Tranzitia la IPv6: incepe campania de informare

Adresa IPv6 hexazecimal

IPv6 (prescurtare pentru engleza Internet Protocol version 6) este un protocol de nivel internet TCP/IP (respectiv nivel retea din Modelul OSI) pentru retelele cu comutare de pachete, inclusiv pentru Internet.

Pe intelesul tuturor, adresele IP din generatia anterioara (IPv4), vreo 4 miliarde la numar, au fost deja alocate. Acum este nevoie de alte adrese pentru a face fata numarului tot mai mare de dispozitive cu acces la internet. Asa a aparut IPv6 care aduce mii de trilioane de adrese noi. Aceasta tehnologie necesita niste modificari ale echipamentelor si niste ajustari software. Windows suporta IPv6 insa este posibil sa fie dezactivat.

IPv4 va mai fi suportat o vreme de acum inainte.

 

 

 

Adresele de 128 biti care sunt folosite in IPv6 permit un numar mai mare de adrese si subretele (spatiu suficient pentru 1015 obiective = in total 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adrese).

IPv6 a fost proiectata pentru a oferi fiecarei retele de pe glob mai multe adrese ce pot fi rutate in intregul Internet; adresele pot fi folosite pentru o larga varietate de dispozitive, inclusiv telefoane mobile, PDA-uri, vehicule cu suport IP, electrocasnice, si multealtele. In plus fata de asigurarea spatiului mai mare de adrese, IPv6 are urmatoarele avantaje in comparatie IPv4:

  • Managementul si delegarea adreselor devine mai usoara;
  • Autoconfigurarea usoara a adreselor;
  • IPsec incorporat;
  • Rutare optimizata;
  • Depistarea adreselor duble.

Este probabil ca Internetul va folosi IPv4 si IPv6 in paralel pentru o perioada destul de lunga. Cele doua protocoale nu pot comunica direct, fiind nevoie de un gateway dedicat sau de unul din mecanismele de tranzitie implementate.

 

In Romania, doar RCS&RDS a dat drumul astazi la IPv6.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.