Bilbao, noua destinație cu conexiune directă din București (video)

Bilbao  (Țara Bascilor) este noua cursă directă pe care compania Vueling o operează de săptămâna aceasta de la Aeroportul Internațional Henri Coandă. De Ce News vă prezintă noua destinație.

Zubia_jun-640x265Primul lucru care îi vine oricui în minte când aude de Țara Bascilor este terorismul. Gruparea ETA și dorința de independența a bascilor și-au pus amprenta și pe turismul din regiune, chiar dacă, departe de această imagine, realitatea înfățișează un Euskadi (denumirea în dialectul basc) pașnic și liniștit, o parte a peninsulei iberice unde se întrepătrund stilul cald al spaniolilor cu meticulozitatea nordicilor, estetica vecinilor francezi și seriozitatea britanicilor, care au și ei un rol important în istoria acestui teritoriu.

Țara Bascilor/Euskadi este împărțită în patru teritorii, cu patru orașe care își dispută importantă în cadrul comunității autonome. Capitală administrativă se află la Vitoria, în Alava/Alaba, în timp ce orașul cel mai important este Bilbao, situat în Vizcaya/Bizkaia, iar importantă culturală și turistică se împarte între orașul Sân Sebastian/Donostia din Guipuzkoa și orașul Pamplona din Navarra.

Deși concurența între regiuni este enormă, cele care atrag cel mai mult atenția sunt Bilbao și San Sebastian. Se poate spune că dacă vrem cultură putem merge la Bilbao, orașul pe care muzeul Guggenheim l-a renăscut din noroi la propriu, iar dacă vrem plajă și soare, putem merge la San Sebastian, care are o plajă surprinzătoare. De altfel, ele pot fi vizitate amândouă fără prea mult efort, căci se află la o distanță de aproximativ 100 de km. În plus, la 60 de km de San Sebastian se află orașele de graniță între Spania și Franța, Irun și Hendaye.

De la un oraș industrial gri la un unul modern, de servicii

La începutul anilor 1980, Bilbao a avut de-a face cu cea mai mare tragedie din istoria sa. Inundațiile din acei ani, mai exact 1983, au distrus aproape întreg orașul. A fost momentul decisiv în care administrația trebuia să aleagă între reconstrucția orașului la fel cum era înainte sau păstrarea lucrurilor pozitive și schimbarea completă la față. S-a ales a două variantă, iar acum orașul este complet diferit. A devenit unul dintre cele mai moderne orașe din peninsulă iberica și al treilea oraș că importantă din Spania. De altfel, este orașul unde viață este cea mai scumpă din tot teritoriul spaniol, întrecând Madridul și Barcelona.

Museo Guggenheim Bilbao (Guggenheim Museum in Bilbao)Construirea muzeului Guggenheim a făcut că turismul să explodeze și a adus după șine revitalizarea întregii zone. Au apărut la scurt timp două opere maestre ale arhitectului catalan Calatrava, și anume aeroportul Bilbao și podul Zubizuri. La numai 10 km de oraș, putem vizită primul pod suspendat din lume, podul Vizcaya, construit de un discipol al lui Eiffel, pe același sistem cu turnul care a dat imaginea Parisului. Podul aparține Patrimoniului Umanității al UNESCO.

În ceea ce privește plajă, putem găsi pe toată coastă Țării Bascilor, pentru toate gusturile. Avantajele sunt că putem petrece momente liniștite, căci mare parte din ele sunt ferite de miile de turiști care dau buzna în alte zone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.