din 2004 și locul 4, tot cu Portugalia, la Campionatul Mondial din 2006; Chelsea este cea mai mare echipă de club antrenată.

Vedeta echipei: Neymar. La doar 22 de ani, starul Barcelonei are 30 de goluri în 47 de apariții sub tricoul Cariocas. Neymar vine după un sezon slăbuț la echipa de club, pentru care a înscris doar 9 goluri și unde SuperCupa Spaniei reprezintă singurul trofeu obținut.

“11”-le perfect: Julio Cesar (Toronto) – Dani Alves (FC Barcelona), Thiago Silva (PSG), David Luiz (PSG), Marcelo (Real Madrid) – Fernandinho (Manchester City), Ramires (Chelsea), Oscar (Chelsea) – Jo (Atletico Mineiro), Hulk (Zenit Sankt Petersburg), Neymar (FC Barcelona)

Croația – îl va face Modric uitat pe Davor Suker?:
În 1998, Croația debuta la Campionatul Mondial și reușea un fantastic loc 3, având un Davor Suker în formă maximă. Acum, Luka Modric, proaspăt incornat campion al Europei cu Real Madrid, și Ivaan Rakitic, câștigător UEFA Europa League cu FC Sevilla, vin hotărâți în Brazilia, să repete performanță reușită de echipa dalmată în urmă cu 16 ani.

Cum s-a calificat: locul 2 într-o grupă cu Belgia, Serbia, Scoția, Țara Galilor și Macedonia. Baraj: 2-0 la general cu Islanda.

Antrenor: Niko Kovac – debutant.

Vedeta echipei: Luka Modric. Mijlocașul lui Real Madrid a reușit un sezon fabulos cu galacticii, fiind una din piesele de rezistență ce a dus la triumful în UEFA Champions League a echipei din capitala Spaniei.

“11”-le perfect: Subasic (AS Monaco) – Srna (Sahtior Donetk), Corluka (Lokomotiv Moscova), Lovren (Southampton), Pranjic (Panathinaikos) – Modric (Real Madrid), Rakitic (FC Sevilla) – Perisic (Wolfsburg), Kovacic (Inter Milano), Olic (Wolfsburg) – Madnzukic (Bayern Munchen)

Mexic – cea mai slabă selecționată după 1982?:
Mexicanii s-au calificat cu greu la Cupa Mondială din acest an, în mare parte datorită rivalei de moarte, S.U.A. care nu a trântit ultimul meci din preliminarii, cu Panama. Este greu de crezut că mexicanii vor reuși să treacă de faza grupelor în acest an și, pare aproape imposibil, să repete performanța din 1970 și 1986, când a ajuns până în Sferturile de Finală.

Cum s-a calificat: locul 4 într-o grupă cu S.U.A., Costa Rica, Honduras, Panama și Jamaica. Baraj: 9-3 la general cu Noua Zeelandă.

Antrenor: Miguel Herrera – a obținut titlul în Mexic cu Club America în 2013.

Vedeta echipei: Javier “Chicarito” Hernandez. Venit după un sezon de coșmar cu Manchester United, Chicarito Hernandez va încerca să spele această rușine printr-un parcurs cât mai bun la turneul final, alături de naționala La Verde.

“11”-le perfect: Ochoa (Ajaccio) – Aguilar (Club America), Rodriguez (Club America), Marquez (Leon), Salcido (Guadalajara) – Pena (Leon), Fabian (Cruz Azul), Guardado (Bayer Leverkusen), Herrera (FC Porto) – Hernandez (Manchester United), Peralta (Club America)

Camerun – va fi Eto’o noul Roger Milla?
În 1990, cu un Roger Milla ajuns la vârsta de 38 de ani, naționala Leilor Neîmblânziți reușea cea mai bună performanță din istorie la un turneu final de Campionat Mondial – Sferturile de Finală. Acum, Samuel Eto’o are doar 33 de ani, deci dacă nu va reuși la acest turneu să repete performanța lui Roger Milla, va mai avea o șansă peste 4 ani, în Rusia.

Cum s-a calificat: a castigat grupa cu Libia, Republica Democrata Congo si Togo. Baraj: 4-1 la general cu Tunisia.

Antrenor: Volker Finke – a antrenat-o pe Freiburg timp de 16 ani.

Vedeta echipei: Samuel Eto’o. După un sezon dezamăgitor în care nu a obținut niciun trofeu cu Chelsea și în care a marcat doar 9 goluri, Eto’o speră să facă o figură cât mai bună în Brazilia.

“11”-le perfect: Assembe (Guingamp) – Enoh (Antalyaspor), N’Koulou (Olympique Marseille), Chedjou (Galatasaray), Assou-Ekotto (QPR) – Makoun (Rennes), Song (FC Barcelona), Nyom (Granada) – Aboubakar (Lorient), Eto’o (Chelsea), Moting (Mainz)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.