Campionatul Mondial FIFA 2014 – Analiza grupei G: CR7 dă piept cu Germania!

Mario Gotze

Grupa G a Campionatului Mondial este una foarte interesantă, având în componență Germania, Portugalia lui Cristiano Ronaldo, sfert-finalista din 2010, Ghana, dar și cea mai bună echipă din CONCACAF, S.U.A..

Germania – ultima șansă pentru o generație extraordinară:
După dezastrul de la EURO 2004, Germania a pus bazele unei generații extraordinare, ce avea să joace o Finală de Campionat European, două Semifinale de Mondial, dar și o altă Semifinală de Campionat European. Acum, această generație se pare că a ajuns la Final, acest turneu final reprezentând ultima șansă pentru un trofeu important.

Cum s-a calificat: locul 1 intr-o grupa cu Suedia, Austria, Irlanda, Kazahstan si Insulele Feroe.

Antrenor: Joachim Low – a dus Germania până în Finala EURO 2008, și până în Semifinalele EURO 2012 și ale Mondialului din 2008; a câștigat Cupa Germaniei (1997), Cupa Ligii Germaniei (1997) și Cupa Cupelor (1998) cu Vfb Stuttgart; a mai câștigat campionatul Austriei cu FC Tirol în 2002 și SuperCupa Austriei, cu Austria Viena în 2003.

Vedeta echipei: Mario Gotze. La doar 22 de ani, mijlocașul lui Bayern Munchen are 29 de selecții și 9 goluri în tricoul Panzerului. Gotze a avut un sezon destul de bun cu bavarezii, câștigând SuperCupa Europei, campionatul Germaniei și Cupa Germaniei.

“11”-le perfect: Neuer (Bayern Munchen) – Lahm (Bayern Munchen), Boateng (Bayern Munchen), Hummels (Borussia Dortmund), Grobkreutz (Borussia Dortmund) – Schweinsteiger (Bayern Munchen), Kroos (Bayern Munchen) – Muller (Bayern Munchen), Ozil (Arsenal), Schurrle (Chelsea) – Klose (Lazio)

Portugalia – dacă nu acum atunci când?:
Lusitanii au o generație excelentă, care se află cam la penultimul turneu Mondial, și acum pare a fi momentul propice pentru o calificare în Finală.

Cum s-a calificat: locul 2 într-o grupă cu Rusia, Israel, Azerbaidjan, Irlanda de Nord și Luxemburg. Baraj: 4-2 la general cu Suedia.

Antrenor: Paulo Bento – a câștigat Cupa Portugaliei cu Sporting în 2007 și 2008, și SuperCupa Portugaliei, tot cu Sporting, tot în 2007 și 2008.

Vedeta echipei: Cristiano Ronaldo. CR7 a avut un sezon senzațional cu Real Madrid, câștigând în sfârșit mult râvnitul trofeu UEFA Champions League cu Galacticii, dar și Cupa Spaniei.

“11”-le perfect: Rui Patricio (Sporting) – Joao Pereira (Valencia), Pepe (Real Madrid), Bruno Alves (Fenerbahce), Coentrao (Real Madrid) – Moutinho (AS Monaco), Veloso (Dinamo Kiev), Meireles (Fenerbahce) – Nani (Manchester United), Almeida (Besiktas), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Ghana – vor surprinde Stelele Negre din nou?:
Ghana a surprins la precedentele două prezențe la Mondial, trecând mereu de faza grupelor, în 2006 trimițând Republică Cehă acasă, iar în 2010 Serbia. Mai mult, în 2010, africanii au ajuns până în Sferturile de Finală, fiind eliminați dramatic de către Uruguay. Stelele Negre vor și acum să realizeze surpriza și să trimită acasă ori Germania, ori Portugalia.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Zambia, Lesotho și Sudan. Baraj: 7-3 la general cu Egipt.

Antrenor: James Appiah – a câștigat All-Africa Games, în 2011, cu Ghana Under-23.

Vedeta echipei: Kevin-Prince Boateng. Mijlocașul lui Schalke 04 nu a avut un sezon tocmai strălucit cu echipa sa de club, însă speră să șteargă această impresie printr-o prestație cât mai bună la Mondial.

“11”-le perfect: Dauda (Orlando Pirates) – Sumaila (Mamelodi Sundowns), Inkoom (Dnepr Dnepropetrovsk), Opare (FC Porto), Mensah (Evian) – Essien (AC Milan), Muntari (AC Milan), Asamoah (Juventus) – Gyan (Al-Ain), Jordan Ayew (Olympique Marseille), Boateng (Schalke 04)

S.U.A. – misiune imposibilă fără Donovan:
Landon Donovan, golgheterul all-time al selectionatei Statelor Unite nu a fost convovat de către Jurgen Klinsmann pentru acest turneu final, făcând astfel misiunea yankeilor și mai grea în această grupă infernală.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Jamaica, Guatemala și Antigua și Barbuda, apoi locul 1 într-o grupă cu Costa Rica, Honduras, Mexic, Panama și Jamaica.

Antrenor: Jurgen Klinsmann – a câștigat CONCACAF Gold Cup, în 2013, cu S.U.A.; a antrenat Germania la Campionatul Mondial din 2006, dar și pe Bayern Munchen.

Vedeta echipei: Clint Dempsey. Atacantul de la Seattle Sounders are 105 selecții și 37 de goluri în tricoul Yankeilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.