Un Mondial care îți lasă gură apă! Vezi care sunt mâncărurile naționale ale fiecărei țări calificate la Campionatul Mondial!

Feijoada

Campionatul Mondial din Brazilia este în plină desfășurare, iar cele 32 de țări participante sunt pe buzele tuturor. Noi ne-am gândit să vă oferim un altfel de Mondial, unul în care să vă prezentăm care este mâncarea națională specifică fiecărei țări calificate la turneul final din Brazilia.

Brazilia – Feijoada:
Feijoada este considerată preparatul național al Braziliei. Ingredientele care se regăsesc în Feijoada sunt: fasolea neagră, uleiul de măsline, mușchiul de porc, ceapa, usturoiul, cârnatul italian, cârnatul afumat, baconul, șunca afumată, frunzele de dafin, apa, bulionul, piperul negru, sarea, sosul fierbinte și portocalele. Gustul este unul puternic, ușor sărat și deloc picant, dominat de aroma de fasole neagră și carne de porc.

Feijoada

Croația – Jota:
Din cauza diversității cultarele foarte mari dintre cele 9 regiuni ale Croației, bucătăria croată nu este foarte bine definită și, tocmai de aceea, i se mai spune și “Bucătăria Regiunilor”. Însă, putem defini Jota ca prepartul național al Croației, deși o Jotă din Istria diferă foarte mult decât una din Dubrovnik. Prinipalele ingrediente ale acestui preparat sunt: fasole albă, varză murată, cartofi, costiță de porc, bacon, usturoi, frunze de dafin, pătrunjel, sare și piper.

Jota

Mexic – Mole Poblano:
Mole Poblano reprezintă preparatul național al Mexicului. Originar din statul Puebla, Mole Poblano este un sos ce se servește lângă carnea de curcan la nunți, botezuri, aniversări, de Crăciun sau în timpul sărbătorii naționale a Mexicului, Cinco de Mayo. Cele 20 de ingrediente care se regăsesc în Mole Poblano sunt: ardei iute uscat ancho, ardei iute uscat guajillo, ardei iute uscat pasilla, semințe de susan, anason, boabe de piper, cuișoare, cimbru uscat, maghiran uscat, frunze de dafin, scorțișoară, ulei de canola, supă de pui, migdale, alune, semințe de dovleac, stafide, pâine albă, tortilla de porumb, ceapă, usturoi, roșii cherry, roșii, ciocolată, zahăr și sare cușer. Ciocolata nu prea se simte în acest sos, însă ajută foarte mult la stoparea iuțelii dată de ardeiul iute și oferă acea culoare închisă specifică Mole Poblano.

Mole Poblano

Camerun – Ndole:
Bucătăria cameruneză este cea mai diversificată din Africa, datorită poziționării acestei țări în centrul continentului și a influenței lăsată de francezi în perioada coloniilor. Ndole este considerat preparatul național al Camerunului, fiind văzută că un steag venerat de copii și pus la loc de cinste de bătrâni. Ingredientele principale ale Ndole sunt: arahide, creveți, supă de peste, carne de vită, usturoi, ceapă, raci de rău, bulion, spanac și ulei.

Ndole

Spania – Paella:
Deși spaniolii consideră Paella o mâncare specific valenciană, străinii o consideră, totuși, preparatul național al Spaniei. Ingredientele ce se regăsesc în Paella sunt: chorizo, pancetta, usturoi, ceapă, piper roșu, frunze de cimbru, fulgi de chili roșu, orez cu bob mic, paprika, vin alb sec, supă de pui stinsă cu șofran, pulpe de pui, scoici, mazăre, roșii, ulei de măsline, creveți proaspeți, calmar, pătrunjel, sare și piper negru.

Paella

Olanda – Stamppot:
Stamppot reprezintă un piure de cartofi combinat cu alte legume, câteodată și cu bacon, servit apoi lângă un cârnat sau crenvurști. Acest preparat poate fi achiziționat, gata preparat, din magazinele olandeze și se regăsește foarte ușor și în cafenelele din Amsterdam. Ingrediente: cartofi, rădăcină de țelină, frunze de țelină, unt, muștar și sare.

Stamppot

Chile – Empanadas de Pino:
Empanadas reprezintă o mâncare foarte comună în America de Sud, fiind un fel de plăcintă, dintr-o singură foaie, cu diferite umpluturi. În Chile sunt foarte comune empanadas umplute cu Pino (un amestec din carne de vită, ceapă, stafide, măsline negre, ouă fierte și ardei). Ingrediente pentru umplutură: carne de vită tocată, ceapă, chimion, paprika, sos, ulei, sare și piper. Ingrediente pentru aluat: făină, zahăr, sare, unt, apă înghețată, ouă. Alte ingrediente: măslinie fără sâmburi, stafide deshidratate, ouă fierte.

