Campionatul Mondial FIFA 2014 – Analiza grupei B: Spania – Olanda, Finala din grupe

Robin van Persie

Grupa B a Campionatului Mondial este una din cele mai interesante grupe, întrucât reunește finalistele ultimului turneu final de Campionat Mondial, Spania și Olanda. Lor li se alătură reprezentativa statului Chile, ce îl are pe Alexis Sanchez în teren, dar și naționala Australiei.

Spania – va reuși “La Roja” sa-și păstreze trofeul?
După ce a câștigat EURO 2008, Mondialul din 2010 și EURO 2012, naționala Spaniei pare că a ajuns la un final de ciclu. Este posibil însă, ca Iniesta, Xavi, Torres și Casillas să mai încerce un ultim tun, înainte de a lăsa naționala iberică pe mâna tinerilor talentați ce vin în urma lor.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Franța, Finlanda, Georgia și Belarus.

Antrenor: Vicente del Bosque – a câștigat Campionatul Mondial din 2010 și EURO 2012 cu Spania; a câștigat UEFA Champions League de două ori (2000 și 2002), campionatul Spaniei de două ori (2001 și 2003), SuperCupa Spaniei (2001), SuperCupa Europei (2002) și Cupa Intercontinentală (2002), toate cu Real Madrid.

Vedeta echipei: Andres Iniesta. Marcatorul unicului gol al Finalei din 2010, Andres Iniesta a ajuns la vârsta de 30 de ani și, își dorește mult să mai bifeze un titlu de campion Mondial, la, probabil, ultimul său turneu final de Campionat Mondial. Echipa sa de club, FC Barcelona a avut un sezon slăbuț, reușind să obțină doar SuperCupa Spaniei, așa că Iniesta are și o mică foame de trofee.

“11”-le perfect: Casillas (Real Madrid) – Azpiliqueta (Chelsea), Pique (FC Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Jordi Alba (FC Barcelona) – Xabi Alonso (Real Madrid), Busquets (FC Barcelona) – Xavi (FC Barcelona), Iniesta (FC Barcelona), David Silva (Manchester City) – Diego Costa (Atletico Madrid)

Olanda – va reuși în sfârșit “Portocala Mecanică” să triumfe la Mondial?
Olanda este cea mai ghinionistă țară din istoria Campionatului Mondial, fiind singura echipă națională ce a ajuns de trei ori în Finală, fără a obține trofeul vreodată. După durerea Finalei pierdute în 2010, și după un Campionat European dezastruos, în care nu a obținut niciun punct, “Portocala Mecanică” vine în Brazilia cu gânduri mari și speranțe de mărire.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu România, Ungaria, Turcia, Estonia și Andorra.

Antrenor: Luis van Gaal – a câștigat UEFA Champions League cu Ajax în 1995, SuperCupa Europei cu Ajax în 1995 și Cupa Toyota, tot cu Ajax, în 1995; a obținut de trei ori titlul în Olanda cu Ajax (1994, 1995 și 1996) și o dată cu AZ Alkmaar (2009), Cupa Olandei cu Ajax în 1993, și SuperCupa Olandei cu aceeași echipă, în 1993, 1994 și 1995; a mai câștigat campionatul Germaniei, cu Bayern Munchen, în 2010, și SuperCupa Germaniei, în același an; a semnat deja un contract cu Manchester United pentru următorul sezon și, astfel, va părăsi cârma naționalei Olandei după acest turneu final.

Vedeta echipei: Robin van Persie. După un sezon negru cu Manchester United, van Persie a vrut să părăsească echipa de pe Old Trafford, însă venirea lui Luis van Gaal pe banca Diavolilor Roșii l-a convins să rămână. Robin van Persie își dorește mult un trofeu important, întrucât, până acum nu are în palmares decât Cupa UEFA cu Feyenoord, un titlu de campion al Anglei și o Supercupă a Anglei cu Manchester United, dar și o Cupă a Anglei cu Arsenal.

“11”-le perfect: Vorm (Swansea City) – Janmaat (Feyenoord), Vlaar (Aston Villa), Indi (Feyenoord), de Vrij (Feyenoord) – Blind (Ajax), de Jong (AC Milan), Sneijder (Galatasaray) – Robben (Bayern Munchen), van Persie (Manchester United), Lens (Dinamo Kiev)

Chile – va reuși Alexis Sanchez să dea toate pronosticurile peste cap?
În 1962, naționala statului Chile reușea un formidabil loc 3 la Campionatul Mondial, ce avea loc pe teren propriu. Acum, la un Mondial ce se dispută pe tărâm sud-american, chilieni au șanse minime în această grupă infernală, însă Alexis Sanchez și ai săi vor face tot ce le stă în putință pentru a trimite acasă, fie Spania, fie Olanda.

Cum s-a calificat: locul 3 într-o grupă cu Argentina, Columbia, Ecuador, Uruguay, Venezuela, Peru, Bolivia și Paraguay.

Antrenor: Jorge Sampaoli – a câștigat Copa Sudamericana cu Universidad de Chile în 2011, și de trei or titlul în Chile, cu aceeași echipă, de două ori în 2011 și o dată în 2012.

“11”-le perfect: Bravo (Real Sociedad) – Isla (Juventus), Medel (Cardiff City), Jara (Nottingham Forest) – Silva (Osasuna), Vidal (Juventus), Aranguiz (Internacional Porto Alegre), Gutierrez (Twente) – Alexis Sanchez (FC Barcelona), Paredes (Colo-Colo), Vargas (Valencia CF)

Australia – misiune imposibilă pentru Canguri
Australia nu are o istorie prea bogată la Cupa Mondială, deoarece când făcea parte din Oceania pierdea mereu barajul intercontinental, însă o dată cu mutarea în Asia, calificările au început să vina pentru Canguri. Turneul din 2006 a fost unul de vis pentru Australia, reușind calificarea în optimi, unde a fost învinsă dramatic de Italia, țară care avea să și câștige trofeul, printr-un penalty gratuit acordat în ultimul minut de joc.

Acum, Cangurii au o misiune imposibilă, în această grupă, în care Spania și Olanda sunt favorite categorice.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Oman, Arabia Saudită și Thailanda, apoi locul 2 într-o grupă cu Japonia, Iordania, Oman și Irak.

Antrenor: Angelos Postecoglou – a câștigat Cupă Campionilor Oceaniei cu South Melbourne în 1999; a câștigat titlul în Australia de trei ori cu South Melbourne (1998, 1998 și 1999) și de tot atâtea ori cu Brisbane Roar (2011, 2011 și 2012).

Vedeta echipei: Tim Cahill. Acesta este ultimul turneu final pentru veteranul Tim Cahill. Ajuns la vârsta de 34 de ani, acesta vrea să lase o impresie bună înainte de retragere.

“11”-le perfect: Langerak (Borussia Dortmund) – Wilkshire (Dinamo Moscova), Davidson (Heracles), Spiranovic (Western Sydney Wanderers), Franjic (Brisbane Roar) – Oar (Utrecht), Milligan (Melbourne Victory), Jedinak (Crystal Palace), Rogic (Celtic Glasgow) – Cahill (New York Red Bulls), Leckie (Frankfurt)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.