10 lucruri importante pentru un DJ

Cu toții avem cel puțin un DJ preferat, fie el techno, house, trance, pe care îl urmărim la petreceri și evenimente, ori în online, pe rețelele sociale sau site-uri de profil. Suntem cu siguranță fascinați de meseria de DJ, care pare simplă și doar distracție non-stop, însă oare știm cât suflet și câtă muncă e în spatele vieții de artist?

Pentru că e oarecum complex să explici cuiva ce înseamnă să fii DJ, v-am pregătit o listă cu 10 lucruri importante pentru noi, pentru a vedea lucrurile și din partea cealaltă a pupitrului și pentru a ne înțelege mai ușor.

  1. Ținem foarte mult la calitatea muzicii

Unii oamenii sunt mulțumiți să asculte muzică din orice sursă, însă DJ-ii simt imediat diferența dintre o piesă de calitate inferioară și una de calitate superioară… iar pentru noi, 320 kps este singura opțiune.

  1. Putem să refuzăm cerințele pentru melodii

Poate că publicul nu este întotdeauna de acord cu o piesă sau alta, însă ne rezervăm dreptul de a refuza cerințele pentru a pune o anume melodie.. Dacă cineva solicită o piesă care are un bpm diferit sau a mai fost pusă deja în seara respectivă, atunci cu siguranță vă vom refuza! Îmi pare rău, Maria, dar voi pune piesa ta preferată data viitoare!

  1. Nu participăm la un eveniment pe gratis

Te-ai duce la un stomatolog să-i ceri să îți facă o plombă gratis, doar pentru că e ușor pentru el să facă asta? Cu siguranță, nu! Prin urmare, cu excepția părinților (sau poate bunicilor) noștri, vom avea întotdeauna un tarif pentru a mixa la evenimente.

  1. Nu atinge aparatura, nu apăsa nici un buton și nu pune băutura pe boxe!

Știm că e greu sa te abții să ne probezi căștile sau să pui mâna pe vreunul din butoanele colorate, dar nici noi nu venim la tine la birou și începem să îți stricăm lucrurile pe acolo! S-ar putea să avem un încărcător de telefon dacă ești norocos, însă fii politicos și cere dacă ai nevoie de ceva, dar totuși, te rugăm frumos, nu atinge absolut nimic! Și nu mai pune băutura pe boxe!

  1. Să dai peste un remix super tare e ca și cum am găsi aur!

Ne simțim ca și cum am fi găsit o comoară ascunsă atunci când găsim un remix unic sau un edit care va înnebuni publicul la următorul eveniment. Petrecem un timp îndelungat în perfectarea setului, în găsirea și combinarea pieselor, așa că nimic nu e mai deranjant pentru un DJ decât cineva care se învârte pe langă laptop-ul nostru încercând să vadă numele piesei pe care o mixăm sau care strigă: “Hey, trimite-mi și mie piesa asta, te rog!”.. Te rog, nu face așa.. Dansează, bucură-te de muzica pe care o asculți și simte-te bine!

  1. Tehnologia e cel mai bun prieten al nostru, dar ne și sperie maxim

A trebuit sa te descurci vreodată cu o cădere de sunet în mijlocul petrecerii? Este cel mai rău sentiment din lume! La fel de mult pe cât iubim tehnologia (și ne bazam pe ea), când sunetul cade dintr-o dată, când un buton nu mai funcționează sau laptopul se blochează în mijlocul unui set, avem motive clare pentru un atac de panică! Dar pentru că suntem profesioniști, n-o să ne vezi pierzându-ne cu firea!

  1. Dragi proprietari de cluburi și promoteri: suntem pretențioși când vine vorba de set-up

Când suntem la început nu prea ne permitem să fim pretențioși cu echipamentul din cabina DJ-ului. Însă dacă am muncit mult și am obținut un anume statut, veți primi o listă de cerințe, împreună cu contractul și factura. Vă rugăm să respectați cerințele transmise și să fie totul pregătit când ajungem la locație. Și dorim să găsim echipamente funcționale și moderne cu care să lucrăm, pentru ca, v-am spus, orice disfuncționalitate în echipament ne terorizează!

  1. Să stai prea mult sau sa fii prea beat…

Acest punct are cumva legatură cu ce am menționat la #4. La fel de mult cum nu dorim să atingi aparatura, la fel de mult nu dorim să vii sau să stai în cabina DJ-ului. Cel mai mult pentru că ne stai în cale și ne încurci. Dar și pentru că nu vrem oameni băuți pe langă aparatura noastră. Da, știm că și tu ești DJ și vrei să pui doar o piesă, însă, te rugăm, lasă-ne să ne facem treaba!

  1. Nu te auzim dacă avem caștile pe urechi

Acest lucru ar trebui să fie evident, dar mereu se întamplă să vină cineva să vorbească cu tine chiar când începi să mixezi o noua piesă. Pe scurt, dacă vezi că avem caștile pe urechi sau pare ca ne concentrăm la muzică, acordă-ne câteva minute și apoi incearcă să vorbești cu noi!

  1. Rețelele sociale nu reflectă viața de zi cu zi

E adevărat că avem nevoie să părem într-o continuă petrecere, călătorind mereu, participând la tot felul de evenimente cool și mixând cele mai noi piese. Dar realitatea este că petrecem mai multe ore decât am recunoaște vreodată în fața calculatorului, căutând muzică, citind articole sau blogurile altor DJ, sau răspunzând la e-mail-uri. În secret, suntem pasionați de sunet și tehnologie. Și ne place să mai tragem câte un pui de somn!

 

Susține proiectul Radio DEEA

*Contribuțiile sunt procesate de WordPress.com folosind Stripe. Banii strânși din donații vor fi folosiți pentru dotarea tehnica a studioului. Radio DEEA este un proiect non-profit din anul 2007.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.