Muzica techno din Berlin, pe lista patrimoniului cultural UNESCO

Tresor Berlin
Intrarea in Tresor Berlin. Soursa: https://tresor.foundation/academy

Ministerul Culturii din Germania și comisia UNESCO au adăugat muzica techno din Berlin pe lista patrimoniului cultural imaterial al țării, în semn de recunoaștere a contribuției acesteia la identitatea culturală a orașului. Alte cinci tradiții germane au fost adăugate la listă, scrie The Guardian.

Am reușit! Muzica techno din Berlin a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al țării. Felicitări tuturor creatorilor culturali care au modelat și au contribuit la cultura techno din Berlin. Acesta este o piatră de hotar majoră pentru întreaga cultură, iar bucuria noastră este dincolo de cuvinte.”, a transmis pe Facebook Rave the Planet, organizație non-profit care sprijină cultura muzicii electronice.

Și Berlin’s Clubcommission, o rețea pentru cluburile și muzicienii techno din Berlin, a descris această mișcare drept „o altă piatră de hotar pentru producătorii, artiștii, operatorii de cluburi și organizatorii de evenimente din Berlin”. Lutz Leichsenring, membru executiv al consiliului de administrație al Clubcommission, a declarat pentru postul german DW, preluat de The Guardian, că „Decizia ne va ajuta să ne asigurăm că și cultura clubbingului este recunoscută ca un sector valoros demn de protecție și sprijin”.

Muzica techno a devenit un refugiu pentru oamenii care sunt marginalizați și există o atracție naturală a Berlinului ca un loc mai permisiv pentru cei care vin din locuri mai puțin permisive”, a explicat Peter Kirn, DJ și producător de muzică tehno în Berlin, citat de The Guardian.

Techno este o parte fundamentală a Berlinului, potrivit lui Kirn. În 2021, el a declarat pentru Observer: „În alte orașe, oamenii nu ar accepta muzică care este cu adevărat grea sau ciudată și plină de sintetizatoare și tobe cu adevărat brutale, distorsionate. Nu poți așa ceva nici măcar la ora de vârf într-un club, darămite la prânz. Și aici este total acceptabil să asculți asta la prânz“.

Scena techno este una dintre cele șase intrări noi pe lista patrimoniului cultural imaterial din Germania; altele includ vinul și alpinismul. Pe listă a fost adăugată și parada din Bavaria cunoscută sub numele de Kirchseeoner Perchtenlauf, în care însoțitorii se costumează în “monștri blănoși”. În prezent, există un total de 150 de intrări pe lista UNESCO în Germania.

Statutul de patrimoniu cultural imaterial este cel mai frecvent acordat activităților culturale tradiționale, precum dansul Mwinoghe din Malawi sau cultura cimpoiului slovac, mai scrie The Guardian. Cu toate acestea, recunoașterea recentă pe lista UNESCO a moștenirii culturale imateriale a reggae-ului jamaican și uriașul festival Kumbh Mela din India i-au determinat pe liderii comunității techno din Berlin să militeze pentru ca muzica lor să fie inclusă în registrul Germaniei, care este separat de lista Unesco.

UNESCO a întocmit o listă a Patrimoniului Cultural Imaterial cu scopul de a asigura o mai bună protecție unor elemente culturale imateriale din toată lumea și de a promova înțelegerea semnificației lor. Lista a fost înființată în 2008 când a intrat în vigoare Convenția pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Imaterial⁠ din 2003.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.