Campionatul Mondial FIFA 2014 – Analiza Grupei D: Unul din trei granzi nu va trece de “Grupa Morții”

Luis Suarez

Grupa D este considerată și “Grupa Morții” la Campionatul Mondial din acest an, din ea făcând parte Semifinalista din 2010, Uruguay, câștigătoarea Mondialului din 2006, Italia, Anglia și Costa Rica. Prin urmare, una din cele trei echipe foarte mari nu va trece de faza grupelor.

Uruguay – se va repeta povestea din 1950?
La Mondialul din Brazilia, din 1950, Uruguay părea să nu aibă nicio șansă în Finala jucată pe Maracana, împotriva țării gazdă, mai ales că Brazilia putea câștiga trofeul și cu un egal. Însă surpriza a fost maximă, Uruguay câștigând cu 2-1 și declanșând tragedia în Brazilia.

Cum s-a calificat: locul 5 într-o grupă cu Argentina, Columbia, Chile, Ecuador, Venezuela, Peru, Bolivia și Paraguay. Baraj: 5-0 la general cu Iordania.

Antrenor: Oscar Tabarez – a dus Uruguay până în Finala Mică a Campionatului Mondial din 2010; a câștigat Copa America (2011) și Jocurile Pan Americne (1983) cu Uruguay; a mai câștigat Copa Libertadores și Cupa Intercontinentală cu Penarol în 1987, și campionatul Argentinei și SuperCupa Argentinei cu Boca Juniors, în 1992.

Vedeta echipei: Luis Suarez. Atacantul lui FC Liverpool a înscris 31 de goluri în sezonul recent încheiat de Premier League, fiind la egalitate cu Cristiano Ronaldo, jucătorul din Europa cu cele mai multe goluri înscrise în sezonul 2013 – 2014. Acest aspect l-a adus în atenția lui Real Madrid, clubul de pe Santiago Bernabeu făcând o ofertă de peste 100 de milioane de Euro pentru achiziționarea sa.

“11”-le perfect: Muslera (Galatasaray) – Maxi Pereira (Benfica), Lugano (fără echipă), Godin (Atletico Madrid), Caceres (Juventus) – Gargano (Parma), Ramirez (Southampton), Diego Perez (Bologna), Alvaro Pereira (Sao Paulo) – Suarez (FC Liverpool), Cavani (PSG)

Italia – încă o surpriza?
În 2006, Italia nu era văzută cu mari șanse la câștigarea titlului Mondial, însă, surprinzător, a reușit acest lucru. La Euro 2012, Squadra Azzurra nu prea părea să aibă șanse nici măcar pentru a trece de faza grupelor, însă a ajuns până în Finală. Nici acum lucrurile nu stau prea roz pentru italieni, însă surprizele pot apărea oricând.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Danemarca, Republica Cehă, Bulgaria, Armenia și Malta.

Antrenor: Cesare Prandelli – a dus Italia până în Finala EURO 2012 și a obținut locul 3, cu Squadra Azzurra la Cupa Confederațiilor din 2013; a promovat în Serie A, cu Verona în 1999 și cu Venezia în 2001.

Vedeta echipei: Mario Balotelli. “Nebunul” Balotelli nu a avut un sezon tocmai strălucit la AC Milan, echipa cu care nu a reușit nici măcar calificarea în UEFA Europa League, și vine în Brazilia tocmai pentru a șterge impresia fadă lăsată în Serie A.

“11”-le perfect: Buffon (Juventus) – De Sciglio (AC Milan), Barzagli (Juventus), Chiellini (Juventus), Darmian (Torino) – Marchisio (Juventus), Motta (PSG), Pirlo (Juventus), Candreva (Lazio) – Balotelli (AC Milan), Cerci (Torino)

Anglia – ultima șansă pentru Gerrard
Anglia a câștigat singura Cupă Mondială în 1966, pe teren propriu. Rezultatele la EURO stau și mai prost pentru englezi, aceștia nereușind să câștige niciodată trofeul. Anul acesta misiunea este și mai grea pentru ei, întrucât fac parte din această grupă a morții.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Ucraina, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova și San Marino.

Antrenor: Roy Hodgson – finalist al UEFA Europa League cu Fulham (2010) și al Cupei UEFA cu Inter (1997); a câștigat Campionatul Suediei de 7 ori (cu Halmstadts în 1976 și 1979, și cu Malmo în 1985, 1986, 1987, 1988 și 1989); tot cu Malmo a câștigat și Cupa Suediei, în 1986 și 1989; a mai câștigat campionatul și SuperCupa Danemarcei cu FC Copenhaga în 2001.

Vedeta echipei: Steven Gerrard. Căpitanul Albionului a ajuns la vârsta de 24 de ani și acest turneu final reprezintă ultima sa șansa pentru a da lovitura și cu națională Angliei, după ce cu FC Liverpool a câștigat tot ce se putea, cu excepția campionatului englez.

“11”-le perfect: Hart (Manchester City) – Johnson (FC Liverpool), Smalling (Manchester United), Cahill (Chelsea), Baines (Everton) – Gerrard (FC Liverpool), Lampard (New York City) – Milner (Manchester City), Wilshere (Arsenal), Sturridge (FC Liverpool) – Rooney (Manchester United)

Costa Rica – Cenușăreasa grupei?
Costa Rica a reușit o singură dată să treacă de faza grupelor la un Campionat Mondial. Asta se întâmpla în 1990, când costaricanii ajungeau până în optimi. Acum, Costa Rica face parte din grupa morții și, este foarte probabil, să termine cu 0 puncte acest turneu.

Cum s-a calificat: locul 2 într-o grupă cu Mexic, El Salvador și Guyana, apoi locul 2 într-o grupă cu S.U.A., Honduras, Mexic, Panama și Jamaica.

Antrenor: Jorge Luis Pinto – a câștigat campionatul Columbiei cu Cucuta Deportivo în 2006; a câștigat campionatul din Costa Rica de trei ori cu Alajuelense (2002, 2003 și 2003); campion în Peru de trei ori cu Alianza Lima (1997, 1997 și 1999); a mai câștigat titlul în Venezuela cu Deportivo Tachira în 2011.

Vedeta echipei: Bryan Ruiz. Jucătorul lui PSV Eindhoven are 13 goluri în tricoul costarican și vine în Brazilia pentru a mări acest număr.

“11”-le perfect: Navas (Levante) – Gamboa (Rosenborg), Gonzales (Columbus Crew), Junior Diaz (Mainz), Michael Umana (Deportivo Saprissa), Roy Miller (New York Red Bulls) – Celso Borges (AIK Solna), Tejeda (Deportivo Saprissa) – Urena (Kuban Krasnodar), Bryan Ruiz (PSV Eindhoven) – Joel Campbell (Olympiacos)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.