Astra Giurgiu a câștigat prima sa Cupă a României, după ce a învins Steaua cu 4-2 la loviturile de departajare

astra Astra Giurgiu a cucerit prima sa Cupă a României la fotbal, după ce a învins Steaua București cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, vineri seara, pe Arena Națională din Capitală. După 120 de minute scorul era egal, 0-0.

Laban, Junior Morais, Budescu și Yazalde au adus victoria giurgiuvenilor și totodată primul trofeu din istoria Astrei. Steaua, pentru care au marcat doar Keșeru și Szukala, a ratat eventul, pe care l-a reușit ultima oară în 1997.

Prima repriză a fost una modestă, cele două echipe evitând să riște prea mult. Ocaziile de gol au fost destul de puține și nu mari. Un moment care a încins spiritele s-a consumat în minutul 6, când Budescu trebuia să execute un corner, a pus piciorul pe minge, după care a părăsit zona. Popa a întrebat arbitrul asistent dacă poate juca balonul, acesta i-a făcut semn să stea, după care Yoda a preluat mingea a driblat și a șutat în plasa laterală.

Astra a avut o situație notabilă în min. 23, când Bukari a fost aproape să reia centrarea lui Laban.

Steaua a revenit în joc după o perioadă mai bună a Astrei, iar șutul lui Tănase a fost reținut de Lung (26).

Giurgiuvenii au fost periculoși în min. 40, după un corner bătut de Budescu, dar Găman a șters balonul în careul stelist.

Până la pauză, Astra a mai avut un șut, expediat de Yahaya (42) și prins de Tătărușanu, dar și Szukala a tras pe lângă poarta lui Lung (45+1).

În debutul reprizei secunde (53) situația s-a schimbat după ce Sânmărtean a fost eliminat de Hațegan pentru o intrare dură la Budescu, decizie luată de arbitru după o ezitare de câteva secunde. Din acest moment, Astra a fost cea care a avut controlul jocului, iar Steaua a acționat doar pe contre. Tătărușanu a avut o intervenție în doi timpi la mingea expediată din careu de Yoda (67). Portarul Stelei a fost la post și la șutul lui Bukari (70). Alibec are cea mai mare ocazie a Astrei, dar șutul său a fost respins în corner de Tătărușanu (76).

Steaua putea tranșa soarta finalei, dar Keșeru a trimis puțin pe lângă poartă din lovitură liberă de la peste 30 de metri (85), scrie Agerpres.

Meciul a ajuns în prelungiri, unde steliștii au ratat prima ocazie, prin Keșeru, Lung respingând de la colțul scurt (92). Apoi a fost rândul lui Tătărușanu să se remarce și să respingă de sub transversală șutul lui Budescu (94). Astra a rămas și ea în zece, după o intrare tare a lui Alibec la Varela (97). Steaua a avut o nouă ocazie în min. 105, dar Lung a salvat de la colțul scurt în fața lui Piovaccari. Până la finalul prelungirilor a mai fost un șut al lui Chipciu (116).

La loviturile de departajare, Varela și Pintilii au ratat pentru Steaua, iar Cristescu de la Astra, dar Laban, Junior Morais, Budescu și Yazalde au marcat pentru echipa lui Daniel Isăilă, în timp ce pentru Steaua au înscris Keșeru și Szukala.

Lovitura de start a fost dată de fostul internațional Miodrag Belodedici, care a împlinit săptămâna aceasta vârsta de 50 de ani.

Steaua are cele mai multe Cupe ale României câștigate, 21, urmată de Rapid și Dinamo, cu câte 13 trofee. Astra Giurgiu va juca în premieră finala. Pe lângă cele 21 de trofee cucerite, Steaua a mai jucat alte șapte finale ale Cupei României.

Până în finală, Astra a trecut în șaisprezecimi de ACS Berceni (II) cu scorul de 4-1, în optimi de Gaz Metan Mediaș, cu 1-0, în sferturi de Viitorul Constanța cu 3-0, iar în semifinale a eliminat Petrolul Ploiești, după 0-0 în deplasare și 2-1 pe teren propriu, golul marcat în minutele adiționale.

Steaua a început parcursul cu o victorie la scor, 4-0, în fața formației de liga a patra Avântul Bârsana, în optimi a dispus cu 2-0 de ACS Poli Timișoara, în sferturi a trecut de Oțelul Galați cu același scor, pentru ca în semifinale să elimine pe Dinamo, după 5-2 și 1-1, meciuri jucate pe Arena Națională.

Steaua București — Astra Giurgiu 0-0, după prelungiri; 2-4 la loviturile de departajare

Au executat în ordine loviturile de departajare: Vincent Laban 0-1 (gol), Claudiu Keșeru 1-1 (gol), Junior Morais 1-2 (gol), Fernando Varela 1-2 (ratare — apără Lung), Marian Cristescu 1-2 (ratare — apără Tătărușanu), Mihai Pintilii 1-2 (ratare — peste poartă), Constantin Budescu 1-3 (gol), Lukasz Szukala 2-3 (gol), Gomes Yazalde 2-4 (gol)

București, Arena Națională: 48.201 spectatori, incheie sursa citata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.