Problema legata de vaccinuri in Romania este una de lunga durata si deja cu repercusiuni serioase asupra generatilor ce vin dupa noi. Fondurile pentru aceasta situatie sunt putine,oamenii nu sunt educati si responsabili pentru cei mici, medicii legati de maini pentru ca nu au cum sa vaccineze un copil daca nu exista acordul parental si de asemenea vaccinul.
Problema vaccinului impotriva hepatitei B este o alta situatie interesanta si anume, un nou nascut are nevoie de vaccinul acesta la nastere si apoi inca un rapel la cateva luni distanta,problema este ca vaccinul nu este introdus in schema de decontare, prin urmare parintele il cumpara si colac peste pupaza nu prea se gaseste si este adus doar pe comanda datorita pretului destul de piperat.
Un medic de familie a afirmat destul de clar ca in momentul in care un copil vine la vaccinare este insotit de mama, sau de tata, dar mai rar de de ambii parinti. Prin urmare un parinte din doi isi da acordul pentru vaccin, dar ce te faci daca la cateva momente vine si tatal/mama furios/asa ca i-ai facut vaccinul fara acordul lui/ei ? Raspunsul sta in educatie si o comunicare mai buna in cadrul familiei, nu in schimbarea legislatiei.
Potrivit OMS exista cinci strategii, si anume:
1. Mentinerea zonei libere de poliomielita
2. Eliminarea rujeolei/rubeolei
3. Controlul Hepatitei B
4. O acoperire vaccinala de peste 95%
5. Finantarea sustenabila
Potrivit Doamnei Doctor Adriana Pistol “Eficienta maxima pentru vaccin este in cabinetul medicului de familie” . Dar ce ne facem cu situatia de mai sus? De regula, la noi, nimic din pacate.
Vaccinarea este un act medical, asta este foarte clar, insa ce ne facem, daca acest act medical nu poate fi dus pana la capat?
Oameni buni este vorba de cei mici, este un cerc vicios si anume, un copil nevaccinat este expus in mod direct la imbolnavire daca intra in contact cu virusul si repercursiunile pot fi fatale. Un exemplu este epidemia de rujeola din Romania in anul 2005-2006.
Spre exemplu in Tarile Nordice exista o acoperire foarte mare spre deosebire de tara noastra 69,4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosul si pertusis) in timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B de 91,3% (Centrul National de Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile 2014).
BBC.co.uk, unde este o sectiune speciala legata de vaccinare, afirma ca jurnalistii trebuie sa fie foarte bine informati despre toate procedurile si tot ce implica un vaccin, pro si contra, pentru a putea transmite o informatie eficienta populatiei. Aici cred eu ca Romania are o problema.
Suntem informati deficitar ca si populatie si mai ales cand mai vine si valul”Olivia Steer”, care nu face decat sa dezinformeze si nu doar atat, sa faca mai mult rau decat bine, sa blameze medicii si sa indemne mamele ca vaccinul nu face bine si ca in locul vaccinului sa aplicam metoda: ”hrean,mar si 3 lingurite de miere” si acum vin eu si va intreb: credeti ca aceasta metoda ii scapa pe cei mici de poliomielita, rubeola, rujeola, hepatita, varicela si de multe alte boli contagioase?
Va spun eu ca si cadru medical si ca om educat ca NU.
Responsabilitatea noastra este sa selectam informatii si sa stim ce sa alegem pentru cei mici si pentru noi, de preferat ce ar fi mai bine, insa din nou ma intorc la educatie.
Dr.Petrescu Eduard membru UNICEF este de parere ca o “Miscare Pro-Vaccin” va rezolva multe probleme din tara noastra si nu una opusa cum a fost valul “Olivia Steer”, care a produs o mare dezinformare generala.
O alta problema in tara noastra este vaccinarea anti-HPV.
La noi in tara ai toate sansele sa gasesti o gravida minora si nu doar atat, cu BTS, asta pentru ca inceperea vietii sexuale la noi in tara a inceput sa fie la varste prea mici la care nu exista educatie si o responsabilitate.
O schema clara de vaccinare anti-HPV arata asa:
- Sex feminin <15 ani 2 doze la interval de 6 luni.
- Sex feminin >/15 ani 3 doze(0,1-2,6 luni)
- Femei imuno-compresive/HIV +3 doze (0, 1-2, 6)
Potrivit Dr.Victoria Arama este foarte important acest vaccin, pentru ca previne si reduce semnificativ cancerul de col uterin si asa cu un screening slab la noi in tara ca si cel mamar.
Doamna doctor psiholog clinician Ruxandra Rascanu afirma ca vaccinarea nu e facultativa.
Ei bine asa ar trebui sa fie, insa la noi in tara te lovesti de refuzul categoric al parintilor. Avem neovie de implicare, educatie, informare, cunoastere, asumare a tuturor deciziilor privind actele medicale adresate celor mici si aici ma refer la tema noastra.
Cum de in Franta se aplica amenzi serioase conform unei legi bine puse la punct daca nu este respectata schema de vaccinare? Suntem departe de Franta din punctul acesta de vedere, mai avem de crescut sau mai bine zis mai avem multe de schimbat si invatat.
Concluzia la care am ajuns astazi este urmatoarea:
Cel mai important este ce vine dupa noi, prin urmare daca noi, ca parinti, nu avem grija si nu ii protejam cat putem de bine pe cei mici…atunci cine credeti ca ii va proteja?
Din pacate raspunsul e “nimeni”. Aveti grija de cei mici, fiti responsabili si capabili pentru ca se poate.
Mai multe informatii din domeniul medical in fiecare marti la ora 19:00 doar la “Sanatatea pe minute” la Radio DEEA.