Empanadas de Pino

Australia – Friptură de miel:
În Australia și Noua Zeelandă se pune un accent foarte mare pe creșterea ovinelor. Prin urmare, friptura de miel reprezintă preparatul național al Australiei. Ingrediente: pulpă de miel, ulei de măsline, sare de mare, usturoi, rozmarin proaspăt, cartofi, cartofi dulci, ceapă și sos de mentă.

Friptura de miel

Columbia – Tava din Paisa:
Tava din Paisa (Bandeja Paisa) este un preparat consistent specific statului Paisa din Columbia, fiind format din mai multe preparate mai mici: fasole roșie cu carne de porc, orez alb, carne tocată, chicarron, ou în tigaie, plantane, chorizo, arepa (clătită din mălai), sos hogao, budincă neagră, avocado și lămâie. Ingrediente pentru fasolea roșie: fasole roșie uscată, morcovi, plantane verzi, sare și piper. Ingrediente pentru carnea Machaca: friptură de vită, apă, roșii, ceapă, usturoi, sare și piper. Ingrediente pentru Chicarron: untură, drojdie, sare și ulei. Ingrediente pentru chorizo: budincă neagră, chorizo și ulei. Ingrediente pentru plantanele galbene prăjite: plantane galbene, ulei.

Bandeja Paisa

Grecia – Musaca:
Musacaua este preparatul național al Greciei. Un fel de mâncare senzațional realizat în trei straturi: stratul de jos este format din vinete feliate sotate în ulei de măsline, strtul din mijloc are în componență carne tocată (de obicei din vită sau miel) prăjită cu condimente, ierburi aromate, ceapă, usturoi și roșii, iar stratul superior este reprezentat de sosul bechamel. În unele zone ale Greciei, vinetele sunt înlocuite cu zucchini, însă noi vă prezentăm ingredientele rețetei originale: vinete feliate, carne tocată, roșii, ulei de măsline, ceapă, usturoi, frunze de dafin, parmezan, sos bechamel, sare și piper.

Musaca

Coasta de Fildeș – Supă de avocado a la Abidjan:
Preparatul național al Coastei de Fildeș este supa de avocado. Această are următoarele ingrediente: avocado, supă rece de pui sau de legume, suc de lime, iaurt, sos Tabasco, sare, piper și lime.

Supa de avocado a la Abidjan

Japonia – Ramen:
Ramen reprezintă o supă cu diferite toping-uri foarte cunoscută în Japonia și China. Principalul ingredient îl reprezintă tăițeii, vedeta bucătăriei japoneze. Ingrediente: tăiței, muguri de bambus, fulgi de alge marine, plăcintă de pește, sos de soia, praz, friptură de porc, spanac, supă de legume, ghimbir, usturoi, unt, ouă și ardei.

Ramen

Uruguay – Chivito:
Chivito este un sandwich ce conține carne de vită, mozzarella, roșii, maioneză, măsline, ouă și șuncă, ce reprezintă preparatul național al Uruguayului. În traducere liberă, chivito înseamnă ied. Legenda spune că într-un restaurant din Uruguay, o clientă care era de origine nord-argentiniană ar fi cerut carne de ied, iar cum restaurantul nu avea astfel de carne i-a oferit gratuit un sandwich realizat din șuncă, ouă, roșii și măsline. Acest preparat a fost pe placul clientei și de atunci a primit numele de Chivito. Ingrediente: costițe de vită, sare grunjoasă, baghetă, usturoi verde, untură, ulei de măsline, ouă, șuncă fiartă, brânză, frunze de salată, roșii și ardei copți.

Chivito

Italia – Spaghete Bolognese:
Când spui paste spui Italia. Mii de rețete și sute de feluri de paste sunt cunoscute în Peninsulă Italică, locuitorii de aici făcând din ele mâncarea lor zilnică. Noi am ales să vă prezentăm Spaghetele Bolognese ce au în componență următoarele ingrediente: roșii, carne tocată de vită, ceapă, suc de roșii, miere, usturoi verde, sare, pastă de chili, paprika, oregano uscat, piper negru măcinat, ulei de măsline, vin roșu, sos Worcester, spaghete, unt, sare și apă.

