”Timpul Femeilor”- o expoziție de fotografie despre femei și timpul lor

IMG_4420Coaliția pentru Egalitate de Gen desfășoară pe tot parcursul lunii martie o campanie despre timpul femeilor. Campania a început la București cu lansarea unei expoziții de fotografie în diverse spații publice din oraș. Fotografiile vor fi prezentate și la Călărași, Ploiești și Sibiu.

Expoziția de fotografie ”Timpul Femeilor” invită vizitatorii să reflecteze la diversitatea și complexitatea vieților femeilor din România de azi și la ce înseamnă resursa ”timp” pentru acestea. Organizată în colaborare cu fotografii Ioana Moldovan și Gabriel George, expoziția cuprinde imagini cu femei aflate la locul de muncă, pe stradă, la piață, acasă sau în alte locuri și redă fragmente din discuțiile despre modul în care își împart timpul zi de zi.

Pe parcursul lunii martie în București fotografiile vor fi expuse la clădirea Academiei de Studii Economice (în exterior, la coloane), Biblioteca Metropolitană București (în exterior), Biblioteca Națională a României, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, Universitatea Nicolae Titulescu și cafeneaua Dianei Patru.

Statisticile ne arată că există diferențe considerabile între femeile și bărbații din România din punct de vedere al modului în care își petrec aceștia timpul , mai ales în ceea ce privește modul în care își împart activitățile din spațiul privat. Bărbații au mai mult timp liber, în medie cu peste 1 oră/zi, conform Institutului Național de Statistică, iar femeile alocă considerabil mai mult timp îngrijirii gospodăriei și familiei (femeile – în medie 4:24 de ore/zi; bărbații – în medie 2:05 ore pe zi). Această distribuire inegală a timpului este consecința mentalităților tradiționale din România față de rolurile de gen în familie.

Un studiu al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din 2012 arata că 63% dintre români sunt de acord cu expresia ”bărbatul e capul familiei” iar peste jumătate dintre ei consideră că treburile casei sunt sarcina exclusivă a femeilor, la fel și educația și îngrijirea copiilor.

IMG_4434

Campania face parte din seria de eveniemente organizate de Coaliția pentru Egalitate de Gen formată din cinci organizații neguvernamentale active în domeniul drepturilor femeilor: CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociația E-Romnja și Asociația Front.

Mai multe informatii pe: https://www.facebook.com/cpegalitate

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.