Baku se pregătește pentru primele Jocuri Olimpice Europene

bku Capitala Azerbaidjanului, Baku, va găzdui primele Jocuri Olimpice Europene din istorie, în perioada 12-28 iunie 2015, transmite corespondentul agenției AzerTAg, Iqbal Haciyev.

Peste 6.000 de sportivi vor lupta pentru 239 de medalii. De asemenea, cu ocazia Jocurilor, în Azerbaidjan vor sosi peste 3.000 de reprezentanți oficiali ai echipelor.

Ceremonia grandioasă de deschidere care va avea loc pe 12 iunie va da startul celor 17 zile ale festivalului sportiv, ce va deveni un eveniment semnificativ în viața Europei.

În Jocurile Olimpice Europene BAKU — 2015 vor fi implicați 12 mii de voluntari. La Jocuri sunt invitate să participe 49 de comitete naționale, care sunt membre ale Comitetului Olimpic European.

Competițiile se vor desfășura pe 19 discipline sportive, fiind organizate în 20 de arene.

Competițiile organizate de Comitetele Olimpice Europene, în calitate de eveniment sportiv important la nivel mondial, se vor desfășura o dată la patru ani.

Trebuie menționat sprijinul și atenția sporită ale statului Azerbaidjan, ale Președintelui Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și primei doamne Mehriban Aliyeva, care s-au implicat intens ca aceste Jocuri sa fie organizate la cel mai înalt nivel.

Pentru competițiile din 2015 sunt aproape construite 8 obiective. În plus, vor fi utilizate și arenele deja existente.

Astfel, ca exemplu, pe cel mai vechi obiectiv sportiv al orașului, stadionul “Tofiq Bahramov”, se vor desfășura competițiile de tir cu arcul.

În zilele obișnuite, acest stadion este un centru al fotbalului, unde joacă echipele de club Neftci, Inter și Karabah, precum și selecționata națională a Azerbaidjanului.

Special pentru Baku — 2015 s-a construit Stadionul Național. În timpul Jocurilor, aici se vor desfășura turneul de atletism și ceremoniile de deschidere și închidere a competițiilor. Conform estimărilor proiectanților, această arenă va găzdui maximum 64.000 de spectatori și va deveni cel mai mare stadion din țară.

Cea mai impresionantă va fi Arena Națională de Gimnastică.

În apropiere de centrul orașului a fost construit un stadion acoperit care găzduiește circa 7.000 de spectatori, cu un imens spațiu pentru arenă, incluzând în mod direct auditoriul și sala de încălzire, pentru dezvoltarea a cinci discipline sportive: gimnastică artistică și ritmică, sărituri la trambulină, aerobic și acrobație.

Competițiile organizate pentru toate tipurile de luptă se vor desfășura în “Arena Heydar Aliyev”, proiectată pentru 8.000 de spectatori. Acest complex sportiv a fost construit în perioada URSS, fiind inițial un patinoar în care funcționa școala de patinaj artistic. Însă, din momentul declarării independenței Azerbaidjanului, complexul a obținut statutul de Centru Republican pentru lupte, iar în prezent acesta este în faza de reconstrucție, înainte de Jocurile Olimpice Europene.

O altă sală imensă este deja cunoscuta “Cristall Hall”, unde în anul 2012 a avut loc concursul muzical Eurovision. Aceasta este situată pe Faleza Centrală din Baku, lângă un alt obiectiv turistic al orașului, Piața Steagului Național. Ca suprafață, sala este unul dintre cele mai mari obiective de acest gen. Datorită acestui lucru, ea va fi divizată prin paravane în 3 mini săli. Aici vor avea loc competițiile de volei, box, scrimă și taekwondo.

Pe faleză este amplasat și întregul complex de arene pentru sporturile nautice și de plajă. În Acvatic Center se vor desfășura competițiile de înot, înot sincron și sărituri în apă.

În Arena de polo pe apă, care se construiește alături, se va desfășura competiția poloiștilor, iar în “Arena de pe plajă”, situată puțin mai departe, se vor desfășura competițiile de fotbal pe plajă și volei pe plajă, precum și cele de street basket.

La o distanță respectabilă de oraș va fi canalul pentru canotaj. Organizatorii au hotărât să scoată în afara capitalei canalul de canotaj, care se află la 288 km de Baku, în orașul Mingachevir.

Satul olimpic din Baku, în care vor locui timp de aproape trei săptămâni circa 6.000 de atleți și 3.000 de oficiali (antrenori, medici, maseuri, reprezentanți ai delegațiilor oficiale), a fost, practic, finalizat și este situat vizavi de Stadionul Național.

Toate obiectivele sunt construite extrem de compact. Și, un aspect deloc de neglijat, acestea se află în centrul orașului, lângă cunoscuta faleză din Baku și Orașul Vechi, cu atmosfera sa inefabilă, străduțele înguste, unde distanța dintre case abia depășește un metru, în care treci direct pe sub balcoanele care atârnă dintr-o parte și din cealaltă.

Nu departe de satul principal va fi amplasat și Satul Presei, fapt care va facilita în mod semnificativ activitatea mass-media. Suporterii din întreaga lume vor putea primi extrem de rapid autografe de la eroii principali ai Jocurilor, învingători și medaliați.

De asemenea, noul terminal ultramodern al Aeroportului Internațional Heydar Aliyev a fost inaugurat abia acum jumătate de an, iar cei 20 de km care separă capitala de porțile sale aeriene se parcurg rapid pe o autostradă modernă.

Baku-ul actual demonstrează că aceste Jocuri Olimpice Europene vor fi într-adevăr un festival, atât pentru sportivi, pentru spectatorii simpli, pentru suporteri, cât și pentru cei care sunt legați în mod direct sau indirect de aceste Jocuri, pentru oameni, o sărbătoare a Europei.

AGERPRES

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.