Spaghete Bolognese

Anglia – Pește și cartofi prăjiți:
Peștele cu cartofi prăjiți a devenit un preparat foarte consumat de clasa muncitoare din Anglia pe la jumătatea secolului al XI-lea, odată cu expansiunea pescuitului în Marea Nordului și dezvoltarea căilor ferate ce leagă porturile de orașele mari. În 1860, primul magazin care comercializa pește și cartofi prăjiți a fost deschis de Joseph Merlin în Londra. Ingrediente: cartofi, făină, drojdie, sare, piper negru, lapte, ouă, ulei și file de cod.

Peste si cartofi prajiti

Costa Rica – Gallo Pinto:
Gallo Pinto este un preparat tradițional din Costa Rica și Nicaragua ale cărui ingrediente principale sunt orezul și fasolea. Costaricanii și nicaraguezii s-au certat mult timp pe originea acestui preparat, până la urmă adoptandu-l că pe un preparat comun. Ingrediente pentru baza de Gallo Pinto: orez brun, ceapă verde, ulei de măsline, usturoi, piper roșu măcinat, fasole neagră hidratată, zeamă de lămâie, sos worcestershire și coriandru. Ingrediente pentru plantane prăjite: plantane, ulei de nuc și miere. Alte ingrediente: tortilla de porumb, ouă și avocado.

Galo Pinto

Elveția – Fondue:
Fondue este un preparat elvețian realizat din brânză topită așezată într-un vas, care la rândul său este așezat deasupra unei flăcări aprinse. Cu ajutorul unei mini-sulițe în care sunt înfipte bucăți de pâine prăjită, se servește din fondue. A fost proclamat preparatul național al Elveției, în 1930, de către Sindicatul Elvețian al Brânzeturilor, iar în 1960 a devenit un preparat foarte popular și în S.U.A.. Ingrediente: emmentaler, brânză Gruyere, vin alb sec, vișinată, usturoi, făină, parmezan, zeamă de lămâie, nucșoară rasă și pâine.

Fondue

Ecuador – Encebollado:
Encebollado, în traducere liberă “gătit cu ceapă”, este un preparat pe bază de pește, cunoscut ca mâncarea tradițională a Ecuadorului. Ingrediente: ton proaspăt, yucca, ulei de floarea soarelui, roșii, ceapă roșie, praf de chili, chimion măcinat, apă, coriandru și sare.

Encebollado

Franța – Pot au Feu:
Bucătăria franceză este cea mai apreciată din întreaga lume, iar Pot au Feu, o supă de vită, reprezintă chintesența acestei bucătarii, regăsindu-se atât pe masă săracilor, cât și pe cea a bogaților. Ingrediente: costițe de vită, apă rece, sare grunjoasă, morcovi, napi, praz, ceapă, păstârnac, rădăcini de țelină, usturoi și asmățui.

Pot au Feu

Honduras – Plato Tipico:
Preparatul național al Hondurasului este Plato Tipico și are în componență următoarele ingrediente: fasole neagră, tortillas de grâu, ouă și smântână.

Plato Tipico

Argentina – Empanadas:
Emapanadas reprezintă un preparat ce își are originile în Galiția și Portugalia. Au apărut prima data în Iberia medievală, în timpul invaziei maure. O carte de bucate, publicată în limba catalană, la 1530, și scrisă de Ruperto de Nola, oferă rețete de empanadas umplute cu fructe de mare. Se crede, că empanadas sunt derivate ale plăcintelor cu carne din India cunoscute sub numele de samose. Odată cu colonizarea Braziliei de către portughezi, empanadas au ajuns și în America Latină, unde au devenit foarte apreciate. Ingrediente: praf de copt, ceapă, carne tocată de vită, paprika dulce, paprika iute, fulgi de ardei roșu, chimion măcinat, oțet alb distilat, stafide, măsline verzi, ouă fierte, sare și foi de aluat.

Empanadas

Bosnia și Herțegovina – Ciorbă bosniacă:
Ciorba bosniacă este o specialitate în toate orașele din Bosnia și Herțegovina. Nu are o rețetă stabilită, însă majoritatea se bazează pe carne și legume. Ingrediente: carne de miel sau de vită, ceapă, usturoi, frunze de păstârnac, frunze de țelină, sare, piper, frunze de dafin, unt, morcovi, gulii, rădăcină de păstârnac, rădăcină de țelină, fasole verde, ardei roșu, roșii, cartofi, praz, varză, paprika iute, apa și oțet.

Ciorba Bosniaca

Nigeria – Orez Jollof:
Orezul Jollof, cunoscut și sub numele de Benachin, este un preparat foarte apreciat în vestul Africii. Își are originile în grupurile etnice Wolof din Senegambia, și s-a răspândit rapid în toate țările din vestul Africii, precum Nigeria, Togo, Ghana, Sierra Leone și Liberia. Ingrediente pentru preparatul de bază: pulpe de pui, ulei de floarea soarelui, ceapă, pastă de tomate, supă de pui, orez basmati, ardei roșu, ardei galben, okra și coriandru. Ingrediente pentru baza de ghimbir și chili: usturoi, roșii cherry, ghimbir și chili.

Orez Jollof

Iran – Chelo Kebab:
Chelo Kebab este preparatul național al Iranului. Rețeta este simplă, constând în orez basmati cu șofran, și kebab, acesta din urmă având mai multe varietăți persane. Ingrediente: carne tocată de miel, chimion, piper negru și ceapă.

Chelo Kebab

Germania – Varză murată:
Varza murată (Sauerkraut) este cea mai cunoscută mâncare germană. Acest preparat se găsește în absolut toate magazinele din Germania și poate fi consumat ca atare sau lângă diferite fripturi. Ingrediente: varză, sare grunjoasă și zahăr.

Sauerkraut in bowl

Portugalia – Bacalhau:
Bacalhau reprezintă denumirea în portugheză pentru cod, care este un pește foarte consumat în Portugalia, atât de mult încât există câte o rețetă diferită pentru prepararea sa, pentru fiecare zi a anului. Aici vom discuta despre o rețetă foarte interesantă și extrem de utilizată în bucătăria portugheză, și anume codul trecut prin cură de sare. Ingrediente: cod sărat, ulei de măsline, ceapă galbenă, usturoi, sare, piper negru măcinat, cartofi ceroși, ouă fierte, măsline verzi, paprika și păstârnac.

Bacalhau

Ghana – Fufu:
Fufu este un preparat extrem de prezent în Africa Centrală și de Vest. Se obține prin fierberea diferitelor alimente cu un conținut bogat în amidon, precum maniocul, cartofii sau plantanele, și apoi prin coacerea acestora într-un aluat. Ingrediente: cartofi, piper negru, sare și unt.

??????????????????????????????

S.U.A. – Plăcintă americană cu mere:
Plăcinta cu mere reprezintă un simbol al culturii americane, nelipsind de pe masa de 4 Iulie sau de Ziua Recunoștinței. Ingrediente pentru aluat: făină, unt, sare, zahăr și apă. Ingrediente pentru umplutură: mere, zahăr, zahăr brun, scorțișoară pudră, suc de lămâie, făină, unt topit și ouă bătute cu smântână.

Placinta americana cu mere

Belgia – Moules Frites:
Moules Frites reprezintă un preparat foarte prezent în bistro-urile din Belgia și Franța, și pe bună dreptate, întrucât midiile și cartofii prăjiți se asortează precum carnea de pui și crupele, spaghetele și chiftelele sau precum abanosul și fildeșul. Ingrediente pentru midii: midii proaspete, ceapă, șalotă, usturoi, cimbru proaspăt, păstârnac, asmațui, ulei de măsline, vin alb sec, Pernod și smântână. Ingrediente pentru cartofii prăjiți: cartofi, sare și ulei.

Moules Frites

Algeria – Cușcuș:
De-a lungul timpului, bucătăria algeriană a fost influențată de berberi, arabi, turci, români, francezi și spanioli, toate aducându-și câte un aport și contribuind, în final, la o îmbinare perfectă a acestei bucătarii. Preparatul național al Algeriei este Cușcuș, care este aburit și apoi servit cu carne, legume și sos. Ingrediente: ulei de măsline, ceapă, piept de pui, ghimbir, pastă harissa, caise uscate, cușcuș, supă caldă de pui și coriandru.

Cuscus

Rusia – Shchi:
Shchi este o supă rusească, al cărei prim ingredient este varza, care conferă și gustul acru care distinge acest preparat. Când este folosită varza murată, supa ia numele de shchi acru. Ingrediente: napi, morcovi, unt, ceapă, rădăcini de țelină, varză albă, supă de legume, mere, frunze de dafin, mărar proaspăt, zeamă de la castraveciori murați, piper negru măcinat, ierburi proaspete, smântâna și pâine neagră.

Shchi

Coreea de Sud – Kimchi:
Kimchi și bucătăria coreeană sunt absolut inseparabile. De mii de ani, Kimchi nu a lipsit de pe mașa niciunui coreean, iar când Kimchi a evoluat, același lucru l-a făcut și bucătăria coreeană. Dacă vreți să învățați despre cultura coreeană, trebuie să știți neapărat câte ceva și despre Kimchi. Ingrediente: bok choy, varză chinezească, sare de decapare, praz, usturoi, fulgi de piper roșu, rădăcină de ghimbir măcinată, chile de arbol, oțet de orez și ulei de măsline.

Kimchi